[A] Żarówki

Czyli problemy z prądem w Opel Zafira (osprzęt elektryczny, włączniki, przekaźniki, szyby elektryczne, oświetlenie itp.)

Moderator: Sebu$

Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
cns80
Zafiromaniak
Imię: Patryk
Auto: Renault
Model: Espace4
Oznaczenie silnika: J4BR

#136 Post autor: cns80 »

GOTI pisze:Montował ktoś żaróweczki Philipsa: WhiteVision lub X-treme Vision :?:
Montowałem w innych autach Philips NightGuide 3 Color Safety Double Lifetime (już nie dostępne :( ). Były świetne, bo bardzo dobrze oświetlały, wytrzymywały ponad dwa lata, a te, które nie wytrzymywały odsyłałem do Holandii na gwarancji i po kilkunatu dniach dostawałem komplet nowych (polska sieć dealerska nie chciała zrealizować gwarancji). Teraz mam założone w Zafirze Osram NightBreaker i przyznam że są przereklamowane. Świecą identycznie jak zwykły Osram, a do tego pierwsza padła już po 7 miesiącach. Następne będą Philipsy X-treme Vision. Ale od razu przygotowuję się że nie będą miały takiej żywotności jak ich poprzedniczki :(
Sebastian myślę ze możesz spróbować, bo światło raczej na pewno mają lepsze niż zwykłe. Jedynie żywotność może być porównywalna zamiast dłuższej, a cena jednak spora.
Obrazek

.Irwusek

#137 Post autor: .Irwusek »

Cześć Wszystkim,

mam pytanko montował ktoś LEDY do podświetlenia tablicy rejestracyjnej ? Możecie coś polecić? Widziałem takie całe moduły ale to tylko chyba do Zafiry B.

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Tunio999
Zafiromaniak
Imię: Wojtek
Auto: ex ZB 1.8 SPORT
Model: 2008
Oznaczenie silnika: Z18XER

#138 Post autor: Tunio999 »

.Irwusek pisze:mam pytanko montował ktoś LEDY do podświetlenia tablicy rejestracyjnej ?
Pewnie, że montował ;) a z modułami daj sobie spokój :)
Znajdź jakie żaróweczki wchodzą do podświetlenia i poszukaj odpowiedników LED ;)
"Tylko dwie rzeczy są nieskończone: wszechświat oraz ludzka głupota, choć nie jestem pewien co do tej pierwszej."
- Albert Einstein

<<< Pozdrawiam Tunio999 >>>

Skasowany użytkownik 16629

#139 Post autor: Skasowany użytkownik 16629 »

.Irwusek pisze:Cześć Wszystkim,

mam pytanko montował ktoś LEDY do podświetlenia tablicy rejestracyjnej ? Możecie coś polecić? Widziałem takie całe moduły ale to tylko chyba do Zafiry B.

Pozdrawiam
Ja mam u siebie 3xsmd5050 i świecą wyśmienicie (zajrzyj do mojego tematu o ZA), w razie potrzeby dam namiar na sprzedawcę

ps. Ciekawe jak zmieściłeś 3,2 V6 w Zafirze A ;)

Awatar użytkownika
chabretti
Zafiromaniak
Imię: Krzysztof
Auto: Volvo
Model: V70
Oznaczenie silnika: D5244T5
Kontakt:

#140 Post autor: chabretti »

kacza1982 pisze: ps. Ciekawe jak zmieściłeś 3,2 V6 w Zafirze A ;)
Pewnie to ta ZOŚKA
Filmik

.Irwusek

#141 Post autor: .Irwusek »

kacza1982 pisze:
.Irwusek pisze:Cześć Wszystkim,

Pozdrawiam
Ja mam u siebie 3xsmd5050 i świecą wyśmienicie (zajrzyj do mojego tematu o ZA), w razie potrzeby dam namiar na sprzedawcę
Dobrze to świeci :) Jak możesz to podeślij namiar na sprzedawce poprzez PW :)
chabretti pisze:
kacza1982 pisze: ps. Ciekawe jak zmieściłeś 3,2 V6 w Zafirze A ;)
Pewnie to ta ZOŚKA
Filmik
Dokładnie ta :) Auto odkupione od dobrego kolegi ;) Ale to nie jest temat do takiej rozmowy :P

