Gniazda zapalniczki przednie i tylne.

Czyli problemy z prądem w Opel Zafira (osprzęt elektryczny, włączniki, przekaźniki, szyby elektryczne, oświetlenie itp.)

Moderator: Sebu$

Wiadomość
Autor
kamgi

Zapalniczka tył

#1 Post autor: kamgi »

Witajcie, jestem nowym forumowiczem i oczywiście posiadaczem Opelka Zafiry.

Moje pytanie:
Chce sobie kupić lodówkę samochodową i w związku z tym szukam z tyłu wejścia zapalniczki odkręcam z prawej strony schowek patrzę zaślepka jest ale pod nią nie ma nic nawet kabli żeby takową podłączyć i tu moje pytanie czy ktoś to już przerabiał.

Z góry dziękuje za odpowiedź

Awatar użytkownika
BajBus
Zafiromaniak
Model:
Kontakt:

#2 Post autor: BajBus »

albo wpinasz sie tak jak rafik do puchy i ciągniesz kabelek do tyłu
http://img14.imageshack.us/img14/6080/pict1785.th.jpg
albo tak jak ja za zapalniczką i też ciągniesz akbelek do tyłu
(ja niestety nie mam swojego zdjecia... ale postaram sie to nadrobić w najbliższym czasie)
I miejsce naj-tuning Grotniki 2010
III miejsce najładniejsza ZA Grotniki 2010
I miejsce naj-tuning Rzeczka 2011 (n)
I miejsce najładniejsza ZA Rzeczka 2011 (n)

kamgi

#3 Post autor: kamgi »

Super dziękuje.

A może jakaś podpowiedz którędy ciągnąc kabel bo w takiej sytuacji to jeszcze bym zrobił w tunelu na końcu od pasażerów.

Awatar użytkownika
BajBus
Zafiromaniak
Model:
Kontakt:

#4 Post autor: BajBus »

sądze że najłatwiej będzie którymś progiem pociagnąć...
tylko uważał bym z 2ma zapalniczkami na jednym kablu...

tomcio91

#5 Post autor: tomcio91 »

Witajcie
Problem wygląda nastepująco:
Nie działa przednia zapalniczka. Działa jej podświetlenie a tylnia zapalniczka działa bez zastrzeżeń . Wymiana bezpiecznika nie pomogła. Co mam teraz zrobić ??

Sprawa druga wygląda tak;
Mam elektrycznie opuszczane szyby . Nie ma podświetlenia przycisku do opuszczania. Czy może to być wina bezpiecznika czy 3ba by coś w drzwiach rozebrać bo np. kabelek się odłączył ?? Dodam tylko ze mam zamontowane domykanie szyb z kluczyka i nie działa tylnia prawa szyba.

pozdrawiam :)

Awatar użytkownika
BajBus
Zafiromaniak
Model:
Kontakt:

#6 Post autor: BajBus »

zapalniczka, jeżeli działa podświetlanie powinna i działać zapalniczka, bo to idzie na jednym zasilaniu, a może sama zapalniczka nie działa a nie gniazdo?

a 2gie pytanie nie bardzo rozumiem...
nie masz podświatlania przyciski jednej szyby czy wszystkich? jeśli jednej to mogła sie spalić żarówka podświetlająca w przycisku
tomcio91 pisze:Dodam tylko ze mam zamontowane domykanie szyb z kluczyka i nie działa tylnia prawa szyba.
a z guzika ją mozesz domykać? jeśli nie to sprawdź przewody idące od słupka do drzwi w tylnych prawych drzwiach, dość często one nawalają, więc i opisane jest to już kilkukrotnie na forum...

tomcio91

#7 Post autor: tomcio91 »

tak więc nie działa podświetlenie tylko tyniej prawej szyby a na siedzieniu kierowcy wszystko sie świeci ale nie idzie opuścic szyby.
nie mogę sprawdzic czy sie szyba zamyka bo jest domknięta na max

jutro rozbiorę te kabelki i napisze jak sprawa wygląda :)

waldik782

#8 Post autor: waldik782 »

jak nie dziala zapalniczka a sie swieci to w srodku sa rogiete blaszki.u mnie tak bylo.podgiolem i jest ok.wymij bezpiecznik znim bedziesz je doginal bo sie zjara.

a teraz ja mam pytanie czy duzo roboty jest z tym zeby zapalniczka grzala na wylaczonym zaplonie???bo u mnie chodzi tylko na wlaczonym i wkurza mnie to przy Cb na postoju.pozdrawiam!!!!

