Brak zaplonu PILNIE !!!!!

Czyli problemy z prądem w Opel Zafira (osprzęt elektryczny, włączniki, przekaźniki, szyby elektryczne, oświetlenie itp.)

Moderator: Sebu$

Wiadomość
Autor
Colleague

Brak zaplonu PILNIE !!!!!

#1 Post autor: Colleague »

Witam
Ostatnio mój tata zechciał podładować akumulator więc podłączył swój rosyjski prostownik (bez odłączania klem) i ładował wszak akumulator się naładował ale zafira nie pali tak jakby w ogóle nie dostawała paliwa (tzn odcięcie) szukałem po bezpiecznikach ale wszystkie były ok co może być jakieś zabezpieczenie czy coś pomocy ???

Awatar użytkownika
scaniairizar
Mieszkaniec
Model:

#2 Post autor: scaniairizar »

a moze przypalił edc ? bo troche głupotą było ładowac akumulator radzieckim prostownikiem bez odłaczania klem. jest tyle rzeczy elektronicznych które mogły sie zepsuć, ze litanie by napisał
2.0 dti '01 i 1.9cdti '10. opcline
it's forfit śwagier!

Colleague

#3 Post autor: Colleague »

No to fajnie wiedzieć ... czyli żadnego zabezpieczenia nie ma pomiędzy akumulatorem a urządzeniami elektronicznymi ??
No cóż poradzić ..

Awatar użytkownika
scaniairizar
Mieszkaniec
Model:

#4 Post autor: scaniairizar »

być może cos jest.. tyle ze trzebaby przegrzebać cała instalacje w tym celu....
2.0 dti '01 i 1.9cdti '10. opcline
it's forfit śwagier!

Colleague

#5 Post autor: Colleague »

Odpaliła !! Dzisiaj poszedłem obejrzałem jeszcze raz wszystkie bezpieczniki i nic w końcu usiadłem i zacząłem kręcić dodając w kółko gazu i dała oznaki życia w końcu zapaliła .. ale pozostaje pytanie dlaczego nie chciała zapalić i czy w naszych zafirach jest możliwość sczytania kodu w serwisie opla ?? bo może oni powiedzą mi co odmawia posłuszeństwa ??

Awatar użytkownika
MieHor
Zafiromaniak
Imię: Mieczysław
Auto: Zafira
Model: B
Oznaczenie silnika: Z19DT
#6 Post autor: MieHor »

Kolego Colleague, zadajesz bardzo dziwne pytania, zafira jak każdy nowocześniejszy samochód jest naszpikowana elektroniką i tak naprawdę właściwe zdiagnozowanie jej poszczególnych zespołów jest możliwe tylko przy użyciu odpowiednich urządzeń, oczywiście w dobrym serwisie Opla mogą to zrobić profesjonalnie Techem-2, ale musisz liczyć się z wydatkami najpierw za diagnostykę, a w przypadku stwierdzenia błędów, a co za tym idzie konkretnych niesprawności i uszkodzeń za ich usunięcie i naprawę.

Colleague

#7 Post autor: Colleague »

U mnie w mieście jest w miarę dobry serwis opla ... no ale nie mam wyjścia bo nie chcę żeby mi się to powtórzyło np. na wakacjach.

Awatar użytkownika
timi68
Zafiromaniak
Imię: Andrzej
Auto: Volvo S60 D5 AWD 215/440
Model: II
Oznaczenie silnika: D5-2.4
#8 Post autor: timi68 »

Przy ładowaniu zawsze zciąga się klemy, Można też kupić sobie prostownik z czujnikiem ładowania, trochę więcej kosztuje ale warto, ładuje owiele wolniej ijest bazpieczny no i nie zdejmuję klem, czyli wygodniej. ;)

ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka i elektronika”