Awatar użytkownika
norris_85
Zafiromaniak
Imię: Łukasz
Auto: ZA OPC 290KM/428Nm
Model: ZA
Oznaczenie silnika: Z20LET
Kontakt:

#142 Post autor: norris_85 »

.Irwusek, pochwal się nią w odpowiednim dziale to będzie idealny temat do dyskusji :) myślę, że wielu forumowiczów z chęcią dowiedziałoby się o niej co nieco :)

.Irwusek

#143 Post autor: .Irwusek »

norris_85, nie ma czym się chwalić, bo to nie moja robota :) Poprzedni właściciel mógłby się chwalić ;)

#144 Post autor: Skasowany użytkownik 16629 »

.Irwusek pisze:norris_85, nie ma czym się chwalić, bo to nie moja robota :) Poprzedni właściciel mógłby się chwalić ;)
Nieważne czy Twoja to robota, teraz nim pomykasz i pochwal się... szczerze to myślałem, że to jakiś żarcik tudzież pomyłka, ale widzę, że faktycznie ktoś zapakował 3,2 pod maskę, szacunek dla budowniczego, oby to śmigało jak najdłużej. Tak jak koledzy pisali-pochwal się w odpowiednim dziale, poproś kolegę, który zbudował to cudo, aby też uchylił rąbka tajemnicy odnośnie przygód z takiego swapa. Za chwilę pójdzie PW do Ciebie odnośnie namiarów na żaróweczek

#145 Post autor: Skasowany użytkownik 16629 »

Przepraszam, że post pod postem, ale chcę, aby to inni zobaczyli. Założyłem ledy na postojówki i trochę mi się gryzie to światło z żarówkami halogenowymi. Chcę założyć na mijania Tunsgram +120% (miałem w Hondzie na reflektorach Sonara +90% i było o wiele lepiej, więc decyzja co do producenta jest oczywista), ale chciałbym to zgrać z postojówkami, które i tak na ledach będą o wiele bielsze. Znalazłem W5W Philipsa White Vision, niby bielsze niż blue, ale pytanko czy ktoś to już montował czy mam być prekursorem? Koszt ok. 20zł z wysyłką, a na plus dochodzi fakt, że mają homologację i żadna kontrol się nie przyczepi tylko chcę wiedzieć czy ktoś testował i czy efekt jest taki jaki bym chciał ;) wiem, że na yt są filmy itp. ale żaden film mi nie odda rzetelnej opinii użytkownika Zosi. Jeżeli nie będzie odpowiedzi to podejrzewam, że jutro zamówię żarówy i sam podzielę się opinią no chyba, że nie warto się bawić w ogóle. Z góry dzięki za info

Awatar użytkownika
Kacperuch
Zafiromaniak
Imię: Kacper
Auto: Skoda
Model: Octavia2
Oznaczenie silnika: 19BKC

#146 Post autor: Kacperuch »

tak jaki pisałeś, żaden led nie zgra się z żarówką. sądzę że i philips nie będzie idealny jak Tunsgram, )miałem je założone i nawet mam gdzieś komplet nie zakładany). sądzę że żarówką, nawet różniąca się odcieniem będzie zbliżona bardziej do innej żarówki i pewniej się będziesz czuł podczas kontroli. tyle że jeśli chodzi o cenę to płacisz za markę, która pod żadną kwestią nie jest lepsza do tańszych marek, gdzie też są oferowane "białe" i inne white-y. poza tym to tylko postojówka, bardziej wygląda jak zależy na jakości świecenia

#147 Post autor: Skasowany użytkownik 16629 »

Jeżeli chodzi o Tungsramy-są tańsze od nightbreakerów i analogicznych philipsów, a świecą bardzo dobrze, sam testowałem i przedwczoraj poleciłem kumplowi do E39-kupił te +120% i dzisiaj w robocie nie mógł się nachwalić. Nightbreakery może i świecą lepiej (nie testowałem, więc nie mogę ocenić sam), ale palą się dość szybko, a wolę wymienić żarówki raz w roku niż co 3 miesiące i za mniejsze pieniądze. Zgadzam się, że żarówka napewno lepiej się zgra z drugą żarówką niż z ledem (no chyba, że z xenonem, ale ja toleruję tylko oryginalny xenon, a nie hid). Reasumując-zamówiłem już postojówki Philipsa White Vision, zobaczę i zdam relację w swoim temacie (powinny być w piątek), później dokupię żarówki do świateł mijania i ocenię całość z jakąś skromną fotorelacją u siebie

ps. Ogólnie nasze Zosie i Astry 2 (jeździłem Astrą 2 ojca, więc mam porównanie) mają dość dobre światła w oryginale na zwykłych żarówkach, ale jednak zawsze więcej światła=biezpieczeństwo

