Elektryczne szyby - sterowanie, montaż, usterki

Czyli problemy z prądem w Opel Zafira (osprzęt elektryczny, włączniki, przekaźniki, szyby elektryczne, oświetlenie itp.)

Moderator: Sebu$

Wiadomość
Autor
Janus
Zafiromaniak
Imię: Janusz
Auto: Zafira
Model: A
Oznaczenie silnika: Y20DTH
#226 Post autor: Janus »

czekker pisze: praktycznie w cenie oryginalnej używki, ale nie wiem czy warto się w to łądować..
czy ktoś z Was już tego używa/używał?
Moje doświadczenia z podnośnikami Opla są takie, że może czasami pada w nich elektronika sterująca (pęknięte luty, śniedź), ale nie mechanika (w przeciwieństwie np do podnośnika w Seacie Ibiza/Cordoba 94r, gdzie ojcu wymieniałem osobiście podnośnik już 2 razy... pękła linka...).
Ja bym brał używkę ale oryginał i przed montażem dobrze posmarował linkę i prowadnice rzadkim smarem, a rolki prowadzące dobrze naoliwił. Powinno chodzić do końca życia auta ;)
Janusz

Lekarz38

#227 Post autor: Lekarz38 »

Witam .Mam pytanie czy jeżeli moja zb nie ma w ogóle domykania nawet z kluczyka czy jest jakiś sposób żeby zrobić domykanie.Model ogólnie jet wyposażony w navi ,tempomat,podgrzewane fotele ,spryskiwacze lamp,czujnik zmierzchu a takiego przydatnego domykania nie ma doradzicie coś

Awatar użytkownika
Rafoooo
Zafiromaniak
Model:
Kontakt:

#228 Post autor: Rafoooo »

Lekarz38 pisze:Witam .Mam pytanie czy jeżeli moja zb nie ma w ogóle domykania nawet z kluczyka czy jest jakiś sposób żeby zrobić domykanie.Model ogólnie jet wyposażony w navi ,tempomat,podgrzewane fotele ,spryskiwacze lamp,czujnik zmierzchu a takiego przydatnego domykania nie ma doradzicie coś
.... Miłej lektury "Domykanie szyb z pilota"
Życie trzeba przeżyć tak, żeby wstyd było opowiadać, za to przyjemnie
wspominać. :P

Lekarz38

#229 Post autor: Lekarz38 »

a czy jest szansa na pomoc w aktywowaniu domykanaia szyb programem najlepiej kogos z krakowa z ogarnietym juz temate moze znacie taka osobe do polecenia
Ostatnio zmieniony 02 wrz 2015, 10:43 przez Lekarz38, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Rafoooo
Zafiromaniak
Model:
Kontakt:

#230 Post autor: Rafoooo »

Wpadnij na wycieczkę do Limanowej, ogarniemy to razem :lol:

Yarecky

#231 Post autor: Yarecky »

Witam wszystkich najserdeczniej.
Pomóżcie nowicjuszowi... Właśnie stałem się szczęśliwym (od lat o tym marzyłem) posiadaczem wyśnionej Zofii A i jak to z nowymi-starymi autami bywa nie obyło się bez felerów. Przeglądam forum i nie znajduję przypadku takiego problemu: Tylna prawa szyba nie domyka się (tak normalnie, z guzika). Staje tuż przed końcem biegu 1-2 cm od góry i wygląda to jakby taki był jej plan. Czy może ktoś podzielić się sposobem na rozwiązanie mojej zagwozdki?

Awatar użytkownika
Rybka
Zafiromaniak
Imię: ROBERT
Auto: ZAFIRA B
Model: CDTI
Oznaczenie silnika: Z19DTL
#232 Post autor: Rybka »

Zsuń szybę na dół i zobacz czy w gumowych prowadnicach szyby nic nie ma, zobacz czy nie jest gumowa uszczelka gdzieś uszkodzona.
Jeśli wszystko ok to nasmaruj te gumowe prowadnice, WD40 lub coś podobnego.
Jeśli nic nie pomoże to demontuj boczek drzwi i pooglądaj cały mechanizm czy nie jest pogięty lub może coś go blokuje.

