wymiana zarowki przedni klosz

Czyli problemy z prądem w Opel Zafira (osprzęt elektryczny, włączniki, przekaźniki, szyby elektryczne, oświetlenie itp.)

Moderator: Sebu$

Wiadomość
Autor
wendi1

wymiana zarowki przedni klosz

#1 Post autor: wendi1 »

Witam mam pytanie odnosnie wymiany zarówki mijania w przednim reflektorze jak to zrobic podpowie ktos???

dzieki i pozdr.

Awatar użytkownika
rzadki
Zafiromaniak
Model:

#2 Post autor: rzadki »

otwierasz maskę, łapiesz za wtyczkę spalonej żarówki, przekręcasz, wyjmujesz całość, następnie z wtyczki wyjmujesz spaloną żarówkę, zakładasz nową, nie dotykając bańki, i wraz z wtyczką wkładasz w klosz, przekręcasz i kontrola, czy świeci ;)

a do całej zabawy poproś jakieś dziecko, albo chociaż jakąś dziewczynę ;) projektanci GM nie pomyśleli, że żarówkę czasem może będzie wymieniał i mężczyzna :) nie ma jak obrócić ręki, jeśli uda Ci się ją włożyć. wiele osób wyjmuje filtr powietrza, jeśli to ta strona. czasem pomaga wyjęcie najpierw żarówki kierunkowskazu. no pogrzebiesz to sobie wypracujesz system. nie zapomnij żeby zobaczyć mniej więcej pod jakim kontem wtyczka wychodzi z klosza, wtedy łatwiej z powrotem włożyć :) powodzonka :lol:

to screen z instrukcji:
Obrazek
Obrazek

wendi1

#3 Post autor: wendi1 »

Rzadki czemu sie smiejesz hehe tylko pytam jak sie do tego zabrac bo w vectrze to chyba prosciej jest wymienic niz w zafirze ale dzieki za odpowiedz

pozdr.

kris

#4 Post autor: kris »

Troszkę mniej wygodnie jest z prawa bo przeszkadza obudowa filtra. Ale ogólnie gorszy dostęp widziałem w Astrze II.
Ostatnio przepaliła mi się jedna, wymieniłem i jak tylko włączyłem od razu padała druga nawet nie zauważyłem żeby się zapaliła. Więc stare prawidło sią potwierdziło - jak wymieniać żarówki to parami.
Szkoda że te H7 są sporo droższe.

kris

#5 Post autor: kris »

Po co pakować mocniejsze - na krócej starczą tylko. Poza tym ja mam halogeny i w nocy używam tylko czasami i to zeby sprawdzić czy jeszcze świecą. Nie ma aż takiej dużej różnicy - no chyba że jest mokra nawierzchnia i światło się odbija wtedy bardziej pomagają.
No a jak już to kupuj porządne żarówki żeby bardziej tobie oświetlały drogę niż innym z na przeciwka oczy...

darkp1

#6 Post autor: darkp1 »

rzadki, mi tam bez problemu idzie wymiana żarówki z prawej strony, a dłoni też małych nie mam ;)

Awatar użytkownika
rzadki
Zafiromaniak
Model:

#7 Post autor: rzadki »

wendi1 pisze:Rzadki czemu sie smiejesz
nie nie śmieję się :) po postu trzeba się trochę pobawić. za 2, 3 razem już szybko pójdzie :)

ludzie polecają osram night breaker, philips blue vision, z tym że one trochę kosztują. masz poczytaj trochę, jest porównanie kilku żarówek:
http://www.auto-swiat.pl/wydania/artykul.asp?Artykul=22303&Strona=1

Lorry
Zafiromaniak
Imię: Grisza
Auto: Direct, OPC i BiałaStrzała
Model: ZBZAAF
Oznaczenie silnika: Z22yh20LET

#8 Post autor: Lorry »

Cieszcie się z dostępu, nawet nie wiecie jaka jest dzicz w ZB :!: ;)

Awatar użytkownika
BajBus
Zafiromaniak
Model:
Kontakt:

#9 Post autor: BajBus »

panowie temat żarówek był już poruszany, więc prosze sie przenieść do tamtego tematu, a w tym nie spamować...
..albo spamować dalej i oczekiwać na pisemne upomnienia ;)
I miejsce naj-tuning Grotniki 2010
III miejsce najładniejsza ZA Grotniki 2010
I miejsce naj-tuning Rzeczka 2011 (n)
I miejsce najładniejsza ZA Rzeczka 2011 (n)

MarcysM

#10 Post autor: MarcysM »

Lorry, wymieniałem ostatnio i jest o wiele lepiej niż w A. Tylko korzystając z tej klapki w nadkolu czułem się jak weterynarz, który pomaga krowie przy porodzie... :lol:

Pedros12

#11 Post autor: Pedros12 »

witam!!
Ja próbuje wymienić żarówke przez tą klapke w nadkolu i za cholere nie mogę wyciągnąć starej ??
co zrobić z tymi czarnymi bebechami ,trzeba jakis narzzędzi żeby je zdemontować ??
Prosze o pomoc
:roll:

Awatar użytkownika
Tunio999
Zafiromaniak
Imię: Wojtek
Auto: ex ZB 1.8 SPORT
Model: 2008
Oznaczenie silnika: Z18XER

#12 Post autor: Tunio999 »

Pedros12 pisze:,trzeba jakis narzzędzi żeby je zdemontować ??
Nie trzeba narządzi - tylko trzeba się pomęczyć za pierwszym razem :> i uważać na dłonie :)
"Tylko dwie rzeczy są nieskończone: wszechświat oraz ludzka głupota, choć nie jestem pewien co do tej pierwszej."
- Albert Einstein

<<< Pozdrawiam Tunio999 >>>

Pedros12

#13 Post autor: Pedros12 »

Faktycznie po godzinie wymiana się udała :piwo:

Awatar użytkownika
Robert LTM
Zafiromaniak
Imię: Robert
Auto: Opel Zafira B 1.9CDTI SPORT
Model: ZB
Oznaczenie silnika: Z19DTH

#14 Post autor: Robert LTM »

następnym razem będzie szybciej :mrgreen:

Awatar użytkownika
lawless
Zafiromaniak
Imię: Adam
Auto: Opel Zafira
Model: B
Oznaczenie silnika: Z1.8XER

#15 Post autor: lawless »

Tak producenci aut utrudniają życie żarówka powinna być do wymiany przez chwilkę bez żadnego ćwiczenia :) ale teraz to najlepiej do serwisu trza by pojechać lecz my sobie jakoś radzimy :lol:
Myśl samodzielnie!

ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka i elektronika”