[A] - problemy związane z użytkowaniem alarmów
Moderator: Sebu$
- oki
- Mieszkaniec
- Imię: Darek
- Auto: Zafira B 2.0 Panorama
- Model: ZB
- Oznaczenie silnika: Z20LER
Z tymi fałszywymi alarmami, to sprawdźcie czy przypadkiem nie macie do alarmu podpiętych jakiś czujników dodatkowych np. czujnik ruchu lub ultradźwiękowy etc.
Skoro kierunki same migają bez jakiejś z góry założonej przyczyny i nie jest to regularne to możliwe ze uruchamia się prealarm z czujek dodatkowych.
Wystarczy je przeregulować, lub celem weryfikacji poprostu odpiąć ich wtyczki od alarmu.
Czasami można czujki dodatkowe wyłączyć z pilota np w celu pozostawienia psa w samochodzie poprzez kombinację klawiszy np dwukrotne wciśnięcie uzbrojenia, ale nie wszystkie alarmy to potrafią.
Z tymi fałszywymi alarmami, to sprawdźcie czy przypadkiem nie macie do alarmu podpiętych jakiś czujników dodatkowych np. czujnik ruchu lub ultradźwiękowy etc.
Skoro kierunki same migają bez jakiejś z góry założonej przyczyny i nie jest to regularne to możliwe ze uruchamia się prealarm z czujek dodatkowych.
Wystarczy je przeregulować, lub celem weryfikacji poprostu odpiąć ich wtyczki od alarmu.
Czasami można czujki dodatkowe wyłączyć z pilota np w celu pozostawienia psa w samochodzie poprzez kombinację klawiszy np dwukrotne wciśnięcie uzbrojenia, ale nie wszystkie alarmy to potrafią.
Również mi się przydarzyło dzisiaj coś "wesołego". Po ruszeniu alarm zaczął wydawać dźwięk bez świateł awaryjnych. Co ciekawe ciszej niż normalnie jak otworzę drzwi z uzbrojonym alarmem, i różnymi dźwiękami.... W pewnym momencie myślałem, że goni mnie policja.... Dźwięk był przez chwilę cichy, a potem jakby się gliny zbliżały, głośniejszy i głośniejszy... Ktoś miał podobny przypadek?
- pietas34
- Debiutant
- Imię: Piotr
- Auto: Opel Zafira B 1.8 Enjoy
- Oznaczenie silnika: Z18XER
Przedstawię mój problem: Po zamknięciu samochodu i załączeniu alarmu(pilotem alarmu Ampio) samochód potrafi za kilka sekund się otworzyć. Alarm dalej załączony. Gdzie może być przyczyna? Dodam tylko, że jest też problem z otwieraniem czy też zamykaniem drzwi tylnych prawych i ze sterowania kierowcy i tylnego prawego pasażera (pewnie wiązka). Czy to może być wspólna przyczyna ???
Przedstawię mój problem: Po zamknięciu samochodu i załączeniu alarmu(pilotem alarmu Ampio) samochód potrafi za kilka sekund się otworzyć. Alarm dalej załączony. Gdzie może być przyczyna? Dodam tylko, że jest też problem z otwieraniem czy też zamykaniem drzwi tylnych prawych i ze sterowania kierowcy i tylnego prawego pasażera (pewnie wiązka). Czy to może być wspólna przyczyna ???
- pietas34
- Debiutant
- Imię: Piotr
- Auto: Opel Zafira B 1.8 Enjoy
- Oznaczenie silnika: Z18XER
Wiązka naprawiona. Wszystko ok poza tym, że nie działa zamykanie tylnych szyb (otwieranie tak) guziczkiem kierowcy
Poczytaj http://www.zafiraklub.pl/viewtopic.php?t=3831 lub tam kontynuuj problem. - Rybka
Poczytaj http://www.zafiraklub.pl/viewtopic.php?t=3831 lub tam kontynuuj problem. - Rybka
Ostatnio zmieniony 04 lis 2013, 20:20 przez pietas34, łącznie zmieniany 2 razy.
Od jakiegoś czasu mam problem z alarmem. Zaczyna wyć po kilku minutach od uzbrojenia, czasami po kilkudziesięciu. Po przeczytaniu tematu śmiem twierdzić że mam alarm fabryczny. Raz naciskając przycisk pilota zamyka centralny, drugi raz migają kierunki. Kontrolka jest na środku obok awaryjnych. Sprawdziłem czujniki w drzwiach i w klapie. Wszystko wygląda ok. Podejrzewam te czujki ruchu w lampce podsufitowej ale nie wiem jak to sprawdzić. Działało tez kiedyś domykanie szyb jak się kluczyk przytrzymało przekręcony w prawo, ale ostatnio chyba nie działa. Jeśli to alarm fabryczny to gdzie znajduję się centralka żeby tam zajrzeć. Gdzie jeszcze ew. szukać przyczyny ?