Przygasają światła etc

Czyli problemy z prądem w Opel Zafira (osprzęt elektryczny, włączniki, przekaźniki, szyby elektryczne, oświetlenie itp.)

Moderator: Sebu$

Wiadomość
Autor
adams77

#16 Post autor: adams77 »

WItam . Mam ten sam problem wymienilem akumulator 75 ah i alternator i dalej tak samo swiatla mi przygasaja wkurza mnie to troche :evil:

Awatar użytkownika
rzadki
Zafiromaniak
Model:

#17 Post autor: rzadki »

adams77 pisze:wkurza mnie to troche :evil:
jeszcze wiele razy Cię coś wkurzy :) to że Ci przygasają światła przy odpaleniu przeszkadza w jeździe? zagraża bezpieczeństwu? te przygasanie nie ma znaczenia. jak jedziesz w trasie to nie na jałowych obrotach, ale masz wyższe obroty, a wtedy żarówki świecą tak jak powinny, to czy przygasną przy odpalaniu to nie problem wg mnie.
Czasami na drodze spotykam prawdziwych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi... naprawdę, aż ciężko czasami ich wyprzedzić. ;)
Obrazek

giant19s

#18 Post autor: giant19s »

U mnie też po odpaleniu i zabawie gazem przygasi światła minimalnie ale to tylko po odpaleniu, po ruszeniu jest już wszystko ok.
Widocznie taki urok auta ;) w niczym to nie przeszkadza więc po co grzebać i kombinować :)

darkp1

#19 Post autor: darkp1 »

W dieslach też tak jest to widocznie taka konstrukcja elektryki. Bo chyba alternator z diesla i benzyny się różnią?

Cezar

#20 Post autor: Cezar »

U MNIE TO SAMO ALE SIE TYM NIE PRZEJUJE

nocny82

#21 Post autor: nocny82 »

U mnie też przygasają, akumulator nowy, alternetor sprawdzony. Podaje równe 13,98V przy włączonych odbiornikach prądu takich jak dmuchawa, światła itp.
Teść w astrze II też tak miał i podobno to normalka...

gitesior

#22 Post autor: gitesior »

U mnie jest tak samo ale tylko jak jest zimno na komputerze nic nie pokazuje więc chyba tak ma być

podbiel

#23 Post autor: podbiel »

bo tak to jest jak ludzie nie mają większych kłopotów TTTM i już

Awatar użytkownika
Samer
Bywalec
Imię: Darek
Auto: 1.8 140 KM
Model: ZB
Oznaczenie silnika: Z18XER

#24 Post autor: Samer »

2 dni temu został wymieniony pasek wielorowkowy, został sprawdzony akumulator oraz ładowanie:
- podczas rozruchu;
- na biegu jałowym bez obciążenia
- na biegu jałowym przy włączonych światłach + długie, klimie (pokrętło na 4) oraz radio itp

Wynik wszystko ok. Czyli albo świece rano szaleją albo, tak jak mówią koledzy, TEN tym tak ma ;)

ZAKROPIOLO

#25 Post autor: ZAKROPIOLO »

Przeczytałem cały temat i dochodzę do wniosku, że dzień bez niespodzianek to stracony dzień. :lol: ....a więc do rzeczy, kiedyś pisałem o przygasaniu świateł, ale chyba gdzieś w innym temacie i po wymianie akumulatora przestało falować podświetlenie itp. itd.....
Teraz zaobserwowałem inną sprawę. Jadąc za jakimś samochodem zauważyłem, że jak zdejmę nogę z gazu ,przygasną światła. Prawdą jest że nie jest to jakoś mocno uciążliwe, ale nie ukrywam, że lekko irytujące i zastanawiające. Alternator? Regulator? Pasek?...czy za dużo odbiorników..... :lol: Ciekaw jestem Waszych opinii.
(chyba już tak mam, że musi wszystko działać jak trzeba)

kowalczyk

#26 Post autor: kowalczyk »

kolego zakropiolo jak przeczytałeś cały temat to zorientawałeś śię pewnie ze w wielu zafciach tak jest i nikt tak naprawde nie wie czemu i nikt nic z tym nie robi do momentu az sie kturemuś koledze coś rozleci i bedzie łaskaw może o ty napisać a narażie ja tez tak jeżdze co mnie wkurza ale puki nic sie nie dzieje wjecej to też nic z tym nie robie bo niby co i było by miło jak byś dowiedziałsie dlaczego tak sie dzieje i dał znac to pewnie wielu by podziekowało włącznie ze mną :)

drewko

#27 Post autor: drewko »

Dodam tylko na pocieszenie kogos (lubie tez nie), ze i u mnie tak jest: przy puszczaniu pedalu gazu swiatla troche faluja.

Rano, przy ostatnich porannych temperaturach minusowych, na biegu neutralnym tez faluja. Pozniej jest to niezauwazalne..

..tak czy siak, Zoska spokojnie jezdzi po miescie :)

Jedrus

#28 Post autor: Jedrus »

Witam ja mam to samo zrobiłem rozrusznik masy silnika i nadwozia a w dalszym ciagu jest tak samo tylko nie za kazdym razem i jeszcze wyłacza sie radio.Moze ma ktos pomysła co jeszcze moze byc a dodam jeszcze ze wymieniłem kostke stacyjki.pozdro

Awatar użytkownika
Dziadek13
Zafiromaniak
Imię: Jorg
Auto: VW Turan była zafira DTL
Model: Turan
Oznaczenie silnika: AVQ
#29 Post autor: Dziadek13 »

Prawdopodobnie przekaźnik odpowiedzialny za przekazanie po jego stykach napięcia do zasilania tablicy bezpieczników po kluczyku a za razem oświetlenia liczników,radia jest do wymiany lub jego wtyki są luźne,pośniedziałe brak dobrego kontaktu,ale może być uszkodzony należało by posprawdzać przekaźniki po prostu podczas dużego poboru prądu przez rozrusznik odpuszcza.

Jedrus

#30 Post autor: Jedrus »

Podziekował za radę sprawdze przekaznik i sie odezwe

[ Dodano: Wto Lis 02, 2010 20:48 ]
Sprawdziłem nie mam takiego przekaznika czekam na sugestie i pomysły

ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka i elektronika”