Tempomat w Zafirze A - czy można zamontować
Moderator: Sebu$
-
- Przeglądacz
- Imię: Rob
- Auto: Opel Zafira A 1.9 Comfort
- Model: ZA
- Oznaczenie silnika: Y20DTH
Zakupiłem wcześniej manetkę od tego samego sprzedawcy, mam taki sam silnik to jest Y20DTH póki co u mnie nie działaGOTI pisze:No i sprawa dotycząca ilości pinów w manetce sie rozwiązała.
Zamontowałem dzisiaj TAKĄ manetke.
Moja oryginalna była na 10 pinów, a ten zamiennik ma tylko 6 i wszystko działa bez zarzutów także nie ma co sie bać tylko wymieniać
Wspomne tylko, że w Y20DTH działa plug&play
- GOTI
- Zafiromaniak
- Imię: Sebastian
- Auto: Insignia
- Oznaczenie silnika: A18XER
Troche grubsza sprawarobertgl17 pisze:Zakupiłem wcześniej manetkę od tego samego sprzedawcy, mam taki sam silnik to jest Y20DTH póki co u mnie nie działa
Masz pewność, że manetka jest sprawna? - może sprawdź ją w innym aucie (Zafira A albo Astra G) jeżeli masz taką możliwość.
A powiedz mi Ty miałeś już zamontowany czujniczek od sprzęgła - może on jest wadliwy, bo poprzedni właściciel przy nim grzebał. Jeżeli w jakiś sposób da sie zmierzyć rezystancje czy też napięcie to moge zmierzyć, bo on u mnie działa na pewno. Porównasz i przynajmniej coś wykluczysz.
Sprawdź przewody od czujnika i kostki - może gdzieś są przetarte i dlatego wyskakuje błąd podczas próby aktywacji.
I jeszcze jedna sprawa, bo może osoba u której aktywujesz ma felerny sprzęt - podjedź może do kogoś innego. Wiem, że w ASO biorą za podpięcie kompa ok 100zł - mi powiedzieli 50, ale na szczęście nie musiałem nic aktywować.
To i ja pochwale się tempomatem. Kupiłem manetkę z aukcji jw. - podłączyłem - no i działa :-)
Super sprawa, tylko zepsułem te plastikowe zaczepy od górnej osłony kolumny kierownicy przy składaniu - tam gdzie te zaślepki z wkrętami są... ogólnie się trzyma wszystko więc chyba powinno być okej.
W każdym bądź razie Zefir z 2000 r. i tempomat działa plug&play...
Pozdrawiam
Super sprawa, tylko zepsułem te plastikowe zaczepy od górnej osłony kolumny kierownicy przy składaniu - tam gdzie te zaślepki z wkrętami są... ogólnie się trzyma wszystko więc chyba powinno być okej.
W każdym bądź razie Zefir z 2000 r. i tempomat działa plug&play...
Pozdrawiam
- GOTI
- Zafiromaniak
- Imię: Sebastian
- Auto: Insignia
- Oznaczenie silnika: A18XER
Poradnik montażu tempomatu dla silnika benzynowego:olo113 pisze:witam. panowie z tego co widzę to wszyscy którzy podłączają tą manetkę mają ropniaki, orientujecie się czy tak samo miło i przyjemnie pójdzie to zrobić w moim benzyniaku 1.8 115 koni??
http://www.zafiraklub.pl/viewtopic.php?t=3902
- SD72
- Zafiromaniak
- Imię: Sylwek
- Auto: Zafira A 1.8 Elegance automatic
- Oznaczenie silnika: Z18XE
Panowie wracajac do ilosci pinow w manetce to nie wiem ilo pinowa mialem przed zmiana i jaka mam teraz .Ale dopiero dzisiaj pierwszy raz zobaczylem ze ruszajac delikatnie manetka w wybranym kierunku moge mignac sobie jeden raz lub jesli przytrzymam to kierunkowskaz miga ile potrzebuje
Moze ilosc pinow ma z tym cos wspolnego ?
Moze ilosc pinow ma z tym cos wspolnego ?
- Rybka
- Zafiromaniak
- Imię: ROBERT
- Auto: ZAFIRA B
- Model: CDTI
- Oznaczenie silnika: Z19DTL
Na forum vectry wyczytałem że dodatkowe piny w manetce są do świateł pozycyjnych na każdą stronę z osobna.
Czyli można sobie zapalić tylko np lewą stronę, taki patent jest np. w wolkswagenach.
Ale czy to działa w naszych zafirach tego nie wiem.
Tylko nie jestem pewny czy manetka z vectry jest taka sama jak w zafirze.
Tutaj fotki złącza i opis.
Źródło fotek: forum.vectraklub.pl
Czyli można sobie zapalić tylko np lewą stronę, taki patent jest np. w wolkswagenach.
Ale czy to działa w naszych zafirach tego nie wiem.
Tylko nie jestem pewny czy manetka z vectry jest taka sama jak w zafirze.
Tutaj fotki złącza i opis.
Źródło fotek: forum.vectraklub.pl
- Luko
- Mieszkaniec
- Imię: Łukasz
- Auto: Opel Zafira B 1.8
- Model: ZB
- Oznaczenie silnika: Z18XER
Mam głupie pytanie do kolegów, którzy już zamontowali tempomat. Czy w trakcie montażu odpinamy akumulator?...
Moja Zafira
Idiotów na świecie jest niewielu, ale są tak sprytnie porozstawiani, że spotykasz ich na każdym kroku...
Idiotów na świecie jest niewielu, ale są tak sprytnie porozstawiani, że spotykasz ich na każdym kroku...