kontrolka z samochodem i kluczem
Moderator: Sebu$
-
- Świeżak
- Imię: Tomasz
- Auto: Zafira A 2.0 dti
- Model: ZA
- Oznaczenie silnika: Y20DTH
Pożyczyłem od kolegi iCar OBD2 Bluetooth Vgate, ELM327, znalazłem na allegro nazwę. Miałem kupić dla siebie ale nie za bardzo wiem jaki będzie dobry, a płacić za każde podłączenie do kompa u mechanika 80 zł się nie opłaca zwłaszcza jak się słyszy że jest brak błędów
-
- Świeżak
Witam dzisiaj udało się podjechać do mechanika i odczytać błędy.
Okazuje się że są 3 :
1 - P0400 system recylkulacji spalin przerwa
2 - P0105 Czujnik ciśnienia doładowania Sygnał niezrozumiały
3 - P1105 czujnik ciśnienia atmosferycznego sygnał niezrozumiały
Przypuszczam że EGR Będzie do wymiany ehh sporo kasy, ale co z pozostałymi błędami jestem to sam w stanie zrobić pod blokiem na parkingu czy muszę jechać do mechanika? Nie mam za dużo kasy na naprawę święta już blisko a autko muszę mieć sprawne
Okazuje się że są 3 :
2 - P0105 Czujnik ciśnienia doładowania Sygnał niezrozumiały
3 - P1105 czujnik ciśnienia atmosferycznego sygnał niezrozumiały
Przypuszczam że EGR Będzie do wymiany ehh sporo kasy, ale co z pozostałymi błędami jestem to sam w stanie zrobić pod blokiem na parkingu czy muszę jechać do mechanika? Nie mam za dużo kasy na naprawę święta już blisko a autko muszę mieć sprawne
- Dziadek13
- Zafiromaniak
- Imię: Jorg
- Auto: VW Turan była zafira DTL
- Model: Turan
- Oznaczenie silnika: AVQ
Tu masz problem z egr lub jego wiązką (wtykiem).tomaszek1812171 pisze: ↑16 gru 2017, 12:05 Witam dzisiaj udało się podjechać do mechanika i odczytać błędy.
Okazuje się że są 3 :
Przeczyść czujnik doładowania jak dalej będzie ten błąd to wymień go.tomaszek1812171 pisze: ↑16 gru 2017, 12:05 2 - P0105 Czujnik ciśnienia doładowania Sygnał niezrozumiały
Oba te czujniki są powiązane trza sprawdzić oba.tomaszek1812171 pisze: ↑16 gru 2017, 12:05 3 - P1105 czujnik ciśnienia atmosferycznego sygnał niezrozumiały
Poczytaj tu po tłumaczu google. http://translate.google.com/translate?h ... Ft%3D99215
Co do egr ty masz elektroniczny zainteresuj się tym tematem tam userzy robili do takich samych silników emulatory poczytaj i ich popytaj co i jak.tomaszek1812171 pisze: ↑16 gru 2017, 12:05 Przypuszczam że EGR Będzie do wymiany ehh sporo kasy, ale co z pozostałymi błędami jestem to sam w stanie zrobić pod blokiem na parkingu czy muszę jechać do mechanika? Nie mam za dużo kasy na naprawę święta już blisko a autko muszę mieć sprawne
http://www.zafiraklub.pl/viewtopic.php? ... 2&start=30
-
- Świeżak
A gdzie znajdują się te czujniki ? Zwłaszcza doładowania, bo ciśnienia atmosferycznego przypuszczam że to ten co jest w rurze za filtrem powietrza. Wieczorem po pracy spróbował bym przeczyścić.
Dodano po 4 godzinach 12 minutach 41 sekundach:
I czym to czyścić można kontakt ipa-plus ( alkohol izopropylowy )? bo mam coś takiego do czyszczenia urządzeń optycznych, mechanizmów AV itp
Dodano po 4 godzinach 12 minutach 41 sekundach:
I czym to czyścić można kontakt ipa-plus ( alkohol izopropylowy )? bo mam coś takiego do czyszczenia urządzeń optycznych, mechanizmów AV itp
Ostatnio zmieniony 18 gru 2017, 11:17 przez tomaszek1812171, łącznie zmieniany 1 raz.
- Dziadek13
- Zafiromaniak
- Imię: Jorg
- Auto: VW Turan była zafira DTL
- Model: Turan
- Oznaczenie silnika: AVQ
Na tej stronie co podałem są fotki gdzie są te czujniki,izopropanol starcza wd też psikają i jest ok.
W rurze za filtrem powietrza jest przepływomierz.
W rurze za filtrem powietrza jest przepływomierz.
- JARO
- Mieszkaniec
- Imię: Jarek
- Auto: Opel Zafira A 1.8/Insignia A 2.0CDTI
- Oznaczenie silnika: X18XE1
Witam. Mam problem z odpaleniem auta Matki Meriva A 1.7 CDTI było wszystko ok ale dzisiaj wymieniłem moduł komfortu (centralke zamka) bo do starej nie miałem pilota i zaczęła migać kontrolka samochodu z kluczem auto kręci ale nie chce złapać. Czy to wina wymiany centralki? Może ma ktoś jakiś pomysł. Dodam że błędów nie ma bo sprawdzałem.
Ostatnio zmieniony 04 sty 2018, 21:51 przez JARO, łącznie zmieniany 1 raz.
- JARO
- Mieszkaniec
- Imię: Jarek
- Auto: Opel Zafira A 1.8/Insignia A 2.0CDTI
- Oznaczenie silnika: X18XE1
Już wszystko działa. Byłem dzisiaj u elektryka i zgrał centralke z autem. Wszystko śmiga i portfel chudszy o 150zł.
-
- Debiutant
- Imię: Sebastian
- Auto: Opel Zafira A 2.0 DTI
Witam. Dziś przy wyprzedzania na 4 i wysokich obrotach zapaliła mi się kontrolka auto z kluczykiem i straciła na mocy. Po wyłączeniu auta i ponownym uruchomieniu wszystko wróciło do normy. Zauważyłem tak jakby przy zawrzeć egr skał olejem. Panowie co może się dziać z moją Zafira.
Masz zapewne elektroniczny EGR i dlatego zdejmij plastykowa osłonę, popsikaj WD 40 i poruszaj zaworem bo zapewne sie zaciął. Ja w swojej poprzedniej ZA zawsze woziłem ze soba WD40 i co jakis czas musiałem tam popsikać i poruszać bo zachodziłem sadzą. Najlepiej jakbys go wyjął i dokładnie wyczyścił ale doraźnie potraktuj go WD 40 i poruszaj coby bez oporów zaczął pracować.
-
- Zafiromaniak
- Imię: Janusz
- Auto: Zafira
- Model: A
Jest to czujnik ciśnienia w kolektorze dolotowym (doładowania). Czyszczenie nie zaszkodzi - ale ja bym zaczął od zczytania błędów jednak zanim zaczniesz rozgrzebywać pół auta
Janusz