Gniazda zapalniczki przednie i tylne.
Moderator: Sebu$
Zapalniczka tył
Witajcie, jestem nowym forumowiczem i oczywiście posiadaczem Opelka Zafiry.
Moje pytanie:
Chce sobie kupić lodówkę samochodową i w związku z tym szukam z tyłu wejścia zapalniczki odkręcam z prawej strony schowek patrzę zaślepka jest ale pod nią nie ma nic nawet kabli żeby takową podłączyć i tu moje pytanie czy ktoś to już przerabiał.
Z góry dziękuje za odpowiedź
Moje pytanie:
Chce sobie kupić lodówkę samochodową i w związku z tym szukam z tyłu wejścia zapalniczki odkręcam z prawej strony schowek patrzę zaślepka jest ale pod nią nie ma nic nawet kabli żeby takową podłączyć i tu moje pytanie czy ktoś to już przerabiał.
Z góry dziękuje za odpowiedź
- BajBus
- Zafiromaniak
- Model:
- Kontakt:
albo wpinasz sie tak jak rafik do puchy i ciągniesz kabelek do tyłu
http://img14.imageshack.us/img14/6080/pict1785.th.jpg
albo tak jak ja za zapalniczką i też ciągniesz akbelek do tyłu
(ja niestety nie mam swojego zdjecia... ale postaram sie to nadrobić w najbliższym czasie)
http://img14.imageshack.us/img14/6080/pict1785.th.jpg
albo tak jak ja za zapalniczką i też ciągniesz akbelek do tyłu
(ja niestety nie mam swojego zdjecia... ale postaram sie to nadrobić w najbliższym czasie)
I miejsce naj-tuning Grotniki 2010
III miejsce najładniejsza ZA Grotniki 2010
I miejsce naj-tuning Rzeczka 2011 (n)
I miejsce najładniejsza ZA Rzeczka 2011 (n)
Witajcie
Problem wygląda nastepująco:
Nie działa przednia zapalniczka. Działa jej podświetlenie a tylnia zapalniczka działa bez zastrzeżeń . Wymiana bezpiecznika nie pomogła. Co mam teraz zrobić ??
Sprawa druga wygląda tak;
Mam elektrycznie opuszczane szyby . Nie ma podświetlenia przycisku do opuszczania. Czy może to być wina bezpiecznika czy 3ba by coś w drzwiach rozebrać bo np. kabelek się odłączył ?? Dodam tylko ze mam zamontowane domykanie szyb z kluczyka i nie działa tylnia prawa szyba.
pozdrawiam
Problem wygląda nastepująco:
Nie działa przednia zapalniczka. Działa jej podświetlenie a tylnia zapalniczka działa bez zastrzeżeń . Wymiana bezpiecznika nie pomogła. Co mam teraz zrobić ??
Sprawa druga wygląda tak;
Mam elektrycznie opuszczane szyby . Nie ma podświetlenia przycisku do opuszczania. Czy może to być wina bezpiecznika czy 3ba by coś w drzwiach rozebrać bo np. kabelek się odłączył ?? Dodam tylko ze mam zamontowane domykanie szyb z kluczyka i nie działa tylnia prawa szyba.
pozdrawiam
- BajBus
- Zafiromaniak
- Model:
- Kontakt:
zapalniczka, jeżeli działa podświetlanie powinna i działać zapalniczka, bo to idzie na jednym zasilaniu, a może sama zapalniczka nie działa a nie gniazdo?
a 2gie pytanie nie bardzo rozumiem...
nie masz podświatlania przyciski jednej szyby czy wszystkich? jeśli jednej to mogła sie spalić żarówka podświetlająca w przycisku
a 2gie pytanie nie bardzo rozumiem...
nie masz podświatlania przyciski jednej szyby czy wszystkich? jeśli jednej to mogła sie spalić żarówka podświetlająca w przycisku
a z guzika ją mozesz domykać? jeśli nie to sprawdź przewody idące od słupka do drzwi w tylnych prawych drzwiach, dość często one nawalają, więc i opisane jest to już kilkukrotnie na forum...tomcio91 pisze:Dodam tylko ze mam zamontowane domykanie szyb z kluczyka i nie działa tylnia prawa szyba.
