Mocno grzeje mi sie kabel plus"+" od akumulatora
Moderator: Sebu$
Mocno grzeje mi sie kabel plus"+" od akumulatora
Gdy pochodzi mi autko tak z 5 minut to mam ciepły kabel od akumulatora "+" nie wiem dlaczego... a gdy przejadę tak z 10 km. to już się go dotknąć nie da.. nie wiem dlaczego nic nie zauważyłem dziwnego co by sie mogło dziać w aucie. A zauważyłem tą usterkę juz 2 tygodnie temu i co teraz mam zrobić?? elektromechanika dobrego mam, ale nie przyjmuje ludzi na razie, bo ma jakiś remont... pomóżcie!!! POZDRo
Ostatnio zmieniony 25 gru 2011, 20:08 przez Pawwło, łącznie zmieniany 1 raz.
sprawdz ladowanie powinno byc do 14v a przy wylaczonym ok 12v.
I uwazaj moze popalic instalacje albo bezpieczniki, prawdopodobnie jakas usterka alternatora, regultor napiecia, chyba zeby klemy obluzowane. a jak z temp akumulatora czy tez jest zagotowany
wymien kleme to jest najtansze rozwiazanie i zobacz czy drugi koniec jest dokrecony do alternatora
I uwazaj moze popalic instalacje albo bezpieczniki, prawdopodobnie jakas usterka alternatora, regultor napiecia, chyba zeby klemy obluzowane. a jak z temp akumulatora czy tez jest zagotowany
wymien kleme to jest najtansze rozwiazanie i zobacz czy drugi koniec jest dokrecony do alternatora
no tak sprawdze to ładowanie pierwsze;) klemy są dobrze podpięte nie są luźno bo ostatnio odpinałem akumulator od tych kabli. no jeszcze zobaczę co z tym drugim końcem czy on się grzeje z powodu alternatora czy też może mieć rozrusznik gdzieś zwarcie nie wiem na razie ale za niedługo Wam powiem (aha i chciałem jeszcze Was po informować, że ten akumulator był kupiony we wrześniu "to tak nawiasem" i nie chciało mi to auto kiedyś odpalić jak go z początku kupiłem no to telefon do tego gościa co mi go sprzedał i mu mówie a on do mnie no to auto tak odpala no i przyjechał i cały czas kręcił aż do wyczerpania tego akumulatora i właśnie nie wiem czy w ten sposób mógł coś tam uszkodzi w ROZRUSZNIKU??) aha i ten akumulator jest sucho-ładowany więc nic nie sprawdze chyba... dżieki Wam za odpowiedzi i piszcie jeszcze więcej
- timi68
- Zafiromaniak
- Imię: Andrzej
- Auto: Volvo S60 D5 AWD 215/440
- Model: II
- Oznaczenie silnika: D5-2.4
Najczęstrzą przyczyną grzania się przewodu jest nie dokręcona klema lub cienki przewód. W Twoim przewodzie mogły poprzerywać się druciki co zmniejszyło jego przekrój, wymień kabel z klemą i powinno być po kłopocie.