Test licznika
Moderator: Sebu$
Test licznika
Witam
Jest możliwość zrobienie testu licznika w Opel Zafira A
Chodzi mi o to aby zegary wszystkie obkrecily się...
Jest możliwość zrobienie testu licznika w Opel Zafira A
Chodzi mi o to aby zegary wszystkie obkrecily się...
OPEL, ZAFIRA-A
Samochód Osobowy, van
1598 cm3, benzyna
Samochód Osobowy, van
1598 cm3, benzyna
- Sebu$
- -#Administrator
- Imię: Sebastian
- Auto: Yaponiec
- Model: Inne
- Oznaczenie silnika: Pb1.5
jeszcze nie spotkałem ZA z możliwością "testu wskazówek".kysiu241 pisze:Tak jest to możliwe ale musisz mieć op-coma, techa2 czy mdi. Te dwa ostatnie to tylko w serwisach.
- kysiu241
- Mieszkaniec
- Imię: Krzysztof
- Auto: Zafira
- Model: B
- Oznaczenie silnika: Z20LEH
Nie wiem czy w ZA to pójdzie ale vectra b miała taką opcję, test za pomocą op-coma, zakładka zestaw wskaźników / test elementów wykonawczych/ test wskaźników licznika czy jakoś tak. Robiłem w vectrze i działa więc ZA też powinna być taka opcja.
Teraz jeszcze tylko pytanie co chcecie osiągnąć, przetestować wskazówki czy mają wykonywać test przy uruchomieniu silnika jak w ZB\VC OPC bo to jest zasadnicze pytanie, a kolega nie napisał o co dokładnie mu chodzi.
Przetestować same wskazówki można tak jak pisałem wyżej, ale opcja nr 2 na pewno odpada bez dodatkowych układów, ewentualnie przeczep licznika z VC OPC, coś takiego mi się kiedyś obiło o oczy na forum w vectra unlimited. Podobno są też dostępne układy które wpina się w gniazdo OBD i powodują taki efekt.
Teraz jeszcze tylko pytanie co chcecie osiągnąć, przetestować wskazówki czy mają wykonywać test przy uruchomieniu silnika jak w ZB\VC OPC bo to jest zasadnicze pytanie, a kolega nie napisał o co dokładnie mu chodzi.
Przetestować same wskazówki można tak jak pisałem wyżej, ale opcja nr 2 na pewno odpada bez dodatkowych układów, ewentualnie przeczep licznika z VC OPC, coś takiego mi się kiedyś obiło o oczy na forum w vectra unlimited. Podobno są też dostępne układy które wpina się w gniazdo OBD i powodują taki efekt.
Ostatnio zmieniony 16 paź 2017, 08:47 przez kysiu241, łącznie zmieniany 3 razy.
Astra F 1.6 8v/ Calibra 2.0 16v c20xe/ Astra GSI c20xe/ Vectra B 2.5v6 Swap i500/ JEST Zafira B 2.0T OPC.
- ryba1
- Zafiromaniak
- Imię: Krzysiek
- Auto: Zafira B 381KM/507NM
- Model: OPC
zapewne chodzi o open ceremony za każdym razem jak przekręci kluczyk.ma tak np:ZB OPC w standardzie.interesowałem się tym kilka lat temu i odpuściłem ze względu na mega kosztu zakupu samego licznika
-
- Zafiromaniak
- Imię: Janusz
- Model: A
- Oznaczenie silnika: Y20DTH
W ZA też zadziała. Robiłem w AG i szło bez problemu wg twojego opisu.kysiu241 pisze:Nie wiem czy w ZA to pójdzie ale vectra b miała taką opcję, test za pomocą op-coma, zakładka zestaw wskaźników / test elementów wykonawczych/ test wskaźników licznika czy jakoś tak. Robiłem w vectrze i działa więc ZA też powinna być taka opcja.
(...)
Janusz
- Sebu$
- -#Administrator
- Imię: Sebastian
- Auto: Yaponiec
- Model: Inne
- Oznaczenie silnika: Pb1.5
produkowane chyba w Ameryce Południowej Chevrolety Zafira mają / mogą mieć taką opcję
https://www.youtube.com/watch?v=B08sIer3gE8
od 23 sekundy
https://www.youtube.com/watch?v=B08sIer3gE8
od 23 sekundy
- kysiu241
- Mieszkaniec
- Imię: Krzysztof
- Model: B
Może wydłubany ma gościu moduł z jakiegoś wskaźnika doładowania z taką funkcją i zgrał to z licznikiem seryjnym. Mam gdzieś w garażu starą szafę z vectry b, muszę sprawdzić jak sygnały są podawane na wskazówki.
Astra F 1.6 8v/ Calibra 2.0 16v c20xe/ Astra GSI c20xe/ Vectra B 2.5v6 Swap i500/ JEST Zafira B 2.0T OPC.