problem z wycieraczkami przedniej szyby

Czyli problemy z prądem w Opel Zafira (osprzęt elektryczny, włączniki, przekaźniki, szyby elektryczne, oświetlenie itp.)

Moderator: Sebu$

Wiadomość
Autor
Janusz 123

#46 Post autor: Janusz 123 »

Dzięki. U siebie póki co też mam 580 i 600. I tak już zostawię.

wojto1974
Przeglądacz
Model:

#47 Post autor: wojto1974 »

Witam.A ja mam z kolei pytanie natępujące: Narazie wycieraczki działają ale jak kończą działanie to przez pare sekund po dojsciu do pozycji wyjsciowej slychać jakieś walenie tuk tuk tuk tak jakby przy podszybiu. Jakieś sugestie koledzy?? Nie chcialbym znowu wizyty mieć na warsztacie.Pozdrawiam
FUTBOL TO NIE SPRAWA ŻYCIA I ŚMIERCI.... ....TO WIECEJ NIŻ TO

Harry200
Zafiromaniak
Imię: Henryk
Auto: Zafira
Model: ZA
Oznaczenie silnika: Y22DTR
#48 Post autor: Harry200 »

W silniczku wycieraczek masz styk który ma doprowadzić wycieraczkę do pozycji spoczynkowej po wyłączeniu wycieraczki przełącznikiem przy kierownicy,możesz mieć brudne styki tego wyłącznika ,zostają jeszcze zacierające się sworznie ramion wycieraczek.

wojto1974
Przeglądacz
Model:

#49 Post autor: wojto1974 »

oki. Dzięki. Jeszcze mi powiedz jak mam się do tego dostać bo nie chcialbym za dużo popsuć :) :) :)
FUTBOL TO NIE SPRAWA ŻYCIA I ŚMIERCI.... ....TO WIECEJ NIŻ TO

Awatar użytkownika
Dziadek13
Zafiromaniak
Imię: Jorg
Auto: VW Turan była zafira DTL
Model: Turan
Oznaczenie silnika: AVQ
#50 Post autor: Dziadek13 »

wojto1974 pisze:jak kończą działanie to przez pare sekund po dojsciu do pozycji wyjsciowej slychać jakieś walenie tuk tuk tuk tak jakby przy podszybiu. Jakieś sugestie koledzy?? Nie chcialbym znowu wizyty mieć na warsztacie.Pozdrawiam
No to może masz ten przypadek tuk tuk tuk czyli wyrobione ząbki.

Michał0123

#51 Post autor: Michał0123 »

Ja mam problem tego typu ze wycieraczki zaczely dzialac tak ze ledwo po szybie sie toczyly i to na najszybszej opcji a teraz wogole nie dzialaja :<....Jak mozecie to pomozcie....Z gory dzieki

TUX

#52 Post autor: TUX »

Michał0123 pisze:edwo po szybie sie toczyly
miałem tak 2 razy - zdemontuj osłonę [plastik] na podszybiu - bedziesz mieć dostęp do mechanizmów wycieraczek i WD40 - na wszystkie łączenia, elementów, które sie poruszają

pomogło :)

pagor1

#53 Post autor: pagor1 »

Michał0123 pisze:Ja mam problem tego typu ze wycieraczki zaczely dzialac tak ze ledwo po szybie sie toczyly i to na najszybszej opcji a teraz wogole nie dzialaja :<....Jak mozecie to pomozcie....Z gory dzieki
Polecam temat:
http://www.zafiraklub.pl/viewtopic.php? ... e46#104589problemy z wycieraczkami

pawel 237

#54 Post autor: pawel 237 »

mam problem opel zafira 20 dti 2003 r wycieraczki przedniej szyby nie działa ruch praca przerywana i po naciśnięciu spryskiwaczy brak ruchu . Ruch szybki ok ale po przełączeniu z szybkiego na przerywaną prace wycieraczki pozostają w obojętnej pozycji czy to wina jest jakiegoś przekaznika czasowego

Zdzich

#55 Post autor: Zdzich »

pawel 237 pisze:to wina jest jakiegoś przekaznika czasowego
Jest to wina przekażnika wycieraczek ( czarny ) w skrzynce bezpieczników

pawel 237

#56 Post autor: pawel 237 »

kol Zdzich przekażniki zamieniałem z innymi bo mają takie same styki

[ Dodano: Pią Sie 12, 2011 20:46 ]
miim zdaniem to wina czasowego bo nie startuje czas pracy wycieraczek jak przy spryskiwaczach i pracy wolnej czasowej tylko gdzie ten czasowy się znajduje

Awatar użytkownika
Dziadek13
Zafiromaniak
Imię: Jorg
Auto: VW Turan była zafira DTL
Model: Turan
Oznaczenie silnika: AVQ
#57 Post autor: Dziadek13 »

Nie wiem jaki masz układ skrzynki bezpieczników przekaźnik jest jeden R9 a w drugim układzie jest 124 nie ma czasowego wszystko w jednym możliwe że masz coś z manetką.

pawel 237

#58 Post autor: pawel 237 »

dziadek 13 miałeś racie ok zdzich ok dzięki za pomoc

[ Dodano: Nie Sie 14, 2011 12:56 ]
Dziadek13,

darkp1

#59 Post autor: darkp1 »

Panowie, mam wycieraczki MOTGUMa 2x600mm i gdzieś na środku szyby się stykają, przez co jedna odrywa się od szyby i zostawia nie starte, a czasem nawet blokują! (okropny huk). Co z tym fantem zrobić?

twardypt91
Mieszkaniec
Model:

#60 Post autor: twardypt91 »

Jak masz możliwość, to wymień jedną z nich na krótszą.
Opel Zafira A (po lifcie) - jedyne słuszne auto :driver:

ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka i elektronika”