[A] Problemy z air bagami - poduszkami oraz kurtynami
Moderator: Sebu$
Witam,
to mój pierwszy post na tym forum, wiec może najpierw się przywitam. Jestem Paweł witam i pozdrawiam wszystkich.
A teraz do rzeczy.
Mam problem z napinaczem pasa bezpieczeństwa. Wyskakuje mi błąd braku połączenia pomiędzy napinaczem a Airbag ECU- nie obecny po podłączeniu kompa. Wymieniłem napinacz na używany- podobno dobry. Błąd dalej wyskakuje.
Tak jak doczytałem, zacząłem od poprawienia styków przy ECU i pod siedzeniem. Nie pomogło to zalutowałem wtyczkę po siedzeniem. Też nie pomogło. Teraz wstawiłem rezystor w miejsce napinacza żeby się dowiedzieć czy to napinacz czy mam szukać w drugą stronę. Błąd dalej wyskakuje, czyli to nie napinacz.
Pytanie, czy jest jeszcze jakaś wtyczka/ złącze pomiędzy airbag ECU a wtykiem pod siedzeniem? Gdzie mam szukać przerwy?
Pozdrawiam Paweł
to mój pierwszy post na tym forum, wiec może najpierw się przywitam. Jestem Paweł witam i pozdrawiam wszystkich.
A teraz do rzeczy.
Mam problem z napinaczem pasa bezpieczeństwa. Wyskakuje mi błąd braku połączenia pomiędzy napinaczem a Airbag ECU- nie obecny po podłączeniu kompa. Wymieniłem napinacz na używany- podobno dobry. Błąd dalej wyskakuje.
Tak jak doczytałem, zacząłem od poprawienia styków przy ECU i pod siedzeniem. Nie pomogło to zalutowałem wtyczkę po siedzeniem. Też nie pomogło. Teraz wstawiłem rezystor w miejsce napinacza żeby się dowiedzieć czy to napinacz czy mam szukać w drugą stronę. Błąd dalej wyskakuje, czyli to nie napinacz.
Pytanie, czy jest jeszcze jakaś wtyczka/ złącze pomiędzy airbag ECU a wtykiem pod siedzeniem? Gdzie mam szukać przerwy?
Pozdrawiam Paweł
Odkopię trochę temat bo mam problem z poduszką. Musiałem zdemontować kierownicę i odpiąłem poduszkę. Oczywiście przed rozpoczęciem pracy odłączyłem akumulator na cały czas pracy. Po złożeniu komputer sprawdza poduszki i po ok 6-8s kontrolka gaśnie a później się zapala i świeci cały czas. Sprawdzałem taśmę i jest ok. moje pytanie: czy gdy akumulator był cały czas odpięty pojawi się błąd poduszki? Na kompie jeszcze nie byłem bo właśnie wróciłem z garażu. Już wiem że błędu nie skasuje przez odpięcie akumulatora.
Ja miałem podobny problem w Viki B 1,8 16V. Po jakims czasie zaświeciła mi się poducha , wypiąłem taśmę , sprawdziłem ją metodą na przepływ prądu i była dobra , wyczyściłem , założyłem i "gra gitara". Jednak po pewnym czasie znów mi się zaświeciła poduszka. Myślę ,że mógłbyś sobie pożyczyć inną taśmę i ja zamontować bo być może to jej wina lub też wina połączenia airbaga z kompem. Jesli odłączyłes akumulator na czas naprawy nie powinien Ci wyskoczyć żaden błąd. Kumpel obszywał kierownice w Vectrze B i tak właśnie zrobił. Po założeniu wszystkiego i ponownym podłączeniu akumulatora , wszystkie kontrolki pogasły.
- Przemass
- Zafiromaniak
- Imię: Przemek
- Auto: Zafira
- Model: A
- Oznaczenie silnika: Z20LET
Podepnę się pod temat-Zapaliła mi się kontrolka poduszki.Podczas podłączenia interfejsu i użyciu programu Opel-tech błędu jako takiego niby nie ma,jest natomiast komunikat-czas inicjacji-300ms.
Co to znaczy i co dalej trzeba zrobić,żeby mieć możliwość skasowania tego błędu ?
Dodam jeszcze,że zapaliła się zaraz po wymianie nakładki na airbag,odpinana była tylko wtyczka przy kierownicy,na podłączonym aku-teraz już wiem,że to był błąd
Co to znaczy i co dalej trzeba zrobić,żeby mieć możliwość skasowania tego błędu ?
Dodam jeszcze,że zapaliła się zaraz po wymianie nakładki na airbag,odpinana była tylko wtyczka przy kierownicy,na podłączonym aku-teraz już wiem,że to był błąd
Ostatnio zmieniony 16 gru 2013, 20:47 przez Przemass, łącznie zmieniany 1 raz.
- Bodek
- Zafiromaniak
- Imię: Bodek
- Auto: Zafira_B_Cosmo
- Model: ZB
- Oznaczenie silnika: Z19DT
Skasuj błąd, jak poduszka jest podpięta - powinno być OK.Przemass pisze:Podepnę się pod temat-Zapaliła mi się kontrolka poduszki,podczas podłączenia pod op-com,błędu jako takiego niby nie ma,jest natomiast komunikat-czas inicjacji-300ms.
"NADZIEJE LUDZI MĄDRYCH SĄ PEWNIEJSZE NIŻ BOGACTWO NIEUKÓW" - DEMOKRYT
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Bogusław Kuduk, ps. Bodek + 30.11.2020. R.I.P.
- Przemass
- Zafiromaniak
- Imię: Przemek
- Auto: Zafira
- Model: A
- Oznaczenie silnika: Z20LET
No jest podpięta....i błędu w kompie nie pokazuje jako takiego,pali się cały czas czerwona kontrolka poduszki na desce rozdzielczej i to mam na myśli pisząc błąd.Bodek pisze:Skasuj błąd, jak poduszka jest podpięta - powinno być OK.Przemass pisze:Podepnę się pod temat-Zapaliła mi się kontrolka poduszki,podczas podłączenia pod op-com,błędu jako takiego niby nie ma,jest natomiast komunikat-czas inicjacji-300ms.