[A] Dodatkowe zabezpieczenie

Czyli problemy z prądem w Opel Zafira (osprzęt elektryczny, włączniki, przekaźniki, szyby elektryczne, oświetlenie itp.)

Moderator: Sebu$

Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
rzadki
Zafiromaniak
Model:

[A] Dodatkowe zabezpieczenie

#1 Post autor: rzadki »

nie wiecie czy jest taka możliwość aby zamontować w samochodzie w ukrytym miejscy jakiś nadajnik, dzięki któremu po kradzieży będę mógł przy pomocy GPS go namierzyć? :) tak sobie tylko teoretycznie rozważam taką ewentualność :) dochodzi jeszcze inna sprawa - nie znam się dobrze na elektronice, prosze ewentualnie mnie poprawić, ale czytałem że jak złodziej chce ukraść auto to niecała minuta mu wystarczy. w gazecie motoryzacyjnej napisali, że taki gościu mając odpowiedni sprzęt potrafi dezaktywować alarmy samochodowe w promieniu kilkudziesięciu metrów od siebie (mowa była chyba o 30m) wsiada i przy pomocy "odpalarki" uruchamia silnik i odjeżdża z nowym nabytkiem. zabezpieczeniem przed tego typu zdarzeniami może być znane tylko nam (no i elektrykowi, który nam to montował) miejsce odcięcia prądu. i teraz pytanie - jeśli to co napisałem w rzeczywistości tak działa, to czy przy dezaktywacji alarmu tenże nadajnik GPS również nie zostałby zniszczony? może macie jakieś szersze informacje na ten temat :)
Ostatnio zmieniony 24 cze 2015, 11:33 przez rzadki, łącznie zmieniany 1 raz.

cbm80

#2 Post autor: cbm80 »

Przede wszystkim myslisz nieco pojecia. GPS to nie zaden nadajnik tylko odbiornik sygnalu z 24 satelitow, ktorych jedynym celem jest pomoc przy lokalizacji. To o czym piszesz to powinien byc raczej GPS+nadajnik zakodowanej pozycji na falach radiowych lub lepiej GPS+modul GSM, ktory na biezaco mozna odpytywac albo sam wysyla aktualna pozycje pojazdu. Takie uklady sa wlasnie w drozszych samochodach w standardzie + miesieczny abo za korzystanie z tego. Rowniez firmy spedycyjne korzystaja z takich systemow.

Awatar użytkownika
Maciek
Zafiromaniak
Auto: Z20LET
Model: ZA
Oznaczenie silnika: Z20LET

#3 Post autor: Maciek »

Ale Zafir tak nie kradną to nie ma co się w GPSy zbroić ;)

Pozdr.
M.

cbm80

#4 Post autor: cbm80 »

Racja, to nie VW :)

Awatar użytkownika
rzadki
Zafiromaniak
Model:

#5 Post autor: rzadki »

to fakt, ale sobie trochę rozmyślałem na ten temat, czyli z cyklu "co by było gdyby..." :P

Dżony

#6 Post autor: Dżony »

KOLEGO! Takie bajery stosuje sie w drogich autach ale i tak jak zechcą to ukradna! Wystarczy auto do kontenera wstawic i takowy blokuje sygnal GPS! ALBO maja przenosne pudeleczka ktore zagluszaja sygnal! POZDRAWIAM !!

KOPERNIK

#7 Post autor: KOPERNIK »

rzadki, kto ci to wezmie stare auto ???? to nie vw ze giną co chwile a zresztą jak ci bedą mieli gwiznąć to ci z garażu wyjadą i nawet nie skapniesz sie...pozdrawiam

Awatar użytkownika
rzadki
Zafiromaniak
Model:

#8 Post autor: rzadki »

nie no prawda :) chciałem się po prostu dowiedzieć więcej co inni sądzą na temat zabezpieczeń i potrzeby montowania jakichś wymyślnych systemów :) dzięki za odpowiedzi, a z czasem może temat się rozwinie i ktoś coś znajdzie potrzebnego :P

cbm80

#9 Post autor: cbm80 »

Najlepszym zabezpieczeniem jest AC, ja juz nie inwestowalem w zadne alarmy, bo u mnie w bloku ludzie maja a i tak kroja im radia i zawartosc schowkow :(

dejna

#10 Post autor: dejna »

mam w firmie kilka pojazdow i zamontowaliśmy w nich GPS. Generalnie największy koszt to właśnie samo urządzenie a później to już tylko abonament płacisz (w moim przypadku 1200 sprzęt i 80 abonament za miesiąc) ale u mnie bardziej spełnia on role kontroli nad tym co wyprawiają kierowcy....

