Problem z tylną wycieraczką i nie tylko

Czyli problemy z prądem w Opel Zafira (osprzęt elektryczny, włączniki, przekaźniki, szyby elektryczne, oświetlenie itp.)

Moderator: Sebu$

Wiadomość
Autor
mmart

#16 Post autor: mmart »

Witam,

Tylnia wycieraczka nie dociska mi do szyby na końcu swojego biegu. Ramie wycieraczki wymieniałem na nowe ( orginalne opla ) bo poprzednie było pęknięte. Kupiłem nową wycieraczke i ciągle lipa :( . Nie wyciera na końcu szyby :( . Coś więcej można podregulować ?

darkp1

#17 Post autor: darkp1 »

mmart pisze: Tylnia wycieraczka nie dociska mi do szyby na końcu swojego biegu.
Było to już na forum. Trzeba rozgrać ramie i je odgiąć. Najlepiej nad gazem. Sam tak zrobiłem i działa.

Cezar

#18 Post autor: Cezar »

u mnie tez nie chce ramie zejsc jutro tez poprobuje poputam mlotkiem delikatnie a ja nie to tak jak kolega ZAKROPIOLO :evil: :P

darkp1

#19 Post autor: darkp1 »

U mnie o dziwo gładko zeszło. Odkręciłem śrubę, ciągnąłem ruszając lewo, prawo i w rękach już miałem.

ZAKROPIOLO

#20 Post autor: ZAKROPIOLO »

arek2185, nie pukaj młotkiem bo połamiesz plastikowe uchwyty od silnika. Użyj raczej małego ściągacza.

mmart

#21 Post autor: mmart »

znaczy dogiąć żeby bardziej dociskało do szyby ?

darkp1

#22 Post autor: darkp1 »

Tak.

Cezar

#23 Post autor: Cezar »

ten plastik pekl mi jak kiedys wiazlem lodowke i nie wiem czemu zaczepilem ekspandor o wycieraczke .... pukalem delkikatnie mlotkiem ale nic. wyobrascie sobie ze w zalanym platiku jest (przy srubie) jest aluminium !!! wiec na moja logike miekki metel zdziwilem sie. ale osobiscie proponuje (jezeli wycieraczka nie jest wam potrzebna bo np tak jak mi ktos wyrwal) mala pilka obciac plastik pozniej pozostaly metal aluminiowy pilka na pol delikatnie wkretakiem i juz. :P

mmart

#24 Post autor: mmart »

Dzięki za pomoc, podgrzanie ramienia wycieraczki w wodzie i podgięcie pomogło :)

kna

#25 Post autor: kna »

Witam wszystkich klubowiczów. Od nie dawna jestem posiadaczem owego autka jakim jest Zafira. Mam bowiem problem z tylną wycieraczką która nie działa. Autko miało na tylnej szybie naklejke przyklejoną od strony zewnętrznej, więc ją zerwałem żeby nie szpeciła i pomyślałem że poprzedni właściciel w niemczech ją poprostu gdzieś odłączył, jednak silniczek jest podłączony, sprawdziłem bezpieczniki i wszystkie są ok.. jak włączam wycieraczke przekaźnik prztyka a wycieraczka stoi. Nie wiem o co chodzi proszę o pomoc

I drugi problem to elektryczna szyba w tylnych drzwiach otóż mogę ją otwierać i zamykać ale tylko ze sterowania drzwi kierowcy z tyłu nie dzała i przy okazji w tych samych drzwiach nie gra głośnik. Nie wiem gdzie szukać przyczyny dlatego zwracam sie do Was klubowicze. Z góry dziękuje za wszelkie wskazówki

boogoo

#26 Post autor: boogoo »

Z tymi drzwiami to poszukaj na złączu między drzwiami,a słupkiem pewnie nie styka.

ZAKROPIOLO

#27 Post autor: ZAKROPIOLO »

Według mnie co do tylnej wycieraczki, to trzeba wyjąć silnik i oczyścić mechanizm, ale wcześniej bym sprawdził czy w ogóle dochodzi do niego napięcie. Tak więc albo awaria mechaniczna w mechaniźmie albo gdzieś brakuje fazy po drodze. Może być też tak. że bezpiecznik od wycieraczki nie ma dobrego styku w gnieździe tam bym też popatrzył.

Jacko

#28 Post autor: Jacko »

boogoo pisze:Z tymi drzwiami to poszukaj na złączu między drzwiami,a słupkiem pewnie nie styka.
To nie było by sterowania z drzwi kierowcy :lol: To chyba przełącznik w samych drzwiach.

boogoo

#29 Post autor: boogoo »

Jacko pisze:To nie było by sterowania z drzwi
no fakt.to pewnie przełącznik w tapicerce nie ma styku..... 8)

kna

#30 Post autor: kna »

panowie sprawa z wycieraczką juz jest jasna do wymiany silniczek ale jeśli chodzi o elektryke w drzwiach to przełączniki przemieniłem z lewej na prawą i na odwrót, i okazuje się że ten przełącznik (przycisk) jest sprawny. Jak juz wspomniałem wcześniej nie działają także głośniki w tych drzwiach co przełącznik. I nie wiem gdzie dalej szukać????

ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka i elektronika”