Swiatła postojowe

Czyli problemy z prądem w Opel Zafira (osprzęt elektryczny, włączniki, przekaźniki, szyby elektryczne, oświetlenie itp.)

Moderator: Sebu$

Wiadomość
Autor
giant19s

Swiatła postojowe

#1 Post autor: giant19s »

Wie ktoś jak włącza się w Zafirze światłą postojowe tak aby świeciła tylko prawa lub lewa strona?
Większość aut ma tak po włączeniu migacza przy wyłączonym zapłonie, prawa lub lewa strona w zależności od potrzeb.
Moja Zosia tak nie robi.
Pytanie czy z Zosią coś nie tak czy światła te włącza się w inny sposób?

ps. pozostawienie auta na pozycyjnych zjada akumulator :(

TUX

#2 Post autor: TUX »

u mnie kierunkowskazami sie włącza :)

giant19s

#3 Post autor: giant19s »

A u mnie nie chcą się włączyć :(
kurde kolejna rzecz do naprawy :(
Jakiś pomysł dlaczego się nie włączają :?:

kris

#4 Post autor: kris »

To standard bo ja też sprawdzałem już kiedyś i nie paliło mi się. Tym bardziej w instrukcji też nic nie ma o tym wspomniane. Poza tym jeżeli miało by to działać przy włączonym zapłonie to bez sensu.

darkp1

#5 Post autor: darkp1 »

U mnie też to nie działa, sprawdzałem już wcześniej. To chyba w B było seryjnie montowane.

giant19s

#6 Post autor: giant19s »

Też sprawdzałem w instrukcji.
Dziwne że starsze Ople (sąsiada) mają taką opcje, inne marki również a Zosia nie :shock:
Coś tu nie tak jest :P
Skoro nie kierunkowskazy to jak włącza się owe postojowe? Udało się komuś kiedyś?
Brak takiej opcji to jak brak ręcznego :mrgreen:
Pozostawienie auta na pozycyjnych równa się rozładowanie akumulatora tak więc według mnie musi być jakieś alternatywne wyjście z tej sytuacji.

Awatar użytkownika
MieHor
Zafiromaniak
Imię: Mieczysław
Auto: Zafira
Model: B
Oznaczenie silnika: Z19DT
#7 Post autor: MieHor »

Taką opcję miałem wcześniej w VB, natomiast w ZA u mnie nie działa

Awatar użytkownika
timi68
Zafiromaniak
Imię: Andrzej
Auto: Volvo S60 D5 AWD 215/440
Model: II
Oznaczenie silnika: D5-2.4
#8 Post autor: timi68 »

kris pisze:Poza tym jeżeli miało by to działać przy włączonym zapłonie to bez sensu.
Kolega giant19s napisał przy wyłączonym.
Ja też sprawdzałem i u mnie nie działa. :(
Choć jeszcze nie miałem okazji zostawiać Zosi na światłach postojwych.

giant19s

#9 Post autor: giant19s »

timi68 pisze:Choć jeszcze nie miałem okazji zostawiać Zosi na światłach postojwych.
Timi to radzę nie zostawiać :) z winy tego że świecą się cztery lampy oraz całą decha to akumulator pada bardzo szybko :(
Ja już a takich psotach spychałem Zosie do domu, normalnie zaniemogła :P

Harry200
Zafiromaniak
Imię: Henryk
Auto: Zafira
Model: ZA
Oznaczenie silnika: Y22DTR
#10 Post autor: Harry200 »

Witam,u mnie też nie działa,w Omedze B mi działały po włączeniu odpowiedniego kierunku,widocznie w Zafirze A nie ma takiej opcji

kebul

#11 Post autor: kebul »

Podepnę się pod temat.

A czy to normalne że przy włączaniu świateł drogowych światła mijania się nie wyłączają?

rysiaczek!vippp

#12 Post autor: rysiaczek!vippp »

kebul - normalne a było kiedyś inaczej ?

dejna

#13 Post autor: dejna »

jest to normalne w momencie gdy masz dwie żarówki w kloszu (Zośka: H7 i HB3)... jeżeli masz reflekory, w których są H4 to wtedy mijania się wyłączają a włączają długie (widać taki moment)

kebul

#14 Post autor: kebul »

dejna pisze:jest to normalne w momencie gdy masz dwie żarówki w kloszu (Zośka: H7 i HB3)... jeżeli masz reflekory, w których są H4 to wtedy mijania się wyłączają a włączają długie (widać taki moment)
wygląda na to, że nie mam H4 :-)

dejna

#15 Post autor: dejna »

byłem mało precyzyjny: ta część od H4 to wogóle nie o Zafirkach... generalnie w firmie mamy 3 różne marki samochodów, które mają reflektory na H4 i wszystkie mają ten sam sposób działania...

ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka i elektronika”