Test licznika
Moderator: Sebu$
- kysiu241
- Mieszkaniec
- Imię: Krzysztof
- Auto: Zafira
- Model: B
- Oznaczenie silnika: Z20LEH
No właśnie nie wiadomo o co koledze chodziło, czy chciał wykonać tylko test wskazówek bo coś dłubał przy zegarach i mu teraz dziwne wskazania wychodzą, czy jak ryba1 napisał chodziło o open ceremony bo zobaczył gdzieś taki bajer.
Astra F 1.6 8v/ Calibra 2.0 16v c20xe/ Astra GSI c20xe/ Vectra B 2.5v6 Swap i500/ JEST Zafira B 2.0T OPC.
Kontynuując temat to przedstawiam "przykładową" modyfikację licznika szmelcwagena:kysiu241 pisze:No właśnie nie wiadomo o co koledze chodziło, czy chciał wykonać tylko test wskazówek bo coś dłubał przy zegarach i mu teraz dziwne wskazania wychodzą, czy jak ryba1 napisał chodziło o open ceremony bo zobaczył gdzieś taki bajer.
http://forums.vwvortex.com/showthread.p ... de-FINALLY
Nie jestem do końca pewien, ale coś mi świta, że była jakaś firma (we Francji ?), która
sprzedaje specjalne 'moduły' elektroniczne wpinane w te liczniki, które powodują, że
auto 'otrzymuje' masę różnych 'gadżetów' (funkcji) wyświetlanych/obsługiwanych na
liczniku. Ale to oczywiście tyczy się Golfa.
Ot taka ciekawostka.
Ostatnio zmieniony 20 paź 2017, 09:35 przez Skasowany użytkownik 23188, łącznie zmieniany 3 razy.
-
- Zafiromaniak
- Imię: Łukasz
- Auto: Opel Zafira B 1.7 CDTi 111
- Model: ZB
- Oznaczenie silnika: Z17DTJ
w ZB można oczywiście ustawić wskazówkę płynnie w dowolnym miejscu. To, że to wygląda tak, jak wygląda w OP-COM to kwestia ograniczeń OP-COMa... to jest tylko po to by sprawdzić że wskazówka "żyje". Normalnie można mieć pełną kontrolę nad wskazówkami.kacza1982 pisze:Chiński Opcom ma taką możliwość, ale o ile dobrze pamiętam to chyba każda wskazówka z osobna ustawiana co jakieś wskazanie, nie idzie to płynnie
Można znaleźć przynajmniej kilka różnych modułów/urządzeń, które potrafią zrobić coś takiego ze wskazówkami.
Nie wiem jak wygląda sytuacja w ZA, ale myślę, że podobnie - w większości aut można sterować dowolnie wskazówkami.
właśnie takie coś próbuję dorobić do swojego licznika... (na dodatkowym wyświetlaczu dołożonym do licznika)pawelekm pisze:Nie jestem do końca pewien, ale coś mi świta, że była jakaś firma (we Francji ?), która sprzedaje specjalne 'moduły' elektroniczne wpinane w te liczniki, które powodują, że auto 'otrzymuje' masę różnych 'gadżetów' (funkcji) wyświetlanych/obsługiwanych na liczniku.
Co do testu kontrolek/wskazówek licznika w OP-COM, to jest opisany np. tutaj:
https://astraklub.pl/viewtopic.php?t=833504
https://astraklub.pl/viewtopic.php?t=833504
-
- Zafiromaniak
- Imię: Janusz
- Model: A
- Oznaczenie silnika: Y20DTH
Cos tam da sie zrobic, ale to bedzie kosztowalo pewnie 300zl po taniosci. Z doswiadczenia wiem ze wiekszosc zainteresowanych od razu wymiekaEspex pisze:Witam
Jest możliwość zrobienie testu licznika w Opel Zafira A
Chodzi mi o to aby zegary wszystkie obkrecily się...
Janusz
-
- Zafiromaniak
Pewnie w tej kwocie się da. Tylko nie na mikrokontrolerze ale na zwyklych ukladach analogowych. Widze tylko jeden problem - zapewne Open Ceremony jest plynne i wskazowki ida plynnie w prawo. Czy uda sie uzyskac zupelnie identyczny efekt tego nie wiem. Bede robil modul do wskaźnika temperatury to pobawie sie prędkością i obrotkiem.
Janusz
No powiem Ci, że jestem ciekaw czy będzie to działać .....Janus pisze:Pewnie w tej kwocie się da. Tylko nie na mikrokontrolerze ale na zwyklych ukladach analogowych. Widze tylko jeden problem - zapewne Open Ceremony jest plynne i wskazowki ida plynnie w prawo. Czy uda sie uzyskac zupelnie identyczny efekt tego nie wiem. Bede robil modul do wskaźnika temperatury to pobawie sie prędkością i obrotkiem.
-
- Zafiromaniak
dzialac bedzie, tylko pytanie czy jak podasz na wejscie predkosciomierza czestotliwosc odpowiadajaca obrotom kola przy Vmax, to wskazowka pojdzie stopniowo w prawo czy walnie w zderzak... to zalezy od konstrukcji zegarow. Plynnie na 100% mozna tylko na mikrokontrolerzepawelekm pisze:
No powiem Ci, że jestem ciekaw czy będzie to działać .....
Ostatnio zmieniony 22 paź 2017, 18:13 przez Janus, łącznie zmieniany 1 raz.
Janusz