kontrolka z samochodem i kluczem

Czyli problemy z prądem w Opel Zafira (osprzęt elektryczny, włączniki, przekaźniki, szyby elektryczne, oświetlenie itp.)

Moderator: Sebu$

Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
SD72
Zafiromaniak
Imię: Sylwek
Auto: Zafira A 1.8 Elegance automatic
Model: ZA
Oznaczenie silnika: Z18XE

#451 Post autor: SD72 »

jachu34 pisze:Błędy jakie udało mi się odczytać to 1612 , 1613 - brak lub nieprawidłowy sygnał z immo, błąd 22 klucz:2 nieprwidłowa synchronizacja.
Te bledy moga byc nie zwiazane koniecznie z samym immo ale rowniez swiadczyc o usterce sterownika i braku kontaktu miedzy immo a sterownikiem ( ale to tylko moje domysly) :D
Ostatnio zmieniony 13 lut 2015, 13:35 przez SD72, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
miodzik
Zafiromaniak
Imię: Marcin
Auto: Zafira
Model: A
Oznaczenie silnika: Y20DTH

#452 Post autor: miodzik »

Komputer w pamięci ma możliwość zakodowania 5 kluczyków.

Błąd który pokazałeś dotyczył pozycji - kluczyka z nr 2.

Bardzo dobrze, że jedziesz do elektryka. Mam teorię, że może pod wpływem ciepła, temperatury, coś zaczyna Ci się rozłączać. Zacząłbym od prostego zabiegu - wyczyszczenia wszelkich wtyków przy komputerze i sprawdzenia czy któryś z kabli nie jest nadpalony.
moja Zafira
Obrazek
Bogu na chwałę, ludziom na pożytek

jachu34

#453 Post autor: jachu34 »

Właśnie z tego co mówił elektryk to w pierwszej kolejności do sprawdzenia wszystkie połączenie, przewody, styki. Potem ewentualnie dalej....... Dzisiaj rano odpaliła bez problemu, przejechałem 10km, samochód zgaszony, kilka minut przerwy i próbujemy odpalić. Po włożeniu i przekreceniu kluczyka kontrolka z kluczykiem miga czyli nic z tego nie będzie. Oczywiście nie odpalił. Nie męczyłem rozrusznika, zostawiłem do ostygnięcia, za 15 minut zapalił bez problemu. Dla próby przejechałem się kilka km., zagrzałem ją, zgasiłem. Po kilku minutach próba odpalenia i znowu lipa, kluczyk miga.
Więc w środę do elektryka no i oczywiście zamelduję co było nie tak. Mam nadzieję, że będzie niedrogo :P

jachu34

#454 Post autor: jachu34 »

Wczoraj Zosia była sprawdzana, wszystkie połączenia, przewody są ok. Najprawdopodobniej to wina komputera. Niestety warsztat w którym sprawdzałem samochód nie naprawia komputerów. Muszę znaleźć sobie teraz ogarnięty warsztat który zajmuje się takimi rzeczami.

b.gawor95

#455 Post autor: b.gawor95 »

Witam :)
Od kilku miesięcy jestem posiadaczek zafiry 2.0 diesel z 2003 roku i napotkałem pierwszy problem z jej użytkowaniem.
Przy kupnie samochodu dostałem zalecenie "GDY POJAWI SIĘ KONTROLKA SAMOCHODU Z KLUCZYKIEM, A SAMOCHÓD ZACZNIE TRACIĆ MOC I KRĘCIĆ TYLKO DO 3 TYSIĘCY OBROTÓW NALEŻY WYŁĄCZYĆ I PONOWNIE URUCHOMIĆ SILNIK, A NASTĘPNIE POKRĘCIĆ SAMOCHÓD NA WYSOKICH OBROTACH I WSZYSTKO BĘDZIE OK"
Owszem tak było jednak od pewnego czasu takie "ponowne uruchomienie i kręcenie silnika" nic nie daje. Jeżdżąc po mieście jest jak najbardziej okej. Nie ma problemu z tą kontrolną.
Schody zaczynają się w trasie, a nawet na samym początku tej trasy.
Wjeżdżając na autostradę i chcąc utrzymać prędkość na poziomie 120 km/h jest to nie możliwe. Jadąc z niezmienną prędkością po kilku kilometrach auto traci moc i nie jestem wstanie przekroczyć 3tyś obrotów i prędkości 110km/h, zaczyna świecić się kontrolka która gaśnie po kilku sekundach, a moc wraca. Po kilku następnych kilometrach sytuacja się powtarza z tym, że kontrolka nie gaśnie. Robię tak jak mi "polecono" wyłączam i włączam silnik, gaz w podłogę i kręcę do 4/5 tysięcy. Niestety pozwala to na przejechanie około 10km i sytuacja znów się powtarza. Jest to bardzo uporczywe. Czy wie ktoś gdzie może leżeć problem?

