Problemy związane z elektrycznymi i podgrzewanymi lusterkami

Czyli problemy z prądem w Opel Zafira (osprzęt elektryczny, włączniki, przekaźniki, szyby elektryczne, oświetlenie itp.)

Moderator: Sebu$

Wiadomość
Autor
boogoo

#46 Post autor: boogoo »

No u mnie było podobnie,szukałem w wiązkach i złączach między drzwiowych i nic.Dopiero sprawdzałem podanie prądów od dżoja i tu tkwił problem.

vojti

#47 Post autor: vojti »

boogoo pisze:No u mnie było podobnie,szukałem w wiązkach i złączach między drzwiowych i nic.Dopiero sprawdzałem podanie prądów od dżoja i tu tkwił problem.
Czyli zacząć od dżoja? Podpowiesz, jak go wyjąć?

speedy Niestety spodziewałem się tego, u siebie też nie znalazłem, choć pobieżnie szukałem.

boogoo

#48 Post autor: boogoo »

Normalnie podwadzasz i wychodzi.Rozłączasz wtyk i rozważnie demontujesz.Tam masz płytkę i styki,tu czyścisz i poprawiasz styki kontaktem-który także zabezpiecza....

Awatar użytkownika
Dziadek13
Zafiromaniak
Imię: Jorg
Auto: VW Turan była zafira DTL
Model: Turan
Oznaczenie silnika: AVQ
#49 Post autor: Dziadek13 »

@vojti staraj sie szukać np tu http://www.zafiraklub.pl/viewtopic.php?t=6485
Obrazek

vojti

#50 Post autor: vojti »

Dziadek13
boogoo
Dzięki :piwo: :piwo: :piwo:

speedy

#51 Post autor: speedy »

Zastanawia mnie tylko jedna rzecz. Jezeli to wina dżoja to dlaczego (w moi wypadku) podnosi/opuszcza lusterko prawe a lewe nie.

boogoo

#52 Post autor: boogoo »

Koledzy,ja nie jestem wróżką.Podaję ewentualną przyczynę,która powtórzyła się w kilku zafirach...speedy, robiłeś coś przy dżoju?

vojti

#53 Post autor: vojti »

boogoo pisze:Normalnie podwadzasz i wychodzi.Rozłączasz wtyk i rozważnie demontujesz.Tam masz płytkę i styki,tu czyścisz i poprawiasz styki kontaktem-który także zabezpiecza....
Styki są OK. Wygląda na to, że coś się dzieje z modułami sterującymi lusterkami. Rozbierał to ktoś ? Modułu samego kupić się nie da. Sprawdzałem w Oplu.

Awatar użytkownika
Dziadek13
Zafiromaniak
#54 Post autor: Dziadek13 »

Wszystko jest w module Multimetr i tam należy szukać np przepalonych ścieżek.
Obrazek
Obrazek

vojti

#55 Post autor: vojti »

Źle sformułowałem widać pytanie. Gdy pytałem o moduł sterujący lusterkami miałem na myśli tą część wewnątrz lusterka, w której znajduje/ują się silniczek/ki. Rozbierał to ktoś w celu przeczyszczenia lub ewentualnej naprawy?

Jacek70

#56 Post autor: Jacek70 »

Witam, chciałbym się podłączyć pod temat ogrzewanych lusterek bo on wydaje mi się najbliższy. Zacznę od początku.
Zosia 2.2 DTI 2003r po włączeniu zapłonu i przycisku ogrzewania szyby i lusterek wszystko jest ok, problem zaczyna się gdy próbuję wyłączyć to ogrzewanie, ponieważ po 5 sek załącza się samo i tak w kółko. Mało tego przy wyłączonym zapłonie i wyjętych kluczykach ze stacyjki nadal można włączyć klimę /nadmuch/ nawet ogrzewanie foteli co do tej pory było niemożliwe. Proszę o pomoc w temacie, Forum przejrzałem i nic podobnego nie znalazłem. Może ktoś na Forum spotkał się z podobnym przypadkiem.

Awatar użytkownika
Dziadek13
Zafiromaniak
#57 Post autor: Dziadek13 »

A stacyjka po wyjęciu kluczyka odbija ? może nie do końca przekręcasz kluczyk i wyjmujesz go na pozycji 1.Możliwe że coś ze stacyjką sie dzieje lub któryś z przekażników jest uszkodzony lub zawieszony.
Obrazek

Jacek70

#58 Post autor: Jacek70 »

Dziadek13 pisze:A stacyjka po wyjęciu kluczyka odbija ? może nie do końca przekręcasz kluczyk i wyjmujesz go na pozycji 1.Możliwe że coś ze stacyjką sie dzieje lub któryś z przekażników jest uszkodzony lub zawieszony.
[url=http://img714.imageshack.us/img714/3341/schematmultimetr.th.jpg]Obrazek[/URL]
Stacyjkę raczej wykluczam, odbija. Na włączonym zapłonie też są te objawy ogrzewanie się włącza samo co cztery pięć sekund. podczas próby wyłączenia słychać jak cyka przekaźnik. Bym zapomniał sygnału też nie ma i też tylko słychać cykanie przekaźnika. Który przekaźnik jest odpowiedzialny za ogrzewanie i klakson? Najpierw zniknął klakson a po dwóch dniach zaczęło się załączać ogrzewanie lusterek i szyby. :-/

Harry200
Zafiromaniak
Imię: Henryk
Auto: Zafira
Model: ZA
Oznaczenie silnika: Y22DTR
#59 Post autor: Harry200 »

W pierwszej kolejności do sprawdzenia bezpiecznik 40A w kabinie pierwszy z lewej na dole,w następnej kolejności przekaźnik tylnej szyby na dole drugi z prawej..

smsylwester

#60 Post autor: smsylwester »

nie zakładając nowego tematu, nie działają mi el. lusterka. Podgrzewanie działa, bezpiecznik ok, jojstick rozebrałem wyczyściłem i dalej nic, ręcznie rozruszałem silniczki i dalej nic. Macie jakieś pomysły co jeszcze?

ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka i elektronika”