I miejsce naj-tuning Grotniki 2010
jak nie dziala zapalniczka a sie swieci to w srodku sa rogiete blaszki.u mnie tak bylo.podgiolem i jest ok.wymij bezpiecznik znim bedziesz je doginal bo sie zjara.
a teraz ja mam pytanie czy duzo roboty jest z tym zeby zapalniczka grzala na wylaczonym zaplonie???bo u mnie chodzi tylko na wlaczonym i wkurza mnie to przy Cb na postoju.pozdrawiam!!!!
a teraz ja mam pytanie czy duzo roboty jest z tym zeby zapalniczka grzala na wylaczonym zaplonie???bo u mnie chodzi tylko na wlaczonym i wkurza mnie to przy Cb na postoju.pozdrawiam!!!!
Moje pytanie jest następujące. Czy oba gniazda zapalniczek (przednie i te w bagażniku) są podłączone pod ten sam bezpiecznik? Jeśli nie to pod który bezpiecznik jest podłączone tylne gniazdo. Moja wątpliwość jest spowodowana tym że przy wyłączonej stacyjce w przednim gnieździe nie ma prądu a w tylnym jest. Szukałem w spisie bezpieczników zamieszczonym na forum i nie zauważyłem bezpiecznika który byłby opisany jako gniazdo w bagażniku lub podobnie.
//scalone// - zgodnie z życzeniem
Niestety ale czas na edycję minął i muszę walnąć drugiego posta, więc proszę o scalenie. A teraz do sedna, bezpiecznik pod który jest podpięte gniazdko w bagażniku to chyba 33, w instrukcji opisane jako min. "gniazdko osprzętu (Zafira)". A jest to bezpiecznik odpowiedzialny również za stałe doprowadzenie prądu do przyczepy.
Jak mi wyrośnie jeszcze jedna para rąk to sprawdzę to miernikiem (próbówki nie mam) wyciągając bezpiecznik.
//scalone// - zgodnie z życzeniem
Niestety ale czas na edycję minął i muszę walnąć drugiego posta, więc proszę o scalenie. A teraz do sedna, bezpiecznik pod który jest podpięte gniazdko w bagażniku to chyba 33, w instrukcji opisane jako min. "gniazdko osprzętu (Zafira)". A jest to bezpiecznik odpowiedzialny również za stałe doprowadzenie prądu do przyczepy.
Jak mi wyrośnie jeszcze jedna para rąk to sprawdzę to miernikiem (próbówki nie mam) wyciągając bezpiecznik.
Ostatnio zmieniony 04 cze 2010, 09:19 przez Besiek, łącznie zmieniany 1 raz.
- MieHor
- Zafiromaniak
- Imię: Mieczysław
- Auto: Zafira
- Model: B
- Oznaczenie silnika: Z19DT
W ZA - bezpiecznik nr 33 - opisany na schemacie oznacza: Zacisk 30: napięcie stałe do zasilania przyczepy - 20A
U mnie w prawym schowku znalazłem wolną wiązkę kabli - 2 przewody zakończone wtyczką. Myślę, że jest to wiązka do podłączenia dodatkowego gniazda zapalniczki w bagażniku, ale niestety nie ma na niej napięcia. Nie mogę znaleźć gdzie to wyczytałem, ale żeby pojawiło się tam napięcie trzeba dołożyć jakiś przekaźnik do złącza umieszczonego za skrzynką bezpieczników. Czy ktoś z kolegów ćwiczył podobny temat. Chciałbym założyć to dodatkowe gniazdo, bo nawet jest już fabryczny otwór na dołożenie, a samo gniazdo wraz z zapalniczką "wysępiłem" od kolesia, który rozbierał na części VB anglika.
U mnie w prawym schowku znalazłem wolną wiązkę kabli - 2 przewody zakończone wtyczką. Myślę, że jest to wiązka do podłączenia dodatkowego gniazda zapalniczki w bagażniku, ale niestety nie ma na niej napięcia. Nie mogę znaleźć gdzie to wyczytałem, ale żeby pojawiło się tam napięcie trzeba dołożyć jakiś przekaźnik do złącza umieszczonego za skrzynką bezpieczników. Czy ktoś z kolegów ćwiczył podobny temat. Chciałbym założyć to dodatkowe gniazdo, bo nawet jest już fabryczny otwór na dołożenie, a samo gniazdo wraz z zapalniczką "wysępiłem" od kolesia, który rozbierał na części VB anglika.