Przygasają światła etc

Czyli problemy z prądem w Opel Zafira (osprzęt elektryczny, włączniki, przekaźniki, szyby elektryczne, oświetlenie itp.)

Moderator: Sebu$

Wiadomość
Autor
Skasowany użytkownik 122

#31 Post autor: Skasowany użytkownik 122 »

Witam miałem to samo żaden rozrusznik, przekaźnik wymiana akumulatora na 100% na nowy pomoże. :)

Jedrus

#32 Post autor: Jedrus »

Witam ponownie .Tak myslałem pozyczyłem akumulator na 2 dni i było wszystko OK.Czyli prosty wniosek CZEKA MNIE WYDATEK. Dzieki wam za podpowiedzi POZDROWIOMKA :) :) :)

dariusz.siuchta

#33 Post autor: dariusz.siuchta »

U mnie było to samo, wymiana akumulatora rozwiązała problem.

boogoo

#34 Post autor: boogoo »

U mnie było tak samo i nawet wspomaganie niedomagało zaraz po rozruchu.Szukałem i doszedłem do klemy minusa,która była zaśniedziała.Oprócz tego,przeczyściłem styki przewodów przykręconych do głównego przewodu i masę do karoserii.Wszystko psiknąłem kontaktem i chodzi...

Awatar użytkownika
qba1970
Przeglądacz
Imię: Maciej
Auto: ZAFIRA C 2.0 CDTI COSMO AUTOMAT
Model: ZC
Oznaczenie silnika: Z20CDTI

#35 Post autor: qba1970 »

objawy j/w zdarzają się przy zmianie biegów lub np. przy wrzucaniu na luz. jest to objaw minimalny ale irytujący. jakieś sugestie? pozdrawiam

sQcha

#36 Post autor: sQcha »

Taka uroda Zosiek. Temat znany, wielokrotnie "wałkowany" na forum.

Awatar użytkownika
Dziadek13
Zafiromaniak
Imię: Jorg
Auto: VW Turan była zafira DTL
Model: Turan
Oznaczenie silnika: AVQ
#37 Post autor: Dziadek13 »

qba1970 pisze:objawy j/w zdarzają się przy zmianie biegów lub np. przy wrzucaniu na luz. jest to objaw minimalny ale irytujący. jakieś sugestie? pozdrawiam
Zmiana biegów obroty silnika spadają razem z obrotami alternatora więc spada ładowanie.
Zmiana biegów to samo więc pytanie:
Jakie napięcie na aku ? przy zapalonym silniku na luzie i jakie po przegazowaniu,prawdopodobnie słaby aku lub regulator napięcia uwalony,ma być 14.4V na wolnych obrotach.Ja mam takie.
Obrazek

darkp1

#38 Post autor: darkp1 »

Było o tym dużo na forum. Zmiany regulatora napięcia, nawet całego alternatora nie przynosiły skutku. Bodajże kolega mattai pisał że przy wymianie napinacza paska problem ustąpil.

Awatar użytkownika
qba1970
Przeglądacz
Imię: Maciej
Auto: ZAFIRA C 2.0 CDTI COSMO AUTOMAT
Model: ZC
Oznaczenie silnika: Z20CDTI

#39 Post autor: qba1970 »

wczoraj wymieniłem aku na nowy (300 nie moje) ładowanie mam ponoć wzorowe ale światełka nadal przygasają. irytujące zjawisko.

gwizdenson

#40 Post autor: gwizdenson »

To jest problem ale nic z tym nie zrobisz.uroda zochy.Z początku mnie trochę denerwowało ale teraz mam to w tyle.Najważniesze,że przy tych mrozach inni zostają na parkingu a ja jak do tej pory zawsze odjeżdżam.

giant19s

#41 Post autor: giant19s »

Czyli nie tylko moja Zośka ma jakieś urocze ukryte wadziki :lol:

Harry200
Zafiromaniak
Imię: Henryk
Auto: Zafira
Model: ZA
Oznaczenie silnika: Y22DTR
#42 Post autor: Harry200 »

U mnie też tak jest na wolnych obrotach ma 14.4V ale już przywykłem do tego...

soczewa

#43 Post autor: soczewa »

U mnie przygasaja swiatla jak puszcze pedal gazu. A szwagier w Vectrze ma gorzej bo mu caly czas mrugaja swiatla raz mniej raz wiecej. Ponoc tak ma byc.....

radziko
Bywalec
Imię: Radek
Auto: Opel Zafira B 1.8
Model: ZB
Oznaczenie silnika: Z18XER
#44 Post autor: radziko »

Jak puścisz pedał gazu to przygasają bo się świece żarowe załączają. U mnie też tak jest, jak złapie temperaturę to tego zjawiska nie ma. Wcześniej miałem podłączoną diodę aby sprawdzić dojście napięcia do świec i ten właśnie efekt zauważyłem. Sam nie wiem czy tak musi być może coś się dzieje z przekaźnikiem a może z kompem że tak steruje.

zielony35.

#45 Post autor: zielony35. »

a u mnie światła na wolnych obrotach przygasają w tedy gdy skręcam kierownicą, jak wyjaśnił mi mechanik , po prostu załącza się wspomaganie i jest większy pobór mocy,

ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka i elektronika”