Montaż lusterka fotochrom..
Moderator: Sebu$
- Adam88
- Bywalec
- Imię: Adam
- Auto: Opel Zafira 1.6 Pb/LPG
- Model: ZA
- Oznaczenie silnika: Z16XE
Montaż lusterka fotochrom..
Witam, wiem, że było już kilka tematów o tej tematyce, ale część albo nie do końca, że tak powiem opisana, albo nieaktualna, jakieś przykładowe fotki itp.
Zaopatrzyłem się w lusterka fotochromatyczne z ZA, które ma 4 przewody, brązowy, czarny, szary, biało czarny. Chciałbym zamontować je w mojej ZA, pytanie który przewód z czym połączyć, w miarę prosto, szybko. Dodam, że w podsufitce mam tylko kable z standardowej lampki, dwa przewody. Za udzieloną pomoc, info z góry dziękuje. Pozdrawiam.
Zaopatrzyłem się w lusterka fotochromatyczne z ZA, które ma 4 przewody, brązowy, czarny, szary, biało czarny. Chciałbym zamontować je w mojej ZA, pytanie który przewód z czym połączyć, w miarę prosto, szybko. Dodam, że w podsufitce mam tylko kable z standardowej lampki, dwa przewody. Za udzieloną pomoc, info z góry dziękuje. Pozdrawiam.
- Sebu$
- -#Administrator
- Imię: Sebastian
- Auto: Yaponiec
- Model: Inne
- Oznaczenie silnika: Pb1.5
Jak pamiętam to potrzebne jest +12 V oraz masa. To standard, aby coś działało.
Dodatkowe dwa przewody to masa z czujnika otwarcia drzwi oraz plus od światła wstecznego.
Po co ? Aby się lusterko rozjaśniło podczas otwarcia drzwi lub wybrania biegu wstecznego.
W Twoim przypadku, gdzie masz tylko dwa przewody pociągnął bym 2 żyłowy przewód z tylnej lampy i poprowadził go w podsufitce. Jena żyła to plus od wstecznego, a druga to "postojowe"
Nie pamiętam rozpisu kolorów przewodów.
Trzeba poprosić któregoś posiadacza ZA z tym lusterkiem. aby sprawdził. No chyba, że jest "takie same" jak w ZB to mogę to sprawdzić.
Dodatkowe dwa przewody to masa z czujnika otwarcia drzwi oraz plus od światła wstecznego.
Po co ? Aby się lusterko rozjaśniło podczas otwarcia drzwi lub wybrania biegu wstecznego.
W Twoim przypadku, gdzie masz tylko dwa przewody pociągnął bym 2 żyłowy przewód z tylnej lampy i poprowadził go w podsufitce. Jena żyła to plus od wstecznego, a druga to "postojowe"
Nie pamiętam rozpisu kolorów przewodów.
Trzeba poprosić któregoś posiadacza ZA z tym lusterkiem. aby sprawdził. No chyba, że jest "takie same" jak w ZB to mogę to sprawdzić.
- Adam88
- Bywalec
Sebu$ dzięki za odpowiedź, czyli +12V wyciągnę z lampki z podsufitki , masę pod karoserię i tę dodatkową masę też da się z lampki ?? mam zamontowaną taką z dwoma dodatkowymi lampkami bocznymi do czytania. Czyli tylko pociągnąć przewód z lampy wstecznego plus ?? Dobrze rozumiem.
- Sebu$
- -#Administrator
Nie do końca.Adam88 pisze: ↑23 lis 2020, 19:48 Sebu$ dzięki za odpowiedź, czyli +12V wyciągnę z lampki z podsufitki , masę pod karoserię i tę dodatkową masę też da się z lampki ?? mam zamontowaną taką z dwoma dodatkowymi lampkami bocznymi do czytania. Czyli tylko pociągnąć przewód z lampy wstecznego plus ?? Dobrze rozumiem.
+12 idzie z "postojowych". Masa z masy to już dowolność.
Napięcie z lampi podsufitki to bardziej reakcja na otwarcie drzwi czyli podłączasz sterowany minus.
Lampka jest chyba z Omegi
No i dodatkowo plus po wstecznym od tylnych świateł.
- Adam88
- Bywalec
Aha, fakt teraz się zgadza, tak dokładnie mam tą samą lampkę. To w wolnej chwili biorę się za montaż.
Jeśli będę miał jakieś problemy, będę pisać heh, szkoda, że Opel nie kładł już po 2000 roku wszystkich kabli i instalacji na full opcje, tak jak było wczesniej, było by prościej, tylko wtyczkę podpiąć.
Jeśli będę miał jakieś problemy, będę pisać heh, szkoda, że Opel nie kładł już po 2000 roku wszystkich kabli i instalacji na full opcje, tak jak było wczesniej, było by prościej, tylko wtyczkę podpiąć.
Ostatnio zmieniony 23 lis 2020, 20:07 przez Adam88, łącznie zmieniany 1 raz.
- Sebu$
- -#Administrator
Jak byś miał problem z montażem to w sobotę możemy się spotkać
Czarny - zasilanie +12 V po stacyjce
Brązowy - masa
Szary - masa po otwarciu drzwi
Biało Czarny - plus 12V po wrzuceniu wstecznego
Powinno pasować
Nie dało mi to spokoju i poszukałem w necie takie małe info :Adam88 pisze: ↑23 lis 2020, 18:48 Witam, wiem, że było już kilka tematów o tej tematyce, ale część albo nie do końca, że tak powiem opisana, albo nieaktualna, jakieś przykładowe fotki itp.
Brązowy - masa
Powinno pasować
Ostatnio zmieniony 23 lis 2020, 20:27 przez Sebu$, łącznie zmieniany 1 raz.
- Adam88
- Bywalec
Wielkie dzięki, czyli podsumowując:Sebu$ pisze: ↑23 lis 2020, 20:26 Jak byś miał problem z montażem to w sobotę możemy się spotkać
Nie dało mi to spokoju i poszukałem w necie takie małe info :Adam88 pisze: ↑23 lis 2020, 18:48 Witam, wiem, że było już kilka tematów o tej tematyce, ale część albo nie do końca, że tak powiem opisana, albo nieaktualna, jakieś przykładowe fotki itp.
Brązowy - masa
Powinno pasować
Czarny (+12V) podpinam pod postojowe
Brązowy masa pod karoserie
Szary masa do lampki podsufitki
Biało Czarny pod wsteczny
i powinno śmigać ??
Dodano po 3 minutach 50 sekundach:
SebuS dzięki jeszcze za propozycje pomocy w montażu,mam numer tel Twój, jak coś będę dzwonić.
Ostatnio zmieniony 23 lis 2020, 20:51 przez Adam88, łącznie zmieniany 2 razy.
- Sebu$
- -#Administrator
Czarny pod postojowe lub pod plus po stacyjce.
Wtedy będzie działać zaraz po uruchomieniu silnika lub po tym jak zapalą się światła "postojowe"
Wtedy będzie działać zaraz po uruchomieniu silnika lub po tym jak zapalą się światła "postojowe"
- Adam88
- Bywalec
Dzięki wielkiej pomocy użytkownika Sebu$ przy montażu lustra fotochrom, wszystko jest podłączone i pięknie działa, jeszcze raz wielkie dzięki Sebu$.
Ostatnio zmieniony 28 lis 2020, 21:49 przez Adam88, łącznie zmieniany 1 raz.