pompa paliwa benz

Czyli problemy z prądem w Opel Zafira (osprzęt elektryczny, włączniki, przekaźniki, szyby elektryczne, oświetlenie itp.)

Moderator: Sebu$

Wiadomość
Autor
bondzo001

pompa paliwa benz

#1 Post autor: bondzo001 »

pytanko do kolegow z forum.
czy u was po przekreceniu kluczyka słychac prace pompy paliwowej?(benzynka)
czy ktos wie jaki bezpiecznik jes od pompy?
moja zafira niechce odpalic
błedy 0301-0304,0335.
nie słychac pompy paliwowej,a wymieniana była okolo 2-3 miesiecy temu.
po odkreceniu weza zasilania do wtryskow rowniez nie ma paliwa.
co sie moglo stac?

Krzychu21

#2 Post autor: Krzychu21 »

u mnie też słychać pompę nawet na zew. ją słychać jak się obok auta stoi mam nadzieje że nić się z nią nie dzieje :/

Skasowany użytkownik 3135

#3 Post autor: Skasowany użytkownik 3135 »

u mnie po przekręceniu kluczyka też słychać pompę paliwa przez około 3-4 sekundy, przekaźnik od pompy paliwa jest pod maską w czarnej skrzyneczce!

dariusz.siuchta

#4 Post autor: dariusz.siuchta »

Napisz w jakich okolicznościach to się stało. Kilka miesięcy temu przez swoją głupotę zarżnąłem swoją pompę. Miałem za mało benzynki w baku i w dodatku zaparkowałem pod górkę. Po czym nie mogłem odpalić. Oddałem autko do mechanika ci co sie okazało spaliłem pompę i jest tam jeszcze po drodze jakiś przekaźnik, którego przy okazji też szlag trafił. Bezpiecznik był nienaruszony. Na szczęście wydatek nie jest powalający na nogi. Pompa ok 100zł jak dobrze poszukasz i przekaźnik ok 50-70 zł

P.S. Po przekręceniu kluczyka słychać pracującą pompe. Miej zawsze w baku conajmniej 7-10 litrów paliwa. Pompy w Zafirze są ponoć strasznie czułe

grzeszyn

#5 Post autor: grzeszyn »

Witajcie,
jaj mam w Zafirze A podobny problem - silnik 1.8 rocznik 2003 - jak stoje na zewnatrz auta przy wlewie paliwa czasami slysze stukanie tak jakby pompa chodzila na sucho, takie pyrkotanie. Mozliwe ze sie konczy i trzeba ja wymienic. Zoske kupiona 2 tygodnie temu - jak kupowalem to bylo strasznie malo paliwa, kontrolka rezerwy wpierw sie palila a potem juz migala - czy mozliwe ze przez to sie uszkodziła - jakie byly u Was objawy ze pompa przestawala dzialac...?
Ewentualne inne pomysly na przyczyny takiego stukania w okolicach baku/wlewu paliwa - prawa tylna strona, mile widziane

Woytas

#6 Post autor: Woytas »

dariusz.siuchta pisze:Pompy w Zafirze są ponoć strasznie czułe
Są tą pompy zanurzeniowe ;)
Żadna pompa nie wytrzyma pracy na sucho. Tak jak pisze dariusz.siuchta,
dariusz.siuchta pisze: Miej zawsze w baku conajmniej 7-10 litrów paliwa.
.
Przy lpg stosuje się czasem osobny wyłącznik pompy paliwa, aby po przejściu na LPG nie pracowała.
bondzo001 pisze:czy u was po przekreceniu kluczyka słychac prace pompy paliwowej?(benzynka)
Normalne...pompa musi zaciągnąc paliwo do układu

pozdr

bondzo001

#7 Post autor: bondzo001 »

u mnie samochod nie odpalił,nie bylo slychac wogole pracy pompy,winna byla woda w baku i dosyc zanieczyszczen.

Harry200
Zafiromaniak
Imię: Henryk
Auto: Zafira
Model: ZA
Oznaczenie silnika: Y22DTR
#8 Post autor: Harry200 »

Często jak pompa się kończy spada też jej ciśnienie które może wytworzyć,można go sprawdzić na złączu w szynie zasilającej wtryskiwacze..

grzeszyn

#9 Post autor: grzeszyn »

H,Łajszczak pisze:Często jak pompa się kończy spada też jej ciśnienie które może wytworzyć,można go sprawdzić na złączu w szynie zasilającej wtryskiwacze..
...a gdzie i jak moge to sprawdzic - ma ktos klubowiczow z Wawy dostep do takiej uslugi.... W niedlugim czasie planowana jest podroz ponad 2 tys kilometrow Zadira i nie chce aby auto nagle stanelo, badz o 3 w nocy nie odpalilo na parkingu w Niemczech...:(
Chcac tego uniknac chce zdiagnozawac przyczyne sporadycznego ale zawsze pykania, stukania z okolic baku paliwa i czy to faktycznie pompa czy szukac dalej....

strazak

#10 Post autor: strazak »

Mam pytanie odnośnie opla zafiry 1,6 benzyna75 km , dotyczy pompki paliwa rok produkcji 99.r. Czy to możliwe że pompki te są tak wadliwe i się tak szybko zużywają . Wymieniłem już 4 i nie wiem co jest grane.

Skasowany użytkownik 6483

#11 Post autor: Skasowany użytkownik 6483 »

Przyjacielu a co Ty masz za ciekawy silnik w swojej Zośce? Przecież te motory to 1.6 16V 100km a nie 75? czyżbys miał zamontowany silnik ośmio zaworowy od Astry I??? :/

5kt
Przeglądacz
Imię: Krzysiek
Auto: Zafira
Model: B
Oznaczenie silnika: Z19DTL
#12 Post autor