błędne wskazanie średniego spalania

Czyli problemy z prądem w Opel Zafira (osprzęt elektryczny, włączniki, przekaźniki, szyby elektryczne, oświetlenie itp.)

Moderator: Sebu$

Wiadomość
Autor
MarcinGTD

błędne wskazanie średniego spalania

#1 Post autor: MarcinGTD »

witam dzisiaj mam pytanko na jakiej zasadzie moja zośka wylicza sobie ile pije zupki
bo ostatnio na pełnym baku wypiła 74 litry a teraz średnie spalanie mam wg komputera 8,8l/100km 2,0 DI silnik 233kkm wymieniłem filtr powietrza może być to jego wina ?? wydawało mi sie ze jest za duży o jakieś pół cm moze jakiś czujnik sie zabrudził czy coś proszę o pomoc bo skoro coś mam to fajnie by było jak by działało poprawnie

giant19s

#2 Post autor: giant19s »

Ja bym raczej nie patrzył na wskazania komputera jeśli chodzi o spalanie :)
Średnie spalanie zapewne jest uzależnione od kilku czynników, czujników i kilku innych rzeczy według których komputer wylicza sobie średnie spalanie.
Jednak najlepiej wyliczyć je sobie samemu ;)

dejna

#3 Post autor: dejna »

giant19s, ma racje... wskazania komputera u mnie są mniejsze niż równolegle prowadzona statystyka na motostat... jednak coś musi być w Twoim przypadku źle bo Zafirka ma 55l bak (lub 58l ale niepamietam dokładnie)...

MarcinGTD

#4 Post autor: MarcinGTD »

no zobaczymy zalałem teraz 50 l do pełna juz spalone mam ok 15 l(wg kompa) i dopiero wskazówka mi się ruszyła

MarcinGTD

#5 Post autor: MarcinGTD »

nie nie zmieniałem języka ostatnio wymieniałem czujnik cisnienia MAP jedną świece i termostat i to by było na tyle filtr powietrza wydaje mi się ze jest za duży o ok pół cm
olej leje FUSCH z drobinkami grafitu (prawie czarny) może przepływka albo coś już zaczyna szwankować albo jakieś gorsze paliwko wlałem bo leje z dystryburora w firmie dla cystern ale zamawiają z orlenu

Awatar użytkownika
Samer
Bywalec
Imię: Darek
Auto: 1.8 140 KM
Model: ZB
Oznaczenie silnika: Z18XER

#6 Post autor: Samer »

W różnych dystrybutorach ilość wlanego paliwa „do pełna” może być różna. Nie mówię tu o przekrętach. W każdym pistolecie jest czujnik, który jest ustalony w różnych miejscach wewnątrz "lejka". Na tej samej stacji a różnych dystrybutorach może być max różniący się np. o 3l !!!!!! Średnia też będzie inna. Więc średnią trzeba spradzać na tym sam "pistolecie"

MarcinGTD

#7 Post autor: MarcinGTD »

nie tu nie chodzi o to ile wlał mi dystrybutor w kanistry i tak leje 20 litrowy i 30 litrowy ale wg komputera samochód wypił ponad 70 litrów a ja mu wlałem 50 a te 20 to co ktoś mi dolał cichaczem ?? i to średnie spalanie ok 8,8l/100km w dieslu ?? jak toledo jezdziłem to 6 litrów zeby wciągnął to się musiałem naprawde nameczyć

Jacko

#8 Post autor: Jacko »

Ja miałem też błędne wskazania zużycia, ale okazało się że to było błędne oprogramowanie. Tech 2 załatwił sprawę przy okazji zmiany języka.

giant19s

#9 Post autor: giant19s »

Zafira to nie Toledo :)
Kompletnie inne masy auta i wogule.
Średnie spalanie diesla w mieście oscyluje tak w granicach od 7 do 8,5 8,7.
Wszystko zależy jak jeździsz i jaką masz ciężką nogę ;) fakt może być przyczyną coś innego ale bez fachowej obsługi można gdybać :)

dejna

#10 Post autor: dejna »

Jacko pisze:Ja miałem też błędne wskazania zużycia, ale okazało się że to było błędne oprogramowanie. Tech 2 załatwił sprawę przy okazji zmiany języka.
pod tym kątem planowałbym naprawe...

kris

#11 Post autor: kris »

W mojej różnica z wyliczania a z kompa to 0,1-0,2 - zaniżone w komputerze. Sprawdzane już kilka razy. Także pokazuje dość precyzyjnie.

Awatar użytkownika
timi68
Zafiromaniak
Imię: Andrzej
Auto: Volvo S60 D5 AWD 215/440
Model: II
Oznaczenie silnika: D5-2.4
#12 Post autor: timi68 »

Mnie też komputer pokazuje średnie spalanie około 0,6l wyższe niż w rzeczywistości, jak mocniej wciskam pedał to i więcej. :D

snkr

#13 Post autor: snkr »

musza tez byc takie same koła na jakich wyjechała z salonu bo przeciez rozmiar ma znaczenie :lol:

ZAKROPIOLO

#14 Post autor: ZAKROPIOLO »

Tak czytam, czytam i czytam i zastanawiam się, jak wyliczyć różnicę rzędu 0,1 l..... :lol:

Awatar użytkownika
timi68
Zafiromaniak
Imię: Andrzej
Auto: Volvo S60 D5 AWD 215/440
Model: II
Oznaczenie silnika: D5-2.4
#15 Post autor: timi68 »

snkr pisze:musza tez byc takie same koła na jakich wyjechała z salonu
Mam takie same 195/65/15.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka i elektronika”