kontolka ładowania akumulator

Czyli problemy z prądem w Opel Zafira (osprzęt elektryczny, włączniki, przekaźniki, szyby elektryczne, oświetlenie itp.)

Moderator: Sebu$

Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
Dziadek13
Zafiromaniak
Imię: Jorg
Auto: VW Turan była zafira DTL
Model: Turan
Oznaczenie silnika: AVQ
#46 Post autor: Dziadek13 »

jarecki69 pisze: na kompie mi pokazuje 13.2V. Nie wiem skąd bierze sie taka różnica
Bo pomiar bierze z pinu 15 a tam zawsze jest zaniżony pomiar jeśli jest słaby kontakt szczególnie widać to jak włączysz np migacz i kontrolki na liczniku przygasają w takt migania migacza ostatnio przerabiałem to w vectrze B po czyszczeniu i poprawieniu kontaktu prawie przestały przygasać kontrolki, w vectrze ten pin był za bezpiecznikami na listwie zasilającej na grodzi były tam punkty mas i trzech plusów, nie wiem jak w zafirach z tym punktem ale latem spróbuje się tam dostać i sprawdzić ale u mnie pokazuje tak jak na aku czyli dobrze a dodatkowo mam zabudowane sprzęgiełko jedno kierunkowe na alternatorze i nie mam przygasania świateł podczas zdjęciu nogi z gazu.Dobre sprawdzenie napięcia to miernikiem w zapalniczce.

Lukasz_Fr
Świeżak
Imię: Łukasz
Auto: ZA Elegance
Model: Elegance
Oznaczenie silnika: Z18XE

#47 Post autor: Lukasz_Fr »

Witam,

jechałem autkiem na trasie, autostrada, itp. Kiedy osiągnąłem prędkość 170 km/h auto oszalało. Objawy: zegary i wszystkie kontrolki zgasły, świecił się tylko komputer. W tym samym momencie same z siebie zapaliły się światła drogowe i nie wiem czy do tego jeszcze lampy przeciwmgielne, w każdym bądź razie jasno niesamowicie. Po zwolnieniu przez jakąś minutę sytuacja nie ulegała zmianie. Następnie długie światła zgasły oświetlenie zegarów powróciło, ale niestety zaczęły świecić kontrolki ABS, ESP, poduszki i od czasu do czasu migotała kontrolka ładowania. Po wyłączeniu i włączeniu ponownym silnika wszystkie kontrolki zgasły. Niestety przy kontynuowaniu jazdy od czasu do czasu, najpierw przy wyższej prędkości, a z czasem przy coraz niższej chwilami migotała kontrolka ładowania. Po około 90 km auto zgasło i już nie odpaliło po drodze zgubiwszy wspomaganie. Czy ktoś miał może podobne objawy? Co może być uszkodzone?

Z góry dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam.

Harry200
Zafiromaniak
Imię: Henryk
Auto: Zafira
Model: ZA
Oznaczenie silnika: Y22DTR
#48 Post autor: Harry200 »

Podaj jakie masz napięcie teraz na akumulatorze ?

Skasowany użytkownik 21152

#49 Post autor: Skasowany użytkownik 21152 »

Przy tych objawach to pewnie że 20v

Lukasz_Fr
Świeżak

#50 Post autor: Lukasz_Fr »

ok. 12V i akumuator nie dostaje ładowania. Dziś z rana odstawiony do elektryka. Pewnie będę płakał płacąc rachunek:(. Dam znać co było przyczyną problemu.

Lukasz_Fr
Świeżak

#51 Post autor: Lukasz_Fr »

I wszystko jasne - padł regulator napięcia i przy okazji zostaną wymienione łożyska w alternatorze. Koszt 420 zł.

Skasowany użytkownik 21152

#52 Post autor: Skasowany użytkownik 21152 »

no to nieźle wzięli. Regulator jakieś 150 zł, łożyska pewnie ze 20. To się cenią.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka i elektronika”