Besiek

#9 Post autor: Besiek »

Moje pytanie jest następujące. Czy oba gniazda zapalniczek (przednie i te w bagażniku) są podłączone pod ten sam bezpiecznik? Jeśli nie to pod który bezpiecznik jest podłączone tylne gniazdo. Moja wątpliwość jest spowodowana tym że przy wyłączonej stacyjce w przednim gnieździe nie ma prądu a w tylnym jest. Szukałem w spisie bezpieczników zamieszczonym na forum i nie zauważyłem bezpiecznika który byłby opisany jako gniazdo w bagażniku lub podobnie.

//scalone// - zgodnie z życzeniem

Niestety ale czas na edycję minął i muszę walnąć drugiego posta, więc proszę o scalenie. A teraz do sedna, bezpiecznik pod który jest podpięte gniazdko w bagażniku to chyba 33, w instrukcji opisane jako min. "gniazdko osprzętu (Zafira)". A jest to bezpiecznik odpowiedzialny również za stałe doprowadzenie prądu do przyczepy.
Jak mi wyrośnie jeszcze jedna para rąk :D to sprawdzę to miernikiem (próbówki nie mam) wyciągając bezpiecznik.
Ostatnio zmieniony 04 cze 2010, 09:19 przez Besiek, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
MieHor
Zafiromaniak
Imię: Mieczysław
Auto: Zafira
Model: B
Oznaczenie silnika: Z19DT
#10 Post autor: MieHor »

W ZA - bezpiecznik nr 33 - opisany na schemacie oznacza: Zacisk 30: napięcie stałe do zasilania przyczepy - 20A

U mnie w prawym schowku znalazłem wolną wiązkę kabli - 2 przewody zakończone wtyczką. Myślę, że jest to wiązka do podłączenia dodatkowego gniazda zapalniczki w bagażniku, ale niestety nie ma na niej napięcia. Nie mogę znaleźć gdzie to wyczytałem, ale żeby pojawiło się tam napięcie trzeba dołożyć jakiś przekaźnik do złącza umieszczonego za skrzynką bezpieczników. Czy ktoś z kolegów ćwiczył podobny temat. Chciałbym założyć to dodatkowe gniazdo, bo nawet jest już fabryczny otwór na dołożenie, a samo gniazdo wraz z zapalniczką "wysępiłem" od kolesia, który rozbierał na części VB anglika.

Besiek

#11 Post autor: Besiek »

Jak będę wkrótce grzebał przy elektryce postaram się sprawdzić metodą prób i błędów oraz niezwłocznie przekaże wyniki.

krzypol

#12 Post autor: krzypol »

Witam! Temat przerabiałem. Ja musiałem wstawić przekaźnik na wiązce za skrzynką bezpieczników. Co ciekawe napięcie pojawia się w gnieździe po otwarciu samochody z centralnego zamka i wyłącza analogicznie po zamknięciu. Oczywiście w gnieździe bezpieczników nr 33 powinien być włożony bezpiecznik 20A.

Surf

#13 Post autor: Surf »

mam nadzieje ze zle nie przeczytalem (jak cos wybaczcie kilka piwek za duzo ) ale u mnie gniazdo w bagazniku dziala kolo 30 minut po wylaczeniu zaplonu jak sie komus przyda to jutro sprawdze jak jest podlaczone i jak kable ida bo bede przegladal zosie przed dluzsza podroza :piwo:

darkp1

#14 Post autor: darkp1 »

Surf pisze:ale u mnie gniazdo w bagazniku dziala kolo 30 minut po wylaczeniu zaplonu
U mnie tak samo jest.

łobuz

#15 Post autor: łobuz »

Witam
No i jak z tą wtyczka w prawym schowku w bagażniku. U mnie tez ona jest a zapalniczki nie ma. Dokupiłem zapalniczke ale nie wiem co dalej. Co z tym przekaznikiem jaki to i po co?

ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka i elektronika”