[A] Problemy z air bagami - poduszkami oraz kurtynami
Moderator: Sebu$
Witam
Mam u siebie ten sam problem co w pierwszym poście, czyli po przekręceniu na zapłonkontrolki jak zwykle sie zapalają potem gasną a po chwili zapala sie poduszka i pali sie na stale. Wymieniałem tylko radio samochodowe i odpinałem ten piszczyk w drzwiach kierowcy, kontrolka poduszek zaświeciła się w sobote po południu w trasie jak żona jechała do Wawki. Piszczyk podłączyłem z powrotem, odpinałem akumulator problem nie zniknął, OP-COM nie pokazuje żadnych błędów z tym związanych poza moja upierdliwa sonda lambda, co robić ????
Mam u siebie ten sam problem co w pierwszym poście, czyli po przekręceniu na zapłonkontrolki jak zwykle sie zapalają potem gasną a po chwili zapala sie poduszka i pali sie na stale. Wymieniałem tylko radio samochodowe i odpinałem ten piszczyk w drzwiach kierowcy, kontrolka poduszek zaświeciła się w sobote po południu w trasie jak żona jechała do Wawki. Piszczyk podłączyłem z powrotem, odpinałem akumulator problem nie zniknął, OP-COM nie pokazuje żadnych błędów z tym związanych poza moja upierdliwa sonda lambda, co robić ????
Do modułu AIRBAG niestety nie mogę sie podłączyć od samego poczatku jak mam OP-COM'a (Błąd CRC) spróbuję puścic ten test jak piszeszmarwisn pisze:Op-com nie pokazuje ma żadnego błędu w module airbag, a kontrolka jaśków się pali . Pierwszy raz spotykam się z czymś takim. Spróbuj za pomocą modułu "test elementów wykonawczych" ręcznie zapalić kontrolkę poduch, a potem ja wygasić.
Jaki jest status tej kontrolki w "blokach pomiarowych"?
A czy ten piszczyk który odpinałem ma związek z poduszkami ? bo bardzo mozliwe że przewody od niego się przycięły i może niekontaktować idealnie, co prawda piszczyk sie załącza po otwarciu drzwiH,Łajszczak pisze:Błędu poduszek nie zobaczysz w innym miejscu,tylko łącząc się z modułem AirBag,tak samo odpięciem aku nic nie zdziałasz,najczęściej taki błąd występuje jak złapią chwilowy niekontakt napinacze pasów..Spróbuj podłączyć się z innym OP COMem..
To na pewno jakaś pierdołka (chwilowa przerwa, jak piszą koledzy). Problem w tym, że nie możesz dostać się do modułu airbag, żeby skasować błąd.
Spróbuj na odpalonym aucie, lub tylko na zapalonych kontrolkach (ostatnia pozycja kluczyka przed zapłonem). Też tak miałem kilka razy, ze fejsik miał problem z łączeniem.
BTW. Błąd CRC to jest błąd sumy kontrolnej - tzn, że plik jest uszkodzony. Spróbuj innej wersji op-coma.
Spróbuj na odpalonym aucie, lub tylko na zapalonych kontrolkach (ostatnia pozycja kluczyka przed zapłonem). Też tak miałem kilka razy, ze fejsik miał problem z łączeniem.
BTW. Błąd CRC to jest błąd sumy kontrolnej - tzn, że plik jest uszkodzony. Spróbuj innej wersji op-coma.
Próbowałem dzisiaj na dwóch różnych oprogramowaniach i dalej to samo, nie mogę się połączyć z AIRBAG błąd CRC, próbowałem na CHINA-CLONE i na jakimś standardowym co wszyscy go mają. Wogóle to komunikacja po pinie 12 zazwyczaj kończy się niepowodzeniem. A tym czasem sprawdzałem kostki przy fotelach kierowcy, i przy kierownicy, niewiem gdzie jest kostka od poduszki pasażera nad schowkiem jeszcze tam bym sprawdził, czy rozbiertając panel z pokrętłami nawiewu i przycisków klimatyzacji mogłem tam coś rozłączyć od poduchy
BTW
Z tego co przed chwilą przeczytałem to widzę że dużo osób ma problem z połączeniem się fejsem do tych samych modułów co ja, chodzi głównie o komunikację po 12 pinie
BTW
Niezauważyłem na liście czegoś co może dotyczyć takiej kontrolkispróbuj za pomocą modułu "test elementów wykonawczych" ręcznie zapalić kontrolkę poduch, a potem ja wygasić.
Z tego co przed chwilą przeczytałem to widzę że dużo osób ma problem z połączeniem się fejsem do tych samych modułów co ja, chodzi głównie o komunikację po 12 pinie