Witam, akumulator w mojej Zafirce ma już jakieś 8 lat, po ostatnich "mrozach" były problemy z odpalaniem - nie obyło sie bez kabli.
Naładowałem go przy pomocy prostownika do pełna, jednak wydaje mi się że powoli nastał czas wymiany akumulatora na nowy.
Jaki akumulator polecacie? I ile amperogodzin powinien miec akumulator do Zafiry A 1.6?
Zafira A 1.6 Akumulator
Moderator: Sebu$
-
- Debiutant
- Imię: Marcin
- Auto: Opel Zafira A 1.6
- Model: ZA
- Oznaczenie silnika: Z16XE
- Zafiromaniak
- Imię: Czesław
- Auto: Meriva B 1,4 120 KM
- Model: B
- Oznaczenie silnika: Nel
Zobacz na to .
" No i dostało mnie drugi raz w Oplu , w Zosi akumulator wysiadł bez żadnego ostrzeżenia rano zapalił przy -12 C a około 14Tej przy temp 0 C nie dawał znaku życia
Merive rano odpaliłem bez żadnych problemów pojechałem na przegląd bo był termin
diagnosta wiechał na warsztat ja poszłem do biura ,po wszystkim wyjechał autem na pole ja po 5 min już nie odpaliłem :> oczywiście kable i odpalił obok elektryk komputerowo sprawdził aku i stwierdził że jest OK w 80% mam wydruk
po 8 godz. auto znowu nie odpaliło pojechałem do faceta od akumulatorów i stwierdził
aku złom .
wszystko to bez żadnego ostrzeżenia żeby słabo kręcił ,oba były firmowe jeden Bosch
drugi Warta , kupiłem nowy nie znanej firmy najtańszy bo po co przepłacać skoro
wysiadają po 4-4,5 roku "
A aku. najlepszy to toki jaki firma przewidziała (instrukcja oba aku były oryginalne auta miały po 4 lata
" No i dostało mnie drugi raz w Oplu , w Zosi akumulator wysiadł bez żadnego ostrzeżenia rano zapalił przy -12 C a około 14Tej przy temp 0 C nie dawał znaku życia
Merive rano odpaliłem bez żadnych problemów pojechałem na przegląd bo był termin
diagnosta wiechał na warsztat ja poszłem do biura ,po wszystkim wyjechał autem na pole ja po 5 min już nie odpaliłem :> oczywiście kable i odpalił obok elektryk komputerowo sprawdził aku i stwierdził że jest OK w 80% mam wydruk
po 8 godz. auto znowu nie odpaliło pojechałem do faceta od akumulatorów i stwierdził
aku złom .
wszystko to bez żadnego ostrzeżenia żeby słabo kręcił ,oba były firmowe jeden Bosch
drugi Warta , kupiłem nowy nie znanej firmy najtańszy bo po co przepłacać skoro
wysiadają po 4-4,5 roku "
A aku. najlepszy to toki jaki firma przewidziała (instrukcja oba aku były oryginalne auta miały po 4 lata
czesiek_ze
- Dziadek13
- Zafiromaniak
- Imię: Jorg
- Auto: VW Turan była zafira DTL
- Model: Turan
- Oznaczenie silnika: AVQ
Ja na varta silver nie (blue) tak około 7 lat w zafirze DTL i nigdy innego nie stosowałem są to akumulatory bezobsługowe i napięcie nie powinno przekraczać 14V wręcz 13,9V jest najlepszym napięciem ładowania tych aku co by nie gotować ich bo tam nic nie dolejesz, może ty masz problem z ładowaniem należało by sprawdzić, podotykać końcówki kabli ładowania od altka do aku masy silnik karoseria czy się nie grzeją oznaczało by to luźne, skorodowane, zaśniedziałe końcówki
- Czesław
- Zafiromaniak
- Imię: Czesław
- Auto: Meriva B 1,4 120 KM
- Model: B
- Oznaczenie silnika: Nel
Oba auta ledwo po gwarancji serwisowane w Niemczech" AutoHaus Sobek" moja córka nazywa się SobekDziadek13 pisze: ↑06 gru 2020, 21:25 Ja na varta silver nie (blue) tak około 7 lat w zafirze DTL i nigdy innego nie stosowałem są to akumulatory bezobsługowe i napięcie nie powinno przekraczać 14V wręcz 13,9V jest najlepszym napięciem ładowania tych aku co by nie gotować ich bo tam nic nie dolejesz, może ty masz problem z ładowaniem należało by sprawdzić, podotykać końcówki kabli ładowania od altka do aku masy silnik karoseria czy się nie grzeją oznaczało by to luźne, skorodowane, zaśniedziałe końcówki
czesiek_ze
-
- Imię: Michal
- Auto: Opel zafira A 1.8
- Model: ZA
- Oznaczenie silnika: Z18Xe
Moja centra futura właśnie skończyła 9 lat.Szkoda że już takich nie robią.Na próbę zamówiłem ukraińska amega 5.jak trochę poczytam to dam znać jak się spisuje.