[A] Znalazłem złącze, wtyczkę, gniazdo, przycisk - do czego?
Moderator: Sebu$
Chciałem sobie podłączyć drugie gniazdko zapalniczki z przodu do CB radia. Chciałem podpiąć się pod kabel zapalniczki z przodu. Natomiast po otworzeniu skrzynki bezpieczników i ich wyciągnięciu znalazłem jakąś białą wtyczkę która nie była podpięta. Sprawdziłem i na czarnym kablu jest -, na czerwonym jest stały + nawet po wyjęciu kluczyka ze stacyjki, natomiast na niebieskim pojawia się napięcie po włączeniu zapłonu, a po odpaleniu jest niższe o około 0,5V niż na akumulatorze (14,4V) Od czego to jest wtyczka i czy mogę jakieś obciążenie pod nią podłączyć?? Ewentualnie od czego są poszczególne przewody??
Witam wszystkich serdecznie jako nowy:)
Bardzo mi się podoba ten temat bo i mnie często nurtowały pytania - po co ta wtyczka? Jednak gdy miałem pierwszą zafirę a było to lat temu parę, nie znałem tego forum.. jest tez opcja, że go jeszcze nie było..
Tak czy owak, teraz jest, ja mam aparat i parę wtyczek niewiadomego przeznaczenia:)
A zatem, pytanie numer jeden: Co to za wtyczka? Dodam, że znajduje się z tyłu, w miejscu, gdzie jest gaśnica. Z mojej znajomości niemieckiego wynika, że to duże to coś związane z przyczepą, a ta mniejsza? i kostka, która wydaje się zaślepiać jakieś gniazdo?
Pytanie drugie - co to jest? znajduje się to pod fotelami przednimi. Czyżby podgrzewane fotele (teoretycznie nie mam przycisków, ale wiem, że to o niczym jeszcze nie świadczy:))? Jak ogólnie rozpoznać czy fotel ma mate grzewczą? Pod nimi owszem jest coś co wygląda na siatkę ale wydaje mi się, że powinna być wewnątrz foteli a nie pod nimi? Czy nie?
Będę wdzięczny za wszelkie sugestie
A w podzięce wysyłam zdjęcie z dzisiaj, które zrobiłem jadąc moją zafirką (oczywiście zatrzymałem się:)))
Bardzo mi się podoba ten temat bo i mnie często nurtowały pytania - po co ta wtyczka? Jednak gdy miałem pierwszą zafirę a było to lat temu parę, nie znałem tego forum.. jest tez opcja, że go jeszcze nie było..
Tak czy owak, teraz jest, ja mam aparat i parę wtyczek niewiadomego przeznaczenia:)
A zatem, pytanie numer jeden: Co to za wtyczka? Dodam, że znajduje się z tyłu, w miejscu, gdzie jest gaśnica. Z mojej znajomości niemieckiego wynika, że to duże to coś związane z przyczepą, a ta mniejsza? i kostka, która wydaje się zaślepiać jakieś gniazdo?
Pytanie drugie - co to jest? znajduje się to pod fotelami przednimi. Czyżby podgrzewane fotele (teoretycznie nie mam przycisków, ale wiem, że to o niczym jeszcze nie świadczy:))? Jak ogólnie rozpoznać czy fotel ma mate grzewczą? Pod nimi owszem jest coś co wygląda na siatkę ale wydaje mi się, że powinna być wewnątrz foteli a nie pod nimi? Czy nie?
Będę wdzięczny za wszelkie sugestie
A w podzięce wysyłam zdjęcie z dzisiaj, które zrobiłem jadąc moją zafirką (oczywiście zatrzymałem się:)))
Witam serdecznie, czy może mi ktoś zidentyfikować złącze zaznaczone na fotce? Mam dwa takie nie podłączone wtyczki po obu stronach zderzaka. nie mam pojęcia do czego to
Uploaded with ImageShack.us
Uploaded with ImageShack.us
-
- Przeglądacz
- Model:
I co zrobiłeś z tą wtyczka?piter218 pisze:Chciałem sobie podłączyć drugie gniazdko zapalniczki z przodu do CB radia. Chciałem podpiąć się pod kabel zapalniczki z przodu. Natomiast po otworzeniu skrzynki bezpieczników i ich wyciągnięciu znalazłem jakąś białą wtyczkę która nie była podpięta. Sprawdziłem i na czarnym kablu jest -, na czerwonym jest stały + nawet po wyjęciu kluczyka ze stacyjki, natomiast na niebieskim pojawia się napięcie po włączeniu zapłonu, a po odpaleniu jest niższe o około 0,5V niż na akumulatorze (14,4V) Od czego to jest wtyczka i czy mogę jakieś obciążenie pod nią podłączyć?? Ewentualnie od czego są poszczególne przewody??
[url=http://images46.fotosik.pl/1598/65dd822f5106c29dm.jpg]Obrazek[/URL]
[url=http://images37.fotosik.pl/1604/ce1b6f240b8cde83m.jpg]Obrazek[/URL]
Bo ja na 100% wykorzystam do zasilenia alarmu albo cb lub zasilacza dc/dc do usb.
Właśnie sprawdziłem Zafirę i halogen mam podpięte więc nadal pozostaje pytanie do czego te wtyczkijarecki69 pisze:No a czy to przypadkiem nie są wtyczki od halogenów , co?
Tak się zastanawiam co to może jeszcze być podpięte z przodu, a parktronik czy jak to się tam nazywa jak jest podpięty? Drugie pytanie gdyby były spryskiwacze reflektorów w zderzaku to szły by tam jakieś wtyczki?
Niewiem jak w Zafirach ale w innym aucie spryski reflektorow maja dodatkowy zbiorniczek, jedna pompke i jeden przewod laczacy oba spryskiwacze wiec to raczej nie wtyczki od tego. BTW tez u siebie mam te wtyczki a mam wersje bez halogenow.mr_andre pisze:Drugie pytanie gdyby były spryskiwacze reflektorów w zderzaku to szły by tam jakieś wtyczki?
- SD72
- Zafiromaniak
- Imię: Sylwek
- Auto: Zafira A 1.8 Elegance automatic
- Model: ZA
- Oznaczenie silnika: Z18XE
Witam Wszystkich !!!!!
W mojej zafirze sa dwa okna dachowe.
Z tylu miedzy oknem a oswietleniem bagaznika jest cos takiego jak na foto
moze wiecie co to jest ?????
http://img89.imageshack.us/img89/1822/photo170pox.jpg
Dzieki i pozdrawiam