Tempomat przestał działać
Moderator: Sebu$
Mi też przestał działać tempomat właśnie przez włącznik świateł stopu. Pomogło wyciągniecie go, rozebranie, przeczyszczenie styków i wyregulowanie przez wydłużenie plastikowego bolca rozwierającego obwód.
U mnie dodatkowo wadliwe działanie tegoż włącznika objawiało się pojawianiem kontrolki samochodu z kluczem, która gasła po wciśnięciu pedału hamulca.
Tempomat działa, browar spity, kolejny dzień zaliczony do udanych
EDIT: Błąd który się pojawiał to P0703
U mnie dodatkowo wadliwe działanie tegoż włącznika objawiało się pojawianiem kontrolki samochodu z kluczem, która gasła po wciśnięciu pedału hamulca.
Tempomat działa, browar spity, kolejny dzień zaliczony do udanych
EDIT: Błąd który się pojawiał to P0703
Ostatnio zmieniony 05 maja 2011, 19:16 przez Arkos, łącznie zmieniany 1 raz.
Podepnę się pod temat a mianowicie w poprzednim aucie tempomat miał taką funkcję jak reset a działało to w ten sposób że dopóki nie wyłączyłem silnika to tempomat pamiętał wybraną prędkość i wystarczyło że po jakimś hamowaniu wystarczyło zbliżyć się do tej prędkości resecik i autko samo już przyspieszało a w zafirce tego nie ma jest szansa na coś takiego
- radmar1702
- Bywalec
- Model:
-
- Zafiromaniak
- Imię: Henryk
- Auto: Zafira
- Model: ZA
- Oznaczenie silnika: Y22DTR
Czujnik stopu ma dwa styki,jeden od świateł a drugi daje sygnał do komputera.Po odpaleniu silnika musisz mieć komunikat żeby wcisnąć pedał hamulca,czy masz taki komunikat a jeżeli tak to czy po wciśnięciu ten komunikat ginie.Sprawdź czy pedał hamulca nie aktywuje delikatnie tego czujnika,światła stopu mogą nie świecić ale drugi styk od komputera może być załączony,no i pozostaje jeszcze możliwość że przełącznik jest uszkodzony w pozycji załączonej..
-
- Mieszkaniec
- Model: