[A] - problemy związane z użytkowaniem alarmów

Czyli problemy z prądem w Opel Zafira (osprzęt elektryczny, włączniki, przekaźniki, szyby elektryczne, oświetlenie itp.)

Moderator: Sebu$

Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
timi68
Zafiromaniak
Imię: Andrzej
Auto: Volvo S60 D5 AWD 215/440
Model: II
Oznaczenie silnika: D5-2.4
#16 Post autor: timi68 »

dejna pisze:może od zestawu GSM? a odbiornik jest pewnie przy centralce alarmu...
Takie antenki montuje się właśnie w celu porawy jakości odbioru i zasięgu.

Awatar użytkownika
Mattai
Zafiromaniak
Imię: Maciej
Auto: Zafira
Model: C
Oznaczenie silnika: A20DT
#17 Post autor: Mattai »

Cos tam z check czy lock bylo na antenie napisane
Scorpio I Lift-back 2.0(OHC)>VW Golf III Variant 1.9TDI(ALE)> ZA 2.0(Y20DTH)>ZC 2.0 (A20DT)

Awatar użytkownika
Mattai
Zafiromaniak
Imię: Maciej
Auto: Zafira
Model: C
Oznaczenie silnika: A20DT
#18 Post autor: Mattai »

Tak pomijajac kwestiie anteny...
Bo sie doszukac nie moge 100% wyraznego wpisu ze seria A ma interface CAN...

Szukam alarmu i nie mam pewnosci czy juz can czy jeszcze analog
Scorpio I Lift-back 2.0(OHC)>VW Golf III Variant 1.9TDI(ALE)> ZA 2.0(Y20DTH)>ZC 2.0 (A20DT)

Awatar użytkownika
Maciek
Zafiromaniak
Auto: Z20LET
Model: ZA
Oznaczenie silnika: Z20LET

#19 Post autor: Maciek »

Analog.

arni251

#20 Post autor: arni251 »

witam mam pytanko a mianowicie chodzi mi o alarm. Bo niby go mam bo jest syrena pod maską z kluczykiem , mam w środku te tzw mikrofony przy przedniej szybie msm możliwośc zamykania auta z kluczyka ale jak ten alarm uzbroić bo w książce pisze ze nalezy dwa razy nacisnąc przycisk od zamykania auta. Tak robie bo po pierwszym wciśnięciu zamyka sie centralny a po drugim mrugną raz kierunki i niby uzbrojony ale moge z autem wyczyniać pózniej co chce i alarm nie zadziała a potem jak nacisnę otwarcie auta to mi pózniej w czasie jazdy sie awaryjnę włączają i tak bez przerwy aż do momentu gdy rozłączę klemę na 10s i wtedy już sie awaryjne nie załączają . Jak to jest panowie w tych naszych zosiach. Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
timi68
Zafiromaniak
Imię: Andrzej
Auto: Volvo S60 D5 AWD 215/440
Model: II
Oznaczenie silnika: D5-2.4
#21 Post autor: timi68 »

Może wystarczy przekręcić kluczykiem w syrenie ?

arni251

#22 Post autor: arni251 »

Nie to nic nie pomaga sprawdzałem już to.

darek_s
Mieszkaniec
Model:

#23 Post autor: darek_s »

Witam u mnie jezeli w ciagu 10 sek drugi raz nacisne przycisk to rygluja sie dzrwi i zapala sie lampka obok włacznika awaryjnych.Po 10 sek lampka zaczyna migac czyli alarm sie uzbroił,to samo moge zrobic przekrecajac klucz w zamku 2 raZY.Wciskam przycisk wyłącz kierunki mrygna raz zamki sie otworza i lampka obok awaryjnych gasnie.Umnie jest alarm fabryczny moge wylączyc czujki wewnetrzne i np zostawic psa w samochodzie moge otworzyc kluczem bagaznik bez wylaczania alarmu i schowac zakupy alarm na chwile przechodzi w stan czuwania zamykam klape uzbraja sie.

dejna

#24 Post autor: dejna »

alarm masz fabryczny? czy tzw. akcesoryjny?