Awatar użytkownika
Rybka
Zafiromaniak
Imię: ROBERT
Auto: ZAFIRA B
Model: CDTI
Oznaczenie silnika: Z19DTL
#456 Post autor: Rybka »

Najlepiej by było sprawdzić na kompie jaki to błąd wyskakuje.
Można by zacząć od czyszczenia map sensora.
Możliwe że pada egr, pewnie masz elektryczny i dlatego go nikt nie zmienił.
Zacznij od sprawdzenia u kogoś jaki błąd wyskakuje.

Awatar użytkownika
chabretti
Zafiromaniak
Imię: Krzysztof
Auto: Volvo
Model: V70
Oznaczenie silnika: D5244T5
Kontakt:

#457 Post autor: chabretti »

Zgadzam się z Robertem. Podłącz pod komputer i zajrzyj do EGRa
b.gawor95 pisze: Przy kupnie samochodu dostałem zalecenie "GDY POJAWI SIĘ KONTROLKA SAMOCHODU Z KLUCZYKIEM, A SAMOCHÓD ZACZNIE TRACIĆ MOC I KRĘCIĆ TYLKO DO 3 TYSIĘCY OBROTÓW NALEŻY WYŁĄCZYĆ I PONOWNIE URUCHOMIĆ SILNIK, A NASTĘPNIE POKRĘCIĆ SAMOCHÓD NA WYSOKICH OBROTACH I WSZYSTKO BĘDZIE OK"
A Tu to mnie zaskoczyłeś "Życie Ci nie miłe" To twój pierwszy samochód w życiu :?: Nie zdziwiło Cię że gość Ci karze silnik gasić i odpalać :?: Gasiłeś go i odpalałeś podczas jazdy - jeżeli tak to gratulacje że jesteś jeszcze wśród nas :ok: Nie obraź się ale musiałem to napisać :piwo:

Awatar użytkownika
miodzik
Zafiromaniak

#458 Post autor: miodzik »

b.gawor95, Bartek moim zdaniem leży Ci EGR..
Miałem dokładnie te same objawy po kupnie auta (pewnie dlatego poprzedni właściciel je spezedał).
Czyszczenie zaworu nic nie da gdyż w tym modelu jest już elektroniczny a nie podciśnieniowy. Tylko wymiana na nowy. Niestety kosztowna. Ok 1000-1200 zł.

Postaraj się podjechać gdzieś na diagnostykę.
Prawdopodobnie w pamięci komputera będzie błąd P0400 i (lub) jego pochodne.

A rady handlarzy właśnie są tak beznadziejne gdyż kiedyś faktycznie jak stare EGRy były zasyfiony bo nazbierało się nagaru często wystarczyło mocniej go przepalić np gdzieś na trasie i często to pomagało co prawda na chwilę ale zawsze.

Odczyt błędu możesz spróbować metodą jaką opisałem >>> w tym temacie <<<
Ostatnio zmieniony 26 lut 2015, 08:41 przez miodzik, łącznie zmieniany 2 razy.
moja Zafira
Obrazek

b.gawor95

#459 Post autor: b.gawor95 »

Nadal mam ogromną nadzieje, że to nie EGR, choć wszystko na to wskazuje. Dzięki za radę, myślę, że w najbliższych dniach się za to zabiorę i dam znać ja poszło :)

Awatar użytkownika
Luko
Mieszkaniec
Imię: Łukasz
Auto: Opel Zafira B 1.8
Model: ZB
Oznaczenie silnika: Z18XER

#460 Post autor: Luko »

Jeśli to EGR masz jeszcze opcję "wycięcia" lub regeneracji - koszt ok 35% zakupu nowego. U mnie póki co 5 tys km po regeneracji i jest ok, ale to za mały przebieg żeby powiedzieć coś więcej. Jedynie mogę dodać, że ok 70% z tego po Krakowie ;)
Moja Zafira

Idiotów na świecie jest niewielu, ale są tak sprytnie porozstawiani, że spotykasz ich na każdym kroku...

b.gawor95

#461 Post autor: b.gawor95 »

chabretti pisze: A Tu to mnie zaskoczyłeś "Życie Ci nie miłe" To twój pierwszy samochód w życiu :?: Nie zdziwiło Cię że gość Ci karze silnik gasić i odpalać :?: Gasiłeś go i odpalałeś podczas jazdy - jeżeli tak to gratulacje że jesteś jeszcze wśród nas :ok: Nie obraź się ale musiałem to napisać :piwo:
O nic się nie obrażam. Różnie to bywało, ale raczej szukałem prostego kawałka drogi i wtedy przeprowadzałem całą "akcje". Nie zdziwiło mnie ponieważ moja Zafka jest z 2003 roku, a to jest bodajże rok na przełomie kiedy to jeszcze nie zawsze były montowane samoczyszczące. Poprzedni właściciel właśnie uprzedził mnie że ERG jest z tych starszych które same się nie czyszczą.

