Problemy związane z elektrycznymi i podgrzewanymi lusterkami
Moderator: Sebu$
-
- Zafiromaniak
- Imię: Mirek
- Auto: Opel Zafira A 1,8 Elegance
- Model: ZA
- Oznaczenie silnika: X18XE1
Z tego co kiedyś gdzieś czytałem to jeśli masz elektryczne lusterka to maja one wtedy i podgrzewanie.
Inna metoda to przyjrzenie sie lusterku, w Zosi A od strony kierowcy jest na lustrze w rogu symbol jak na włączniku grzania tylnej szybki.
No i oczywiscie metoda organoleptyczna, właczyc grzanie tylnej szyby i poczekać, jesli po jakimś czasie lustereczko będzie cieplejsze to wiadomo
Inna metoda to przyjrzenie sie lusterku, w Zosi A od strony kierowcy jest na lustrze w rogu symbol jak na włączniku grzania tylnej szybki.
No i oczywiscie metoda organoleptyczna, właczyc grzanie tylnej szyby i poczekać, jesli po jakimś czasie lustereczko będzie cieplejsze to wiadomo
Nie mam podgrzewanego prawego lusterka.Sterowanie elektryczne mam, natomiast nie grzeje,Jak mogę zlokalizowac przyczyne uszkodzenia.Jakie oznaczenia maja przewody idą na slupku, pewnie one są przerwane, no chyba ze mata grzejna jest niesprawna.Niechcialbym rozkrecac lusterka, myslę ze bezpiecznik i przekaznik odpadają bo lewe lusterko mi grzeje.Proszę o pomoc.Zafira A 2004r, 2.0 dti 20ydth FL
Gdy kupiłem Zosię nie działała regulacja lusterek. Jak jakiś głupi przeciskałem przyciski sterowania i powoli ruszyły, tak, że po trzech dniach wróciła im sterowność w pełnym zakresie.
Lusterko kierowcy dziwnie się nagrzewa: na początku tylko punktowo (tam, gdzie jest symbol podgrzanego lusterka)- na pierwsze manewry wystarcza, dopiero za chwilę grzeje całą powierzchnię, prawe od początku grzeje na całości.
Lusterko kierowcy dziwnie się nagrzewa: na początku tylko punktowo (tam, gdzie jest symbol podgrzanego lusterka)- na pierwsze manewry wystarcza, dopiero za chwilę grzeje całą powierzchnię, prawe od początku grzeje na całości.
Witam mam problem z regulacją lusterek mianowicie nie działają a bezpieczniki są dobre niewiem kiedy się to stało bo od niedawna jestem posiadaczem tej zafirki . Może są jakieś przekazniki jeśli tak to proszę niech mnie ktoś pokieruje coś podpowie w tym temaćie .
Wcale mi to nie przeszkadza Powiem więcej. Myślałem nawet, że to specjalny patent opla , aby szybciej coś widzieć przy cofaniu. Lusterka grzeją tak, że i krople deszczu odparowują (oczywiście nie zimą)jacek2308 pisze:vojti, myślę że u Ciebie ew. też coś z matą ale to jeżeli Ci to przeszkadza to ew. można grzebać ale sądzę, że lepiej zostawić bo u mnie też tak odrazu całe lusterko się nie podgrzewa ale generalnie się tym nie przejmuję bo i tak za jakąś chwilę odgrzane jest całe
no bo to tylko na tej zasadzie działa gdy włączymy podgrzewanie tylnej szyby wtedy załącza się podgrzewanie lusterek. A jak najłatwiej sprawdzić czy lusterka działają ?? wystarczy chuchać na lusterko tak by zaparowało i czekać...jak mgiełka beje schodzić to działą
PS:
PS:
-- nie prawdafirek pisze:Z tego co kiedyś gdzieś czytałem to jeśli masz elektryczne lusterka to maja one wtedy i podgrzewanie.