[A] Problemy z air bagami - poduszkami oraz kurtynami

Czyli problemy z prądem w Opel Zafira (osprzęt elektryczny, włączniki, przekaźniki, szyby elektryczne, oświetlenie itp.)

Moderator: Sebu$

Wiadomość
Autor
Harry200
Zafiromaniak
Imię: Henryk
Auto: Zafira
Model: ZA
Oznaczenie silnika: Y22DTR
#106 Post autor: Harry200 »

dakota prześlij mi na PW Twój numer telefonu to się umówimy..

dakota

#107 Post autor: dakota »

H,Łajszczak jeszcze raz dziękuję za pomoc. Jesteś wielki :!:

Harry200
Zafiromaniak
Imię: Henryk
Oznaczenie silnika: Y22DTR
#108 Post autor: Harry200 »

Jak będziesz kiedyś potrzebował pomocy ,masz mój numer telefonu i dzwoń,jeżeli będę mógł to pomogę...

wojtasek
Debiutant
Imię: Wojciech
Model: A
Oznaczenie silnika: Z18XE
#109 Post autor: wojtasek »

jak już wszyscy sobie tak ładnie pomagaja to i ja chętnie pomogę w okolicach poznania jeśli chodzi o jakieś kasowanie błędów ;-)

mania76

#110 Post autor: mania76 »

Witam,
to mój pierwszy post na tym forum, wiec może najpierw się przywitam. Jestem Paweł witam i pozdrawiam wszystkich.
A teraz do rzeczy.
Mam problem z napinaczem pasa bezpieczeństwa. Wyskakuje mi błąd braku połączenia pomiędzy napinaczem a Airbag ECU- nie obecny po podłączeniu kompa. Wymieniłem napinacz na używany- podobno dobry. Błąd dalej wyskakuje.
Tak jak doczytałem, zacząłem od poprawienia styków przy ECU i pod siedzeniem. Nie pomogło to zalutowałem wtyczkę po siedzeniem. Też nie pomogło. Teraz wstawiłem rezystor w miejsce napinacza żeby się dowiedzieć czy to napinacz czy mam szukać w drugą stronę. Błąd dalej wyskakuje, czyli to nie napinacz.
Pytanie, czy jest jeszcze jakaś wtyczka/ złącze pomiędzy airbag ECU a wtykiem pod siedzeniem? Gdzie mam szukać przerwy?
Pozdrawiam Paweł

Anony Mous

#111 Post autor: Anony Mous »

mania76, wygląda na to że sam ECU może być padnięty :/

mania76

#112 Post autor: mania76 »

marsuc pisze:mania76, wygląda na to że sam ECU może być padnięty :/
Jeżeli tak to każdy będzie pasował, czy muszę szukać takiego samego nr?

podbiel

#113 Post autor: podbiel »

Odkopię trochę temat bo mam problem z poduszką. Musiałem zdemontować kierownicę i odpiąłem poduszkę. Oczywiście przed rozpoczęciem pracy odłączyłem akumulator na cały czas pracy. Po złożeniu komputer sprawdza poduszki i po ok 6-8s kontrolka gaśnie a później się zapala i świeci cały czas. Sprawdzałem taśmę i jest ok. moje pytanie: czy gdy akumulator był cały czas odpięty pojawi się błąd poduszki? Na kompie jeszcze nie byłem bo właśnie wróciłem z garażu. Już wiem że błędu nie skasuje przez odpięcie akumulatora.

Awatar użytkownika
Maciek
Zafiromaniak
Auto: Z20LET
Oznaczenie silnika: Z20LET

#114 Post autor: Maciek »

Taśma może być do wymiany, mimo dobrego wyglądu. Ale najlepiej spróbować skasować błąd, jak pomoże to jeździć.

podbiel

#115 Post autor: podbiel »

Taśmę sprawdzałem miernikiem i jest przejście.