Luko_krk, myślisz że regeneracja wystarczy? Nie są to trochę pieniądze wyrzucone w błoto? A później problem i tak powraca?
Ja też przeważnie jeżdżę po mieście. W trasę wyjeżdżam rzadko, a tylko w trasie mam z tym problem. Może miałeś szczęście, że u Ciebie się udało albo po prostu to jest kwestia tego, że jeździsz po mieście i jest na razie wszystko okej.

Awatar użytkownika
miodzik
Zafiromaniak

#462 Post autor: miodzik »

b.gawor95 pisze:Zafka jest z 2003 roku, a to jest bodajże rok na przełomie kiedy to jeszcze nie zawsze były montowane samoczyszczące. Poprzedni właściciel właśnie uprzedził mnie że ERG jest z tych starszych które same się nie czyszczą.
Nie ma takich samoczyszczących się i nigdy nie było. To bajka sprzedającego.
b.gawor95 pisze:myślisz że regeneracja wystarczy? Nie są to trochę pieniądze wyrzucone w błoto? A później problem i tak powraca?
Żadna regeneracja. Problem zaraz powróci. Regenerowanie polega na wymianie elementów mechanicznych a tutaj siada elektronika.
b.gawor95 pisze:Ja też przeważnie jeżdżę po mieście. W trasę wyjeżdżam rzadko, a tylko w trasie mam z tym problem. Może miałeś szczęście, że u Ciebie się udało albo po prostu to jest kwestia tego, że jeździsz po mieście i jest na razie wszystko okej.
Ja też głównie jeżdżę po mieście, choć weekendowo zawsze mamy jakieś małe lokalne trasy, jednak od wymiany dwa lata temu nie dzieje się nic, i nie spodziewam się, żeby miało się coś dziać.
moja Zafira
Obrazek

jachu34

#463 Post autor: jachu34 »

Jednak u mnie komputer walniety. Więc albo kupno nowego ( używki ), albo próba naprawy obecnego. Oprócz objawów które wcześniej pisałem doszły nowe objawy. Po przejechaniu ok. kilometra zapala kontrolka esp + kontrolka silnka. Po przejechaniu kolejnego kilometra kontrolka silnia gaśnie, a świeci się esp. Esp świeci się ciągle, nie mryga jak przy poślizgu kół. Sprawdzałem na komputerze, nie pojawiły się żadne nowe błędy, tylko są 2 takie jakie pisałem wcześniej. Żadnych negatywnych objawów co do pracy silnika, tylko ten z problem z odpaleniem jak jest ciepły.
Niestety nie mam w okolicy warsztatu w którym mogli by to zrobić, byłem u kilku magików, ale nie potrafili tego naprawić.
Podjąłem już decyzje o kupnie używki i tutaj mam koledzy do Was prośbę. Nie chciałbym kupić niewłaściwego sterownika. Przeglądając Allegro znalazłem kilka sterowników do mojego silnika, ale przeglądając zdjęcia tabliczki na komputerze są inne dane.
Czy wystarczy szukać sterownika pod silnik, czy muszą być spełnione jakieś inne warunki?
Oto co odczytałem z mojego sterownika:
FGP 55555 600
SIMENS VDO
S50500503
5WK9 393
Na wszystkich sterownikach jakie oglądałem na Allegro na sterowniku jest jeszcze oznaczenie SIMTEC71.6, a u mnie jest 71.7
Może macie jakiegoś zaufanego sprzedawcę z Allegro, albo jakiś sklep który handluje używanymi? Czy szukać sterownika po tych oznaczeniach, czy może być sam typ silnika?

olcik
Debiutant
Imię: Artur
Auto: OZA 1.8 INSI 2.0
Model: ZA
Oznaczenie silnika: z18xe

#464 Post autor: olcik »

jachu34, masz auto w automacie czy manualu?
w razie czego zapraszam do Tuszyna k.Łodzi z autem, pomogę :>

Awatar użytkownika
Luko
Mieszkaniec
Imię: Łukasz
Auto: Opel Zafira B 1.8
Model: ZB
Oznaczenie silnika: Z18XER

#465 Post autor: Luko »

b.gawor95 - u mnie po regeneracji w Brzegu (łatwo znaleźć na allegro) działa ok, zarówno w trasie jak i w mieście. Nie oszczędzam jakoś strasznie auta. Wcześniej problem miałem tylko w trasie, w mieście nie występował. Teraz mam spokój od 6 kkm. Z drugiej strony, gdybym wiedział wcześniej, to bym nie regenerował ani nie kupował drugiego tylko wyciął w tych samych pieniądzach.

jachu34 skąd jesteś ze świętokrzyskiego ?
Ja bym się na twoim miejscu przejechał raczej do Mielca do firmy Auto-Krak. Sprawdziłem, ogarniają te nasze Ople świetnie, a przynajmniej nie wywala się kasy na wcześniejsze próby napraw. Na swoim przykładzie niestety wiem, że chytry dwa razy płaci :?
Moja Zafira

Idiotów na świecie jest niewielu, ale są tak sprytnie porozstawiani, że spotykasz ich na każdym kroku...

ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka i elektronika”