[A] Żarówki

Czyli problemy z prądem w Opel Zafira (osprzęt elektryczny, włączniki, przekaźniki, szyby elektryczne, oświetlenie itp.)

Moderator: Sebu$

Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
rzadki
Zafiromaniak
Model:

[A] Żarówki

#1 Post autor: rzadki »

zamieszczam spis żarówek zastosowanych w Zafirach i ich zdjęcia, może się przydadzą :)
(jest o tym w książce "sam naprawiam..." ale na forum też się może przyda :) oczywiście wszystkie żarówki są 12V :)

światła drogowe HB3 60 W
Obrazek

światła mijania H7 55 W
Obrazek

światła pozycyjne przednie 5W trzonek szklany
Obrazek

światła przeciwmgłowe przednie H3 55 W
Obrazek

kierunkowskazy przednie (żarówka pomarańczowa) 21W oprawka bagnetowa
Obrazek

kierunkowskazy tylne 21W oprawka bagnetowa
Obrazek

kierunkowskazy boczne 5W trzonek szklany
Obrazek

światła hamowania/światła pozycyjne tylne 21W/5W oprawka bagnetowa
Obrazek

światła przeciwmgłowe tylne 21W oprawka bagnetowa
Obrazek

światła cofania 21W oprawka bagnetowa
Obrazek

oświetlenie tablicy rejestracyjnej 10W żarówka rurkowa [36mm]
Obrazek

oświetlenie bagażnika 10W żarówka rurkowa [40mm]
Obrazek

oświetlenie schowka przed pasażerem 10W żarówka rurkowa [40mm]
Obrazek

oświetlenie konsoli (regulacja nawiewu) 1.2W trzonek szklany
Obrazek
Ostatnio zmieniony 12 lut 2012, 14:17 przez rzadki, łącznie zmieniany 2 razy.

cbm80

#2 Post autor: cbm80 »

Swietne zestawienie!

Awatar użytkownika
Maciek
Zafiromaniak
Auto: Z20LET
Model: ZA
Oznaczenie silnika: Z20LET

#3 Post autor: Maciek »

Przyklejone :)

Pozdrawiam
M.

PS. w przypadku Zafiry B mogą być inne te żarówki.

Awatar użytkownika
rzadki
Zafiromaniak
Model:

#4 Post autor: rzadki »

wykorzystałem do tego zestawienia - inną stronę o Oplach no i jeszcze jakieś zagraniczne strony, nie wiem tylko jaka żarówka się mieści w tych światełkach w suficie, i czy w każdej Zafirze A są takie same, bo wydaje mi się że jest kilka rodzajów tych lampek nad głwą kierowcy, a co do oświetlenia zafiry B nic nie wiem, ale w wolnym czasie postaram się poszukać i jakoś to zestawić :)

Marekww33

#5 Post autor: Marekww33 »

Bardzo ładnie.
Kolega mnie uprzedził bo właśnie byłem w połowie zbierania tych informacji.
Brakuje jeszcze żaróweczki od podświetlania liczników i wyświetlacza MID/TID R5 oczywiście nie są one diodowe :(
Obrazek

Obrazek
rzaki pisze:oświetlenie tablicy rejestracyjnej 10W żarówka rurkowa [40mm]
Tutaj musze się nie zgodzić z kolegą bo one są 36mm a nie 40 i z tego co pamiętam 5W.
Wymieniałem ostatnio na diodowe więc dokładnie zdjąłem wymiar.

Marekww33

#6 Post autor: Marekww33 »

Pozwoliłem sobie skopiować fotkę od cmb80
Obrazek
W tym rodzaju lampki mieszczą się 4 szt żarówek W5W czyli te same co w postojówkach dwie zapala się przez wyciągnięcie przełącznika świateł reflektorów a pozostałe dwie tzw. do czytania pojedynczo włącza się tymi przyciskami co widać na foto.

