[A] Znalazłem złącze, wtyczkę, gniazdo, przycisk - do czego?

Czyli problemy z prądem w Opel Zafira (osprzęt elektryczny, włączniki, przekaźniki, szyby elektryczne, oświetlenie itp.)

Moderator: Sebu$

Wiadomość
Autor
nowy91

#181 Post autor: nowy91 »

Nie wiedzialem ze do rozbiorki zosi potrzebny jest mlotek :lol:

Doom

#182 Post autor: Doom »

wbijalem zatrzaski do rurek nagrzewnicy :P

Jacek70

#183 Post autor: Jacek70 »

Witam, podczas wymiany rury od IC znalazłem taką końcówkę po prawej stronie za zbiornikiem wyrównawczym na podszybiu.
Obrazek
Nie mam pojęcia od czego ona może być.

piter218

#184 Post autor: piter218 »

Chciałem sobie podłączyć drugie gniazdko zapalniczki z przodu do CB radia. Chciałem podpiąć się pod kabel zapalniczki z przodu. Natomiast po otworzeniu skrzynki bezpieczników i ich wyciągnięciu znalazłem jakąś białą wtyczkę która nie była podpięta. Sprawdziłem i na czarnym kablu jest -, na czerwonym jest stały + nawet po wyjęciu kluczyka ze stacyjki, natomiast na niebieskim pojawia się napięcie po włączeniu zapłonu, a po odpaleniu jest niższe o około 0,5V niż na akumulatorze (14,4V) Od czego to jest wtyczka i czy mogę jakieś obciążenie pod nią podłączyć?? Ewentualnie od czego są poszczególne przewody??

Obrazek

Obrazek

bracki7

#185 Post autor: bracki7 »

Witam wszystkich serdecznie jako nowy:)
Bardzo mi się podoba ten temat bo i mnie często nurtowały pytania - po co ta wtyczka? Jednak gdy miałem pierwszą zafirę a było to lat temu parę, nie znałem tego forum.. jest tez opcja, że go jeszcze nie było..

Tak czy owak, teraz jest, ja mam aparat i parę wtyczek niewiadomego przeznaczenia:)

A zatem, pytanie numer jeden: Co to za wtyczka? Dodam, że znajduje się z tyłu, w miejscu, gdzie jest gaśnica. Z mojej znajomości niemieckiego wynika, że to duże to coś związane z przyczepą, a ta mniejsza? i kostka, która wydaje się zaślepiać jakieś gniazdo?

Obrazek

Pytanie drugie - co to jest? znajduje się to pod fotelami przednimi. Czyżby podgrzewane fotele (teoretycznie nie mam przycisków, ale wiem, że to o niczym jeszcze nie świadczy:))? Jak ogólnie rozpoznać czy fotel ma mate grzewczą? Pod nimi owszem jest coś co wygląda na siatkę ale wydaje mi się, że powinna być wewnątrz foteli a nie pod nimi? Czy nie?

Obrazek

Będę wdzięczny za wszelkie sugestie :)

A w podzięce wysyłam zdjęcie z dzisiaj, które zrobiłem jadąc moją zafirką (oczywiście zatrzymałem się:)))

Obrazek

Kinia25

#186 Post autor: Kinia25 »

pytanie drugie wydaje mi sie ze jest to wtyczka od napinaczy pasow bo jak sie nie myle sa pirotechniczne :mrgreen:

mr_andre

#187 Post autor: mr_andre »

Witam serdecznie, czy może mi ktoś zidentyfikować złącze zaznaczone na fotce? Mam dwa takie nie podłączone wtyczki po obu stronach zderzaka. nie mam pojęcia do czego to :)

Obrazek

Uploaded with ImageShack.us

Skasowany użytkownik 6483

#188 Post autor: Skasowany użytkownik 6483 »

No a czy to przypadkiem nie są wtyczki od halogenów , co? :lol:

mr_andre

#189 Post autor: mr_andre »

A wiesz że nawet nie pomyślałem o tym, muszę sprawdzić czy obecnie działają, jak nie to znaczy że nie podpięte. :piwo:

donald7000
Przeglądacz
Model:

#190 Post autor: donald7000 »

piter218 pisze:Chciałem sobie podłączyć drugie gniazdko zapalniczki z przodu do CB radia. Chciałem podpiąć się pod kabel zapalniczki z przodu. Natomiast po otworzeniu skrzynki bezpieczników i ich wyciągnięciu znalazłem jakąś białą wtyczkę która nie była podpięta. Sprawdziłem i na czarnym kablu jest -, na czerwonym jest stały + nawet po wyjęciu kluczyka ze stacyjki, natomiast na niebieskim pojawia się napięcie po włączeniu zapłonu, a po odpaleniu jest niższe o około 0,5V niż na akumulatorze (14,4V) Od czego to jest wtyczka i czy mogę jakieś obciążenie pod nią podłączyć?? Ewentualnie od czego są poszczególne przewody??

[url=http://images46.fotosik.pl/1598/65dd822f5106c29dm.jpg]Obrazek[/URL]

[url=http://images37.fotosik.pl/1604/ce1b6f240b8cde83m.jpg]Obrazek[/URL]
I co zrobiłeś z tą wtyczka?
Bo ja na 100% wykorzystam do zasilenia alarmu albo cb lub zasilacza dc/dc do usb.

mr_andre

#191 Post autor: mr_andre »

jarecki69 pisze:No a czy to przypadkiem nie są wtyczki od halogenów , co? :lol:
Właśnie sprawdziłem Zafirę i halogen mam podpięte więc nadal pozostaje pytanie do czego te wtyczki :)

Tak się zastanawiam co to może jeszcze być podpięte z przodu, a parktronik czy jak to się tam nazywa jak jest podpięty? Drugie pytanie gdyby były spryskiwacze reflektorów w zderzaku to szły by tam jakieś wtyczki?

Arczi

#192 Post autor: Arczi »

mr_andre pisze:Drugie pytanie gdyby były spryskiwacze reflektorów w zderzaku to szły by tam jakieś wtyczki?
Niewiem jak w Zafirach ale w innym aucie spryski reflektorow maja dodatkowy zbiorniczek, jedna pompke i jeden przewod laczacy oba spryskiwacze wiec to raczej nie wtyczki od tego. BTW tez u siebie mam te wtyczki a mam wersje bez halogenow.

mr_andre

#193 Post autor: mr_andre »

I też masz luzem leżące, nie podłączone?

Arczi

#194 Post autor: Arczi »

mr_andre pisze:I też masz luzem leżące, nie podłączone?
Tak. Jeden ten przy sterowniku klimy jest podwieszony do tamtej wiazki razem z innym wolnym kabelkiem a z 2-giej strony wisi/lezy w zderzaku od wewnatrz.

Awatar użytkownika
SD72
Zafiromaniak
Imię: Sylwek
Auto: Zafira A 1.8 Elegance automatic
Model: ZA
Oznaczenie silnika: Z18XE

#195 Post autor: SD72 »

Witam Wszystkich !!!!!

W mojej zafirze sa dwa okna dachowe.
Z tylu miedzy oknem a oswietleniem bagaznika jest cos takiego jak na foto
moze wiecie co to jest ?????