Przy drugim wciśnięciu zamykania z pilota to powinny też zamykać się takie specjalne rygle, żeby auta nie otworzyć od środka po wybiciu szyby.

arni251

#25 Post autor: arni251 »

dejna pisze:alarm masz fabryczny? czy tzw. akcesoryjny?

Przy drugim wciśnięciu zamykania z pilota to powinny też zamykać się takie specjalne rygle, żeby auta nie otworzyć od środka po wybiciu szyby.
No i u mnie tak jest ze jak wcisne w ciągu 10s drugi raz to słychac te rygle i czerwona kontrolka zaczyna mrygac ale póżniej jak chce go wyłączyc to nacisne wyłącz kierunki mrugną a kontrolka dalej mryga i awaryjne włączają mi sie w czasie jazdy. A jak sprawdzic ten alarm czy wogóle wyje??

darek_s
Mieszkaniec
Model:

#26 Post autor: darek_s »

Cyli jakby nie mozna było wszystkiego wyłączyc jesli to alarm fabryczny to podjedz na techa czy jakis inny tester i zobacz jakie bledy zapisuje centralka alarmu.Jak właczysz alarm to taa dioda powinna palic sie 10 sek a potem zaczac migac,jesli miga od poczatku po wlaczeniu to centralka alarmu sygnalizuje bład jesli najpierw pali sie to powinno byc wszystko ok.

arni251

#27 Post autor: arni251 »

Przed chwila sprawdzałem i znalazłem pod maską czarny kabelek idący od syreny z ułamaną wsówką i siega on max do minusa aku. Podłączyłem go i alarm zadziałał ale tylko awaryjne migały a syrena nie wyje. Kontrolka od razu mruga po uzbrojeniu. Nie wiem co zrobic z tym kabelkiem no ale podłączyłem do minusa.

-------------scalone

A i awaryjne juz w czasie jazdy nie mrugają wszystko ładnie sie wyłącza tylko ta syrena nie działa. Choć terz przed podłączeniem tego kabelka tez juz wszystko działało prócz syreny, nie wiem chyba jakos samo sie naprawiło.

staraj się edytować posty a nie pisać jeden pod drugim w przeciągu kilku minut /Dejna
Ostatnio zmieniony 09 lut 2010, 14:19 przez arni251, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
rzadki
Zafiromaniak
Model:

#28 Post autor: rzadki »

no to jeszcze sprawdzaj zasilanie syreny, czy prąd dochodzi. może jest walnięta, można kupić za nieduże pieniądze na allegro
Czasami na drodze spotykam prawdziwych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi... naprawdę, aż ciężko czasami ich wyprzedzić. ;)
Obrazek

djrafix

#29 Post autor: djrafix »

Mam pytanie, czy nie orientujecie się gdzie w Lublinie można założyć alarm ?, bo chciałbym do Zafirki założyć nie dawno nabyłem z kluczykiem ,mam jakis seryjny alarm ale chciałbym go zamienić na ten swój co kupiłem:). Umówiłem się wstępnie na środę na montaż i gość zazyczyl sobię 150zł to chyba nie duzo?, ale moze ktos zna gdzises gdzie mozna by szybciej zamontowac w Lublinie ?. Pozdro ;)

kris

#30 Post autor: kris »

Ostatnio jak grzebałem w samochodzie z podłączeniem na stałe zasilania do radia CB natrafiłem na nie duże szare pudełeczko do którego były od góry wpięte trzy wtyczki z kablami. Pudełko miało napis STER czy coś takiego. Dodatkowo na środku miało jakąś regulację (przy użyciu śrubokręta) z oznaczeniem w jedną stronę "+" w drugą "-". Zastanawia mnie co to jest i co daje ta regulacja + - bo trochę nią pokręciłem ale żadnych zmian nigdzie nie zauważyłem. Pudełko znajduje się dokładnie nad otworem od dźwigni otwierania maski.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka i elektronika”