Wyświetlacz

Czyli problemy z prądem w Opel Zafira (osprzęt elektryczny, włączniki, przekaźniki, szyby elektryczne, oświetlenie itp.)

Moderator: Sebu$

Wiadomość
Autor
quartz72

Wyświetlacz

#1 Post autor: quartz72 »

witam , posiadam zafirę a z 2000 roku , otóż od pewnego czasu pojawiają się błędne odczyty na wyświetlaczu , ilość km do przejechania , momentowe spalanie - pokazuje 0 - wtedy kilometry idą w górę , dzisiaj po zatankowaniu pokazało ze mogę przejechać 1500 km , dodam ze po odpięciu klemy i zresetowaniu przez pewien czas jest dobrze , tak samo gdy auto stoi dłużej , błąd powraca po przejechaniu paru km , dodam ze przy blednych odczytach przy zatrzymaniu się czasem wskakuje literka f , po ruszeniu dalej liczy błednie . co może być przyczyna do niedawna było wszystko ok . jeśli kogos zainteresuje ten temat to udziele więcej info i wstawie fotki z wyświetlaczem . pozdrawiam[/b]

Awatar użytkownika
SD72
Zafiromaniak
Imię: Sylwek
Auto: Zafira A 1.8 Elegance automatic
Model: ZA
Oznaczenie silnika: Z18XE

#2 Post autor: SD72 »

Moze spytam o pare spraw :

Czy zdarzylo Ci sie ze zabraklo paliwa lub jezdziles na oparach ?

Tankowales male ilosci paliwa ?

Robiles bardzo male przebiegi ?

I zobacz jeszcze tu

http://www.zafiraklub.pl/viewtopic.php?t=11668

http://opel.auto.com.pl/viewtopic.php?t=30527

http://forum.vectra-unlimited.pl/showthread.php?t=61284

quartz72

#3 Post autor: quartz72 »

witam , faktycznie tankowalem male iosci paliwa a problem pojawil sie po zatankowaniu do pelna , ale w tym samym dniu auto odebralem z warsztatu po naprawie sterownika silnika .dzisiaj wrócilem z trasy i wyswietlacz na poczatku pokazywal dobrze , potem przeklamuje , znowu dobrze , po przejechaniu z 50 km , dystans do przejechania wiesza sie na 1500 km - idac do tej predkosci od dobrego wskazania , spalanie momentowe 0 i przeklamuje reszte , temperature pokazuje ok , przy zatrzymaniu np czerwone swiatlo zapala sie literka f , bezpieczniki pod deska sprawdzilem - wszystkie sa ok nie wiem jak z przekaznikami czy bezpieczniki sa tez w skrzynce przy silniku czy tylko przekazniki i co steruje tym wyswietlaczem skad bierze sygnal do wskazan , dodam iz wskazik na desce wskazówkowy paliwa dziala ok i wyswietlacz przebiegu ogolnego i kasowalny tez , pozdrawiam i oczekuje dalszych podpowiedzi .

[ Dodano: Czw Sie 01, 2013 18:16 ]
sprawdzilem bezpieczniki przy silniku , jeden 80 a wymieniłem na nowy , bo choc dzialal to byl wizualnie zniszczony jednak bez poprawy , dalej to samo

[ Dodano: Czw Sie 01, 2013 18:59 ]
teraz dopiero doczytałem link nr 3 , moze faktycznie po naprawie sterownika , a mam chyba nieorginalny tylko od vectry moze trzeba wyprogramowac dogrzewacz , bo chyba w zafirze a benzyna go nie ma , czy moze sie myle i jest , prosze o info . wtedy wystarczylo by podjechac na kompa i zasugerowac to mechanikowi bo na razie nie wie co jest grane pozdrawiam

quartz72

#4 Post autor: quartz72 »

Witam , wracam do tematu po długim czasie gdyż dopiero teraz go rozwiązałem , a informacje może komuś się przydadzą . Otóż problem z błędami na wyświetlaczu MID zniknął po wymianie czujnika położenia wałka rozrządu , w opel scannerze wywalało błąd na silniku P0340 - to w/w czujnik i na wyświetlaczu 24 - brak sygnału prędkości lub zużycia paliwa . Wnioskując błędne odczyty były spowodowane uszkodzeniem czujnika wałka rozrządu skąd wyświetlacz MID jak sądzę czyta sygnał prędkości , po wymianie czujnika MID pokazuje prawidłowo i błędy w opel scanner sie wykasowały . Pozdrawiam .

szeryf212
Debiutant
Imię: Jerzy
Auto: opel zafira b 1.8 cosmo
Model: ZB
Oznaczenie silnika: Z18XER
#5 Post autor: szeryf212 »

Witam, jakie miałeś objawy w pracy silnika przy uszkodzonym czujniku wałków rozrządu? Pozdrawiam

ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka i elektronika”