błędne wskazanie średniego spalania
Moderator: Sebu$
błędne wskazanie średniego spalania
witam dzisiaj mam pytanko na jakiej zasadzie moja zośka wylicza sobie ile pije zupki
bo ostatnio na pełnym baku wypiła 74 litry a teraz średnie spalanie mam wg komputera 8,8l/100km 2,0 DI silnik 233kkm wymieniłem filtr powietrza może być to jego wina ?? wydawało mi sie ze jest za duży o jakieś pół cm moze jakiś czujnik sie zabrudził czy coś proszę o pomoc bo skoro coś mam to fajnie by było jak by działało poprawnie
bo ostatnio na pełnym baku wypiła 74 litry a teraz średnie spalanie mam wg komputera 8,8l/100km 2,0 DI silnik 233kkm wymieniłem filtr powietrza może być to jego wina ?? wydawało mi sie ze jest za duży o jakieś pół cm moze jakiś czujnik sie zabrudził czy coś proszę o pomoc bo skoro coś mam to fajnie by było jak by działało poprawnie
nie nie zmieniałem języka ostatnio wymieniałem czujnik cisnienia MAP jedną świece i termostat i to by było na tyle filtr powietrza wydaje mi się ze jest za duży o ok pół cm
olej leje FUSCH z drobinkami grafitu (prawie czarny) może przepływka albo coś już zaczyna szwankować albo jakieś gorsze paliwko wlałem bo leje z dystryburora w firmie dla cystern ale zamawiają z orlenu
olej leje FUSCH z drobinkami grafitu (prawie czarny) może przepływka albo coś już zaczyna szwankować albo jakieś gorsze paliwko wlałem bo leje z dystryburora w firmie dla cystern ale zamawiają z orlenu
- Samer
- Bywalec
- Imię: Darek
- Auto: 1.8 140 KM
- Model: ZB
- Oznaczenie silnika: Z18XER
W różnych dystrybutorach ilość wlanego paliwa „do pełna” może być różna. Nie mówię tu o przekrętach. W każdym pistolecie jest czujnik, który jest ustalony w różnych miejscach wewnątrz "lejka". Na tej samej stacji a różnych dystrybutorach może być max różniący się np. o 3l !!!!!! Średnia też będzie inna. Więc średnią trzeba spradzać na tym sam "pistolecie"
nie tu nie chodzi o to ile wlał mi dystrybutor w kanistry i tak leje 20 litrowy i 30 litrowy ale wg komputera samochód wypił ponad 70 litrów a ja mu wlałem 50 a te 20 to co ktoś mi dolał cichaczem ?? i to średnie spalanie ok 8,8l/100km w dieslu ?? jak toledo jezdziłem to 6 litrów zeby wciągnął to się musiałem naprawde nameczyć