Awatar użytkownika
GOTI
Zafiromaniak
Imię: Sebastian
Auto: Insignia
Oznaczenie silnika: A18XER

#148 Post autor: GOTI »

kacza1982 pisze:Jeżeli chodzi o Tungsramy-są tańsze od nightbreakerów i analogicznych philipsów, a świecą bardzo dobrze, sam testowałem i przedwczoraj poleciłem kumplowi do E39-kupił te +120% i dzisiaj w robocie nie mógł się nachwalić. Nightbreakery może i świecą lepiej (nie testowałem, więc nie mogę ocenić sam), ale palą się dość szybko, a wolę wymienić żarówki raz w roku niż co 3 miesiące i za mniejsze pieniądze
Testowałem Tungsramy (chyba +90) i szczerze powiedziawszy to fakt świecą nieco jaśniej niż normalna żarówka, ale nic poza tym.
O ile w dzień coś widać to w nocy, a nie wspomne w deszczu widoczność jest fatalna. Za to z drugiej strony w piękny, słoneczny dzień są czasami "za mało widoczne" - mi tak zwrócono uwage żebym włączył światła :lol: kilka takich uwag i zmieniłem je.

To taka moja mała opinia na ten temat ;)
Obrazek

Awatar użytkownika
Biały
Przeglądacz
Imię: Łukasz
Auto: Zafira A OPC
Oznaczenie silnika: Z20LET
#149 Post autor: Biały »

Kod: Zaznacz cały

Chcę założyć na mijania Tunsgram +120%
Na prezent od mikołaja dostałem właśnie takie i wczoraj był montaż ;)
W astrze miałem takie (+90%) tylko że h4 i świeciły przeszło 2 lata.
Teraz dodatkowo są w promocji za 50zł komplet. A jak kupisz przez aplikację alledrogo to wychodzi 30zł z przesyłką. Rewelacja :D
Jak dla mnie nie ma lepszych żarówek, świecą na prawdę jasno i równo.

Kod: Zaznacz cały

W5W Philipsa White Vision, niby bielsze niż blue,
Też mam zamontowane w Zośce :P
Maja homologację ale tylko na opakowaniu.
Postojówka sama w sobie jest cała niebieska ale o dziwo świeci bez jakiejkolwiek poświaty niebieskiej.
Widać różnice w porównaniu ze zwykłą postojówką. Światło jest czysto białe i nie rzuca się w oczy jak postój ledowy.

Jakby co to mogę Ci wieczorem cyknąć fotę jak wygląda taki zestaw.
Ja jestem bardzo zadowolony i szczerze mogę polecić ;)

#150 Post autor: Skasowany użytkownik 16629 »

@GOTI, trochę to dziwne, że Twoje Tungsramy były kiepskie, bo masa opinii na forach przeróżnych jest jak najbardziej pozytywna (sam je testowałem zaledwie w Hondzie z chińskimi reflektorami, ale było o wiele lepiej i kumpel właśnie kupił do E39 i sobie chwali). Oczywiście ta opinia mnie nie zniechęci, a jak się okaże lipa to się zmieni :)
@Biały - dzięki wielkie za opinię, zdjęcia nie musisz robić, bo postojówki powinny jutro już być u mnie. Cieszy mnie fakt, że świecą biało, a nie z niebieskawą poświatą jak ledy, a jeżeli chodzi o homologację, ważne, że jest na pudełku, ważne, że zwykła całoszklana to się żadna kontrola nie skończy szybką wymianą żarówek

A na koniec niespodzianka, odpaliłem auto po pracy (po 22-ej), światełka włączam i tu error-spaliła się żarówka od mijania hehehe, chyba wykrakałem, że marzy się zmiana światełek ;) Jutro przed robotą podjadę do odpowiedniego sklepu w okolicy. Koszt 49zł za H7 Tungsram +120% czyli cena jak na Alle z wysyłką, a ryzyko mniejsze (wiem, że przez aplikację mobilną można to taniej dostać, ale k... nie wiem jak to zrobić, a kupowałem już przez komórkę ;) )

ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka i elektronika”