Elektryczne szyby - sterowanie, montaż, usterki

Czyli problemy z prądem w Opel Zafira (osprzęt elektryczny, włączniki, przekaźniki, szyby elektryczne, oświetlenie itp.)

Moderator: Sebu$

Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
raszmen
Bywalec
Model:

#61 Post autor: raszmen »

Witam Mój problem jest podobny tylko że z miejsca kierowcy tylne szyby mogę opuszcza i dźwigac, natomiast sterowanie w tylnych drzwiach nie działa. Wątpie żeby z obu stron przetarły sie kable, czy zacząc od sprawdzenia tych kabelków? Proszę o rade.

sQcha

#62 Post autor: sQcha »

W 99% przypadków chodzi o kabelki, w końcu zasilanie do tylnych drzwi idzie tymi wiązkami.

zafirakamil

#63 Post autor: zafirakamil »

Dzięki był przerwany przewód

dejna

#64 Post autor: dejna »

z "okazji" rozwiązania problemu temat zamykam :)

jeżeli ktoś będzie miał jeszcze problem w w/w zakresie to zapraszam do opcji SZUKAJ

welon09

#65 Post autor: welon09 »

Witam serdecznie jestem nowy i z góry przepraszam,że daje nowy temat choć sie powtarza.
Mam problem z elektryką tylniej szyby od strony kierowcy a mianowicie szyba nie opuszcza sie i nie zamyka zarówno z panelu kierowcy jak i pasażera od strony kierowcy. Sprawdzałem kable i prąd jest więc ta możliwość odrzucam. Kable przy silniczku też sprawdzałem. Nie działa również domykanie szyb z kluczyka. Co może byc tego przyczyną, nie krytykujcie bądźcie wyrozumiali i pomóżcie.

darkp1

#66 Post autor: darkp1 »

Sprawdzałeś kable w harmonijce, wychodzące ze słupka do drzwi?

welon09

#67 Post autor: welon09 »

Kable sprawdzone kilka razy miernikiem napięcie jest takie samo. Inne pomysły??

giant19s

#68 Post autor: giant19s »

A sam silniczek sprawdziłeś :>
Skoro jest napięcie i kable są całe to pozostaje chyba tylko silniczek.
Lewe tylne drzwi są ponoć pięta achillesowa Opla :P i wielu ma problemy z tą szybą.

welon09

#69 Post autor: welon09 »

Też o tym myślałem postaram sie to sprawdzić.
Dziekuję za podpowiedzi ;)

Anony Mous

#70 Post autor: Anony Mous »

Koledzy mam pytanie: czy w zośce po lifcie w tylnych drzwiach są dociągnięte przewody aby móc podłączyć siłowniki do szyb???? Mam tylne szyby na korbkę czy jest mozliwość przerobienia tego na elektrykę??
Dzięki i pozdrawiam

olo018

#71 Post autor: olo018 »

Jak znajdę czasu troszkie :mrgreen: to zobaczę ale wydaje mi się że powinny być ,opel zakłada praktycznie całe okablowanie a potem tylko podłącza się odpowiednie wyposażenie,ja np mam koło światła nad lusterkiem 2 wtyczki dodatkowo a nie wiem do czego są .

kicaj

#72 Post autor: kicaj »

olo018 pisze:opel zakłada praktycznie całe okablowanie a potem tylko podłącza się odpowiednie wyposażenie
dotyczy tez to ZB?
swego czasu czytalem ze nawet montuje moduly, tylko nie aktywuje (bluetooth)

olo018

#73 Post autor: olo018 »

Tego nie wiem ale raczej tak ,wiązki kabli układane są na specjalnych szablonach ,i raczej nie zmieniają szablonów ,możliwe są zmiany ale takie jak kable do szyb elektr to raczej kładą wszystkie drzwi.

darkp1

#74 Post autor: darkp1 »

DANET, wyjmij tą małą popielniczkę w drzwiach, wsadź palec i zobacz czy nie ma gdzieś tam wtyczki okok.

dariusz.siuchta

#75 Post autor: dariusz.siuchta »

olo018 pisze:Jak znajdę czasu troszkie :mrgreen: to zobaczę ale wydaje mi się że powinny być ,opel zakłada praktycznie całe okablowanie a potem tylko podłącza się odpowiednie wyposażenie,ja np mam koło światła nad lusterkiem 2 wtyczki dodatkowo a nie wiem do czego są .
Podejrzewam że to będą wtyczki do szyberdachu :>

ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka i elektronika”