[A] Domykanie szyb z pilota

Czyli problemy z prądem w Opel Zafira (osprzęt elektryczny, włączniki, przekaźniki, szyby elektryczne, oświetlenie itp.)

Moderator: Sebu$

Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
ekmir
Mieszkaniec
Model:

#106 Post autor: ekmir »

Ja mam ZA 2,0 DTI Njoy i chciałbym ją troszke zmodernizować. Narazie zbieram informację.

MieHor jakie rozwiazanie zastosowałeś robiąc domykanie szyb?

Awatar użytkownika
MieHor
Zafiromaniak
Imię: Mieczysław
Auto: Zafira
Model: B
Oznaczenie silnika: Z19DT
#107 Post autor: MieHor »

Awatar użytkownika
ekmir
Mieszkaniec
Model:

#108 Post autor: ekmir »

Przeglądalłem już wcześniej tę porade. Zastanawiam się tylko, który schemat wykorzystać.

waldik782

#109 Post autor: waldik782 »

panowie a moze cos takiego?ja co prawda mam z racji alarmu ale jak szukalem kiedys to znalazlem to,mysle ze to bezpieczniejsze od jakis przerobek i wlutowań,cena tez nie kosmiczna
http://allegro.pl/item1158472732_uniwer ... _lodz.html

Artur

#110 Post autor: Artur »

Widzę, że sporo informacji odnośnie podnoszenia szybek z pilota można tu znaleźć. Mam jednak jeszcze parę pytań, bo lepiej dopytać niż coś popsuć.
Po pierwsze: czy można do lutowania użyć lutownicy transformatorowej (takiej "pistoletowej" ze światełkiem ;) , co szybko się nagrzewa) czy jakiejś innej??
Po drugie: jakim drutem czy może linką elementy połączyć??
Po trzecie: jakaś specjalna cyna jest potrzebna?? Luty zimne.... nie znam się na tym :?
Może pytania wydadzą się komuś głupie ale wolę się upewnić.
Dzięki za podpowiedzi. Pzdr

olo018

#111 Post autor: olo018 »

Witam ja mam zamontowane to cosik,i działa elegancko ,można zamontować na dwa sposoby ,przed ryglowaniem domykanie ,albo po ryglowaniu ,zamontowanie 10 min .
http://allegro.pl/domykanie-szyb-opel-v ... 77687.html

Awatar użytkownika
rzadki
Zafiromaniak
Model:

#112 Post autor: rzadki »

tylko po co wydawać ponad 40 zł na coś co można zrobić własnoręcznie za 1,08 zł ? :mysli: na poprzedniej stronie MieHor podał link do strony Klubu Vectry, gdzie jest super opisane co i jak. elektronik ze mnie żaden a sam podołałem ;)

kupicie taki moduł a i tak trzeba go wlutować w układ, bo nie da rady go wpiąć. można samemu kupić elementy, zlutować na stole i na sam koniec wlutować w układ i na pewno będzie działało ;)

polecam zrobić własnoręcznie, radość ogromna, a pozostałą kasę można inaczej zagospodarować ... :piwo:
Czasami na drodze spotykam prawdziwych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi... naprawdę, aż ciężko czasami ich wyprzedzić. ;)
Obrazek

Sajmon28

#113 Post autor: Sajmon28 »

Problem w tym, że nie zawsze działa ten układ ze strony Vectry (wersja z ryglowaniem). Zmontował mi takowy znajomy elektronik, bo mi szkoda było czasu a jemu to zajęło 10 minut. Wlutowałem i okazałą się, że czasami domyka a czasmi rygluje. Jak domyka to nie rygluje. Szyby również alebo się domknęły do końca albo brakło od kilku do kilkunastu centymetrów. Tu akurat może kwestia założenia pojemniejszych kondensatorów. U mnie były 470-ki założone. W końcu podjąłem decyzję, że w sumie i tak mam zakładać alarm i wylutowałem układ. Alarm mni kosztował 150 zł. Mam teraz alarm, domykanie, kluczyk scyzoryk i automatyczne zamykanie drzwi po odpaleniu auto i naciśnięciu hamulca. Polecam takie rozwiązanie. Dla zainteresowanych mogę podać link do sklepu w Łodzi gdzie kupiłem alarm. Montaż zajął mi około 4 godzin. I o dziwo dziala, bo był to mój pierwszy montaż. Fajna sprawa.

Awatar użytkownika
rzadki
Zafiromaniak
Model:

#114 Post autor: rzadki »

no to nie wiem, montowałem dokładnie jak na tamtym forum opisano i wszystko działa jak należy. za pierwszym naciśnięciem zamyka drzwi i podnosi szyby, za drugim rygluje. ale z autoblokowaniem drzwi fajny patent :)
Czasami na drodze spotykam prawdziwych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi... naprawdę, aż ciężko czasami ich wyprzedzić. ;)
Obrazek

Awatar użytkownika
MieHor
Zafiromaniak
Imię: Mieczysław
Auto: Zafira
Model: B
Oznaczenie silnika: Z19DT
#115 Post autor: MieHor »

U mnie działa dokładnie jak opisał kolega rzadki - koszt ok. 3,0 zł a cała przyjemność po naszej stronie

olo018

#116 Post autor: olo018 »

Ja mój zamontowałem na szybkozłączkach i działa kto ma mało czasu ten płaci :/

lukasus9

#117 Post autor: lukasus9 »

Popieram kolegów wyżej, za wszystkie elementy płaciłem dokładnie 0,57zł. a przyjemność z samodzielnego montażu - bezcenna :mrgreen:

grego
Przeglądacz
Imię: Grzegorz
Auto: Opel Zafira B 1.8 Family
Model: ZB
Oznaczenie silnika: A18XER
#118 Post autor: grego »

Witam,
Zlutowałem sobie układ, ale jak znaleźć sterownik? Podobno jest po prawej stronie pasażera w słupku. Co trzeba wymontować i jak, aby się do niego dostać? Jest może gdzieś instrukcja ze zdjęciami? Szukam już od pewnego czasu i wszystko co jest dotyczy vectry.
Pozdrawiam,
Grzegorz

lukasus9

#119 Post autor: lukasus9 »

Kolego grego, właśnie tak samo jest w Zosi. Po prawej stronie pasażera (pod schowkiem) jest takie czarne pudełeczko przykręcone chyba na dwa wkręty. Oczywiście musisz najpierw zdjąć ten czarny plastik maskujący...(a to link http://www.forum.vectra-unlimited.pl/sh ... hp?t=27590 )
Powodzenia :piwo:

Awatar użytkownika
rzadki
Zafiromaniak
Model:

#120 Post autor: rzadki »

najpierw musisz odkręcić 2 śruby na tunelu przy lewej nodze pasażera, później przydaje się zdjąć taki element pod schowkiem - na 2 klipsy, mi też przydało się wyjąć te czarną osłonę progu (zespolona ze schowkiem koło fotela) i na końcu ten element przy prawej nodze pasażera, za którym jest sterownik ;) zaczniesz rozbierać to szybko dojdziesz co Ci przeszkadza ;)
Obrazek

ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka i elektronika”