Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
A było tak dobrze i znów się wycieraczki spier... Podczas normalnej pracy "spotkały" się na środku a potem lewa wróciła a prawa została w pozycji górnej. Czy w Z.B. mechanizm wycieraczek też sprawia tyle problemu?
co do cudowania na pozycji przerywanej, to trzeba rozebrac silnik, a dokłądniej przekładnię. Tam chodzą po plastikowych i miedzianych ścieżkach styki. I czasami się te styki wyrabiają, albo przy przejściu z plastiku na metal powstaje otwór, w którym potrafi się styk zablokować i zatrzymać silnik. Miałem taki problem, ale ssilnik udało się uratować, niestety do wymiany poszedł cały mechanizm, bo po zimie na tulejkach już stawał, a do ewentualnego rozebrania tego elementu trzeba mieć dużo szczęścia.
ja.
Koledzy mam taki problem gdy załanczam wycieraczki to jest oki ale kiedy chce wyłaczyc to niestety nie zatrzymuja sie na dole tylko w roznych pozycjach raz na srodku szyby raz u góry itp. moze ktos miał juz podobny problem prosze o pomoc!
W silniczku wycieraczek jest dodatkowy styk który podtrzymuje zasilanie do momentu dotarcia wycieraczek do dołu gdy wyłączymy przy kierownicy przełącznikiem ,możesz odkręcić górną osłonę mechanizmu silnika i sprawdzić,sprawdż też czy dochodzi zasilanie do tego styku,powinno się pojawić po przekręceniu kluczyka..
Miałem tak kiedyś - padł mi wtedy regulator ładowania alternatora i przy lekkim gazie miałem 17V, wycieraczki szalały jak wściekłe. Szkoda tylko, że późno się zorientowałem bo niedługo potem trzeba było akumulator wymienić.
Na pocieszenie powiem, że to nie było w żadnym Oplu
Może być i regulator napięcia i wycieraczki będą przeskakiwać ,ale w Zafirze przy za wysokim ładowaniu to wyłączyłoby się wspomaganie które ma górny próg napięcia chyba coś ok.16.5V..Czy wycieraczki zatrzymują się od razu po wyłączeniu przełącznikiem porzy kierownicy?
Tak zaraz po przełaczeniu przełacznika staja! Poza tym wszystko oki wspomaganie działa ładowanie nie swieci. A jak daje na czasówke to ida staja ida dobrze zaraz znowu staja itd