A co do AC... to powiem, że to jest bardzo dobre wyjście ale wg. specjalistów (rzeczoznawców) z Masterlease moja poprzednia Zafirka w 7 miesięcy straciła 16 tys.... Śmiechu warte. Samochód brałem w leasing w marcu 2008 (zafirka z 2004) była wyceniona na 45tyś a w listopadzie wycenili na 29tyś...

Awatar użytkownika
Maciek
Zafiromaniak
Auto: Z20LET
Model: ZA
Oznaczenie silnika: Z20LET

#11 Post autor: Maciek »

dejna pisze:
A co do AC... to powiem, że to jest bardzo dobre wyjście ale wg. specjalistów (rzeczoznawców) z Masterlease moja poprzednia Zafirka w 7 miesięcy straciła 16 tys.... Śmiechu warte. Samochód brałem w leasing w marcu 2008 (zafirka z 2004) była wyceniona na 45tyś a w listopadzie wycenili na 29tyś...

Taka ich rola, muszą zarabiać dla firmy ;)

ZAKROPIOLO

#12 Post autor: ZAKROPIOLO »

A ja powiem tak; jak będą chcieli to ukradną, możemy im tylko trochę utrudnić co odwlecze w czasie odjazd naszego pojazdu. Z doświadczenia wiem, że najlepsze są nietypowe ukryte wyłączniki i nie standardowe odcięcia. Faktem jest, że jak nie będą mogli odpalić to na lawetę wciągną. Takie to już wydry z tych kradziei.....
A co do AC......nie zawsze skutkuje firma ubezpieczeniowa nie może stracić więc i tak i tak klienta wycyckają na mniejszą lub większą kasę.

Awatar użytkownika
jendrek
Bywalec
Model:

#13 Post autor: jendrek »

ZAKROPIOLO pisze: A co do AC......nie zawsze skutkuje firma ubezpieczeniowa nie może stracić więc i tak i tak klienta wycyckają na mniejszą lub większą kasę.
Ale zawsze jesteś jakoś zabezpieczony w innym przypadku nie masz samochodu i pusto w portfelu :( .A co do zabezpieczeń robionych w własnym zakresie morze nie uchroni ale na pewno bardzo utrudni. :D A co do zabezpieczeń dobrym rozwiązaniem jest blokada na pedały już raz pomogła aby utrudnić odjechanie mojego poprzedniego auta.
Ostatnio zmieniony 02 paź 2009, 08:52 przez jendrek, łącznie zmieniany 1 raz.

Lorry
Zafiromaniak
Imię: Grisza
Auto: Direct, OPC i BiałaStrzała
Model: ZBZAAF
Oznaczenie silnika: Z22yh20LET

#14 Post autor: Lorry »

jendrek pisze:na pewno bardzo utrudni.
co jest niemal równoznaczne z odpuszczeniem auta ;) . Podobno o ile chodzi auta klasy średniej cenowej to jeśli nie otworzą i nie odjadą w minutę to odpuszczają, za duże prawdopodobieństwa wpadu.

Przynajmniej tak czytałem.......

Awatar użytkownika
timi68
Zafiromaniak
Imię: Andrzej
Auto: Volvo S60 D5 AWD 215/440
Model: II
Oznaczenie silnika: D5-2.4
#15 Post autor: timi68 »

Lorry pisze: Podobno o ile chodzi auta klasy średniej cenowej to jeśli nie otworzą i nie odjadą w minutę to odpuszczają, za duże prawdopodobieństwa wpadu.

Jest bardzo dobry sposób na szybką lokalizację skradzionego samochodu i nie drogi.
Wiadomość na PW dla zainteresowanych, o dobrych sposobach nie mówi się na forach publicznych ............

;) ;) ;) ;)

Zablokowany

Wróć do „Elektryka i elektronika”