Jestem w trakcie wymiany żarówek ze zwykłych na diodowe jak narazie wymieniłem tylko pare:
-postojówki przód
-postojówki tył/hamowania
-podświetlenie tablicy rej.
-oświetlenie wew. nad kierowcą
a dletego jak kiedyś policzyłem wszystkie żarówki w czasie jazdy biorą prąd ok. 180W
a robie krótkie trasy więc akumulator jest ciągle niedoładowany, więc po założeniu wszędzie diód spadnie 10-ciokrotnie, chodzą mi po głowie też swiatła dzienne (diodowe) albo takie o to H7 http://translate.google.pl/translate?hl ... D%26sa%3DG widział ktoś takie cudo facet chciał 90 zł za nie ale nie wiem jak świecą czy dają takie światło jak zwykłe H7 bo dioda to dioda świeci różnie.

cbm80

#7 Post autor: cbm80 »

Marekww33 pisze:
rzaki pisze:oświetlenie tablicy rejestracyjnej 10W żarówka rurkowa [40mm]
Tutaj musze się nie zgodzić z kolegą bo one są 36mm a nie 40 i z tego co pamiętam 5W.
Wymieniałem ostatnio na diodowe więc dokładnie zdjąłem wymiar.
U mnie w poliftowej Zafirce sa na pewno 2 rurki 10W. Tez je kiedys wymienilem na najsilniejsze diodowe. Niestety po 2-3 miesiacach padly, a sprzedawca olewa moje reklamacje. Przy okazji nie polecam www.ledy.pl na Allegro oraz ich 9-diodowych zarowek :(

Pozostaly jeszcze zarowki w podswietleniu nad 2 rzedem - sa to zwykle W5W, 2 sztuki.
Natomiast jako odpowiedniki diodowe najlepiej brac te wersje boczne, gdzie tasma klejaca trzeba zaizolowac 2 styki zeby poprawnie dzialaly.

Marekww33

#8 Post autor: Marekww33 »

cbm80 pisze:Natomiast jako odpowiedniki diodowe najlepiej brac te wersje boczne, gdzie tasma klejaca trzeba zaizolowac 2 styki zeby poprawnie dzialaly.
Możesz się bardziej zagłębić w ten temat bo jestem ciekaw :D

cbm80

#9 Post autor: cbm80 »

Po prostu te zarowki jako dosc nietypowe maja 4 styki. W sumie oprawki do zarowek W5W tez maja 4 styki, ale wiadomo, ze sa one umieszczone parami - 2xlewa i 2xprawa.
W tych bocznych trzeba zakleic o i ile pamietam 1 styk z jednej a drugi z drugiej strony, odpowiednio z przodu i z tylu (po przekatnej).

Marekww33

#10 Post autor: Marekww33 »

U mnie w tablicy rejestracyjnej są 5W 36mm sprawdzałem jeszcze raz.

cbm80

#11 Post autor: cbm80 »

Moze u mnie ktos wymienil na mocniejsze, albo po lifcie zmienili.

Marekww33

#12 Post autor: Marekww33 »

Sprawdzołem jeszcze raz to były 5-cio Watowe

Awatar użytkownika
rzadki
Zafiromaniak
Model:

#13 Post autor: rzadki »

jak dobrze pamiętam to się je chyba tylko wyciaga z wtyczki, ale dawno tego nie robiłem, więc nie pamiętam. a wymiana to faktycznie niezła zabawa ;)

jaca19665

#14 Post autor: jaca19665 »

witam padły mi żarówki podświeetlające zegary 1 lub 2 wolałbym wiedziec jakie mam założyc bo jak rozbiore deske to nie chciałbym biegac do sklepu tylko już wymienic może zmienie na niebieskie albo mocno białe prosze o porade

jaca19665

#15 Post autor: jaca19665 »

Kopernik 275 dzięki jak możesz to podpowiedz mi ile tych diodek trzeba pod deske pozdrawiam

ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka i elektronika”