Yarecky

#233 Post autor: Yarecky »

Rybka dzięki za odpowiedź, jednak w tym przypadku chyba nie chodzi o jakieś zacięcie, czy blokowanie mechaniczne. To wygląda tak, jakby szyba była zaprogramowana tak, aby dokładnie w tym miejscu się zatrzymać. Dojeżdża do tego punktu (1-2cm od górnej uszczelki) i zatrzymuje się nagle ze stukiem jak inne szyby. Szkoda tylko, że za nisko. Stąd moje podejrzenie, że to kwestia złego zaprogramowania, tylko nie wiem jak to poprawić. Zanim rozgrzebię drzwi, chciałbym wykluczyć tego rodzaju usterkę.

Awatar użytkownika
Rafoooo
Zafiromaniak
Model:
Kontakt:

#234 Post autor: Rafoooo »

Nie ma możliwości zaprogramowania w taki sposób, by szyba zatrzymywała się niżej. Jest to problem mechaniczny, a nie programowy. Coś się poprostu podziało z mechanizmem i nie obędzie się bez targania boczku :/

Yarecky

#235 Post autor: Yarecky »

Toś mnie Rafoo pocieszył... Ale i tak dzięki. Jak znajdę chwilę, to rozgrzebię. Miałem nadzieję, że jakiś akumulatorowy reset załatwi temat, a tu znikąd pociechy...

Janus
Zafiromaniak
Imię: Janusz
Auto: Zafira
Model: A
Oznaczenie silnika: Y20DTH
#236 Post autor: Janus »

Yarecky pisze:Toś mnie Rafoo pocieszył... Ale i tak dzięki. Jak znajdę chwilę, to rozgrzebię. Miałem nadzieję, że jakiś akumulatorowy reset załatwi temat, a tu znikąd pociechy...
Pytanie czy ktoś nie wstawił podnośnika od Astry G - nie są podobno zamienne. Te w Zafirze mają dłuższy "skok"
Janusz

ZETROS

#237 Post autor: ZETROS »

Witam jestem tu nowy i proszę o pomoc mianowicie potrzebuje schemat podpięcia i co potrzebuje aby się wpiąć do modułu żeby szybki się zamykały z kluczyka pozdrawiam.

Awatar użytkownika
Rybka
Zafiromaniak
Imię: ROBERT
Auto: ZAFIRA B
Model: CDTI
Oznaczenie silnika: Z19DTL
#238 Post autor: Rybka »

ZETROS

#239 Post autor: ZETROS »

OK dzięki po kłopocie pozdro.

Mariusz 79
Mieszkaniec
Model:

#240 Post autor: Mariusz 79 »

wojtowca pisze:Witam! Zaskoczył mnie dzisiaj przycisk od szyb elektrycznych z tyłu. Mianowicie, jak nacisnę przycisk prawego tyłu na miejscu kierowcy aby otworzyć szybę to nie otwiera. W tylnych drzwiach przyciskiem otwieram i zamykam bez problemu, jak otworzę szybę z tyłu w drzwiach na tylnych drzwiach to z konsoli kierowcy zamknę tą szybę. Dodam, że na tych tylnych drzwiach wszystko działa czyli głośnik, tweeter i guzik od szyb.
Pytanie: gdzie szukać przyczyny, czy w wiązce która wychodzi z karoserii do drzwi (po zeszłej zimie lutowałem ją 2x bo popękały przewody) czy może przycisk szwankuje?
Wiem, napisałem to jak dziecko z przedszkola ale chciałem to dokładnie opisać :D
Witam, moim zdaniem wina przycisku,
Ostatnio zmieniony 25 sty 2016, 21:51 przez Mariusz 79, łącznie zmieniany 3 razy.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka i elektronika”