Nierówne obroty na rozgrzanym silniku

Czyli problemy z prądem w Opel Zafira (osprzęt elektryczny, włączniki, przekaźniki, szyby elektryczne, oświetlenie itp.)

Moderator: Sebu$

Wiadomość
Autor
lukaszf30

Nierówne obroty na rozgrzanym silniku

#1 Post autor: lukaszf30 »

W czasie jazdy gdy stanę na światłach strasznie szaleją obroty od 500 do 1500 i tak falują ?? co może być tego przyczyna .... za każda pomoc dziękuje!!!!

kicaj

#2 Post autor: kicaj »

cos w silniku?
a moze pochwalilbys sie co za auto masz i co ostatnio przy nim robiles...

Awatar użytkownika
dzarko
Mieszkaniec
Imię: Jarek
Auto: Opel
Model: ZafiraA
Oznaczenie silnika: Z16XE

#3 Post autor: dzarko »

Silnik krokowy.
Błękitna Zocha z Białołęki
Obrazek

kicaj

#4 Post autor: kicaj »

dzarko, a skad wiesz ze to benzyna?

lukaszf30

#5 Post autor: lukaszf30 »

Silnik to 1.6 16V... wymienione zostały filtry świece i jest jeszcze jedna sprawa jak te obroty szaleją to przednie światła przygasają... silniczek krokowy był czyszczony ale może złe to zrobiłem... jakieś porady jak powinno się wyczyścić ten silniczek albo w czym?? jakieś specjalne środki są do tego??

Awatar użytkownika
dzarko
Mieszkaniec

#6 Post autor: dzarko »

Przednie światła przygasają. Hmmmm. A nie masz takiego odgłosu, jak by silnik chciał się zadławić i potem nagłe dodanie obrotów? Bo jeśli tak, to bym chyba spróbował przepustnicę przeczyścić, jeśli nie było robione.
Obrazek

djwesti

#7 Post autor: djwesti »

Alternator ;] sprawdź ile masz V na ladowaniu ;) .

darkp1

#8 Post autor: darkp1 »

Światła przygasają bo spadają obroty.

Awatar użytkownika
dzarko
Mieszkaniec

#9 Post autor: dzarko »

djwesti pisze:Alternator ;] sprawdź ile masz V na ladowaniu ;) .
A gdyby był problem z alternatorem, to nie świeciłaby się czasem kontrolka i nie wyczerpywałby się aku?
Obrazek

Hotszok

#10 Post autor: Hotszok »

lukaszf30 pisze:W czasie jazdy gdy stanę na światłach strasznie szaleją obroty od 500 do 1500 i tak falują ?? co może być tego przyczyna .... za każda pomoc dziękuje!!!!
Witam.
A ja mam problem ale po rozruchu silnika. Po dłuższym postoju obroty wchodzą na 1200 następnie spadają na 500 chwilkę poszarpie i znowu wchodzą na 1000-1200. Tak parę razy trwa to może z minutkę i wszystko się stabilizuję. Na rozgrzanym żadnych problemów. Komputer na początku nic nie wskazuję po paru dniach ma średnio około 5 błędów. Wymieniono przepustnicę, przepływomierz, obie sondy, listwę zapłonu+świece. Byłem już u pięciu fachowców i rozkładają ręce. Błagam pomóżcie!

bobik74

#11 Post autor: bobik74 »

Napisz jakie to błędy.Nowa przepustnica nie musi być sprawna,ktoś kumaty powinien zrobić rzetelną diagnostykę.Spróbuj zrobić adaptacje przepustnicy.

Hotszok

#12 Post autor: Hotszok »

bobik74 pisze:Napisz jakie to błędy.Nowa przepustnica nie musi być sprawna,ktoś kumaty powinien zrobić rzetelną diagnostykę.Spróbuj zrobić adaptacje przepustnicy.
Jak się robi tą adaptację

firek
Zafiromaniak
Imię: Mirek
Auto: Opel Zafira A 1,8 Elegance
Model: ZA
Oznaczenie silnika: X18XE1
#13 Post autor: firek »

Hotszok, Może najpierw napisz nam jakie autko łapie błędy...,
ale ja obstawiam że niestety wszystkie wymienione elementy były sprawne, pożądny warsztat by to od razu zdjagnozował, a nie wymieniał wszystko po kolei bez efektu....

maxio

#14 Post autor: maxio »

Od dzisiaj mam podobny problem. Falują mi obroty w Zafirze. Silnik 120KM diesel. Obroty "skaczą płynnie" między 800-950 (trochę poniżej 1tys).
Czym to może być spowodowane?

firek
Zafiromaniak
Imię: Mirek
Auto: Opel Zafira A 1,8 Elegance
Model: ZA
Oznaczenie silnika: X18XE1
#15 Post autor: firek »

maxio, Proponuje poszukać na forum ale w dziale Zafiry B, bo widzę że kolega troszkę zabłądził i rozpisał się w temacie dotyczącym Zafiry A w bezynce, a kolega Zafi B i dotego Diesel. :lol:
Myśle że jak poszukasz w odpowiednim temacie to coś się znajdzie... ;)

ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka i elektronika”