problem z wycieraczkami przedniej szyby

Czyli problemy z prądem w Opel Zafira (osprzęt elektryczny, włączniki, przekaźniki, szyby elektryczne, oświetlenie itp.)

Moderator: Sebu$

Wiadomość
Autor
Skasowany użytkownik 323

#31 Post autor: Skasowany użytkownik 323 »

Witam,
Nie będę zakładał nowego tematu. Niedawno szwagru pokupił Zafire. Ma taki problem. Zapiekł się mechanizm wycieraczek z przodu. Spalił 1 bieg w silniczku. Dodatkowo wygląda na to że ma wyrobione te "jabłka". Pytanie:
1. czy coś można z tym zrobic?
2. czy z anglika mechanizm wycieraczek będzie taki sam?
Pozdrawiam

KOPERNIK

#32 Post autor: KOPERNIK »

karolex pisze:czy z anglika mechanizm wycieraczek będzie taki sam?
Na pewno nie będzie to samo w angliku jest odwrotność tych naszych..

A z jabłkami to nie wiem czy coś zrobisz :/

Ja na twoim miejscu poszukał używanego silniczka od jakiegoś rozbitka ale europejczyka..

buli

#33 Post autor: buli »

Kolego mi tez sie kiedys zapiekł mechanizm ale go rozruszałem rozebrałem wyczysciłem przesmarowałem i chodzi do tej pory! Ale co do silnika to musisz pewnie kupic!

jurek 1771

#34 Post autor: jurek 1771 »

witam ! a mnie nie chodzi tylna wycieraczka i ..jest tak ze silnik chodzi /na krotko/ ale po podlaczeniu tej kostki z niby przewodami nie chodzi , czyzby przekazniik ?

sQcha

#35 Post autor: sQcha »

jurek 1771 pisze:witam ! a mnie nie chodzi tylna wycieraczka i ..jest tak ze silnik chodzi /na krotko/ ale po podlaczeniu tej kostki z niby przewodami nie chodzi , czyzby przekazniik ?
Sprawdz przekaznik i bezpieczniki, jak wszystko jest ok ,to czeka cie tropienie napiecia po wiazce idacej do silniczka. No i jeszcze sam wlacznik przy kierownicy nalezaloby sprawdzic, jesli wczesniej nic nie znajdziesz.
Jak wlaczasz ta wycieraczke przy wylaczonym silniku to slychac pstrykanie tam gdzie przekazniki? Jesli nie to tam zacznij poszukiwania.

jurek 1771

#36 Post autor: jurek 1771 »

tak tak "pstrykanie" jest i pod kierowmica w skrzynce bezp. jak rownierz z tylu przy silniczku a jeszcze prad jest na jednym z trzech przewodow dochodzacych do silniczka /w pierwszym polozeniu dzwigni / - cykliczne miga kontrolka probowki

jurek 1771

#37 Post autor: jurek 1771 »

no i awaria usunieta /przerwany przewodzik na laczeniu z klapa bagaznika ...typowe dla opla wydaje mi sie ze za sztywne sa kabelki / mialem to samo w VECTRZE / przy drzwiach kierowcy wtedy palila sie poducha a komputer wskazywal usterke pod siedzeniem

r1

#38 Post autor: r1 »

Koledzy, szybkie pytanie. Jak moge dostac sie do silniczka? Juz mam dosc ladowania kasy w serwis, trzeba zaczac robic na wlasna reke. Dzis po odpaleniu i probie wytarcia robakow z szyby, dzialala tylko lewa wycieraczka. Po malych starciach przestaly dzialac obie. Do tego chowaja sie zbyt gleboko. Wydaje mi sie ze bedzie to silniczek. Dlatego prosilbym o pomoc jak do niego dotrzec. Pozdr!

Harry200
Zafiromaniak
Imię: Henryk
Auto: Zafira
Model: ZA
Oznaczenie silnika: Y22DTR
#39 Post autor: Harry200 »

Pewnie będziesz musiał zdemontować cały mechanizm wycieraczek,trzeba najpierw odkręcic ramienia wycieraczek a następnie po zdemontowaniu nakrętek 26 zdjąć podszybie,sam mechanizm jest przyktęcony jeżeli się nie mylę sześcioma śrubami M5,sądząc z opisu masz pewnie uszkodzone jakies jabłko od cięgien..

emjot

#40 Post autor: emjot »

Ehhh... chyba i mnie to dopadło... a do tego mam objawy uszczelki pod głowicą (piana w zbiorniku wyrównawczym)... $$$ bye bye...

emjot

#41 Post autor: emjot »

Uff, z uszczelką skończyło się na płukaniu układu chłodzenia...

Rozebrałem, dałem do nasmarowania (nie mogłem w żaden sposób samemu rozruszać), po 2 miesiącach to samo... znowu się zacierają. Nie chcę dopuścić do takiego zastania mechanizmu jak poprzednio i wyjąłem mechanizm, zabieram się za rozbieranie... chyba zatarła się środkowa tulejka.

Jakim smarem smarowaliście? Czy zabezpieczaliście to jakoś dodatkowo? Nie uśmiecha mi się ciągłe rozbieranie i składanie... czym wybijacie tulejkę?

I gdzie włożyć kalamitkę? Jak to ustrojstwo w ogóle wygląda i jak to zamontować?

Sorry za wiele pytań na raz :-)

Woytas

#42 Post autor: Woytas »

emjot pisze:Jakim smarem smarowaliście?
Polecam do tego biały smar ale podejrzewam, że raczej dla spokoju powinno się to skończyć na wymianie mechanizmu, ponieważ wycieraczki i tak za jakiś czas znowu staną. sam silniczek pewnie się już zaczął kończyć z powodu większego oporu mechanizmu.

adasze

#43 Post autor: adasze »

... zwalniające wycieraczki przednie i mnie dopadły. Czytając ten temat przynajmniej nie czuje się osamotniony. Mam zamiar w tym tygodniu zabierać się za sprawdzenie (rozebranie i przesmarowanie) mechanizmu. Zanim się jednak za to zabiorę mam prośbę o podpowiedź na co zwrócić uwagę przy rozbieraniu, na co uważać, i od czego zacząć. Za wszelkie podpowiedzi będę wdzięczny.

Janusz 123

#44 Post autor: Janusz 123 »

Witam. To już było przerabiane... ale. Chodzi o rozmiar wycieraczek (przód). W większości przypadków jest 600 mm pasażer i taki sam razmiar kierowca. U siebie mam od strony pasażera 580. Czy jak wymienię na 2x 600 to nie będzie rebusów?

Harry200
Zafiromaniak
Imię: Henryk
Auto: Zafira
Model: ZA
Oznaczenie silnika: Y22DTR
#45 Post autor: Harry200 »

Jak miałem dwie 600 to podczas małego deszczu potrafiły trącać o siebie a na dole zatrzymują się prawidłowo,pewnie związane jest to z lekkimi luzami na wszystkich połączeniach ruchomych ale przy 600 i 580 mam spokój..

ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka i elektronika”