Skasowany użytkownik 6483

#116 Post autor: Skasowany użytkownik 6483 »

Ja miałem podobny problem w Viki B 1,8 16V. Po jakims czasie zaświeciła mi się poducha , wypiąłem taśmę , sprawdziłem ją metodą na przepływ prądu i była dobra , wyczyściłem , założyłem i "gra gitara". Jednak po pewnym czasie znów mi się zaświeciła poduszka. Myślę ,że mógłbyś sobie pożyczyć inną taśmę i ja zamontować bo być może to jej wina lub też wina połączenia airbaga z kompem. Jesli odłączyłes akumulator na czas naprawy nie powinien Ci wyskoczyć żaden błąd. Kumpel obszywał kierownice w Vectrze B i tak właśnie zrobił. Po założeniu wszystkiego i ponownym podłączeniu akumulatora , wszystkie kontrolki pogasły. :/

Awatar użytkownika
Przemass
Zafiromaniak
Imię: Przemek

#117 Post autor: Przemass »

Podepnę się pod temat-Zapaliła mi się kontrolka poduszki.Podczas podłączenia interfejsu i użyciu programu Opel-tech błędu jako takiego niby nie ma,jest natomiast komunikat-czas inicjacji-300ms.
Co to znaczy i co dalej trzeba zrobić,żeby mieć możliwość skasowania tego błędu ?
Dodam jeszcze,że zapaliła się zaraz po wymianie nakładki na airbag,odpinana była tylko wtyczka przy kierownicy,na podłączonym aku-teraz już wiem,że to był błąd :cry:
Ostatnio zmieniony 16 gru 2013, 20:47 przez Przemass, łącznie zmieniany 1 raz.
Zafira OPC Arden Blue by Przemass:

https://youtu.be/ZTRk3ILxeOk

Awatar użytkownika
Bodek
Zafiromaniak
Imię: Bodek
Auto: Zafira_B_Cosmo
Model: ZB
Oznaczenie silnika: Z19DT

#118 Post autor: Bodek »

Przemass pisze:Podepnę się pod temat-Zapaliła mi się kontrolka poduszki,podczas podłączenia pod op-com,błędu jako takiego niby nie ma,jest natomiast komunikat-czas inicjacji-300ms.
Co to znaczy i co dalej trzeba zrobić,żeby mieć możliwość skasowania tego błędu ?
Dodam jeszcze,że zapaliła się zaraz po wymianie nakładki na airbag,odpinana była tylko wtyczka przy kierownicy,na podłączonym aku-teraz już wiem,że to był błąd :cry:
Skasuj błąd, jak poduszka jest podpięta - powinno być OK.
:lis:

"NADZIEJE LUDZI MĄDRYCH SĄ PEWNIEJSZE NIŻ BOGACTWO NIEUKÓW" - DEMOKRYT

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Bogusław Kuduk, ps. Bodek + 30.11.2020. R.I.P.

Awatar użytkownika
Przemass
Zafiromaniak
Imię: Przemek

#119 Post autor: Przemass »

Bodek pisze:
Przemass pisze:Podepnę się pod temat-Zapaliła mi się kontrolka poduszki,podczas podłączenia pod op-com,błędu jako takiego niby nie ma,jest natomiast komunikat-czas inicjacji-300ms.
Skasuj błąd, jak poduszka jest podpięta - powinno być OK.
No jest podpięta....i błędu w kompie nie pokazuje jako takiego,pali się cały czas czerwona kontrolka poduszki na desce rozdzielczej i to mam na myśli pisząc błąd.
Zafira OPC Arden Blue by Przemass:

https://youtu.be/ZTRk3ILxeOk

Awatar użytkownika
GOTI
Zafiromaniak
Imię: Sebastian
Auto: Insignia
Oznaczenie silnika: A18XER

#120 Post autor: GOTI »

Kontrolka może również sygnalizować nie tylko błąd czy też uszkodzenie poduszki a przerwe w obwodzie.
Sprawdź (najczęstszy motyw) pod fotelami czy nie odpiął lub poluzować ci sie przewód od bocznej poduchy.
Obrazek

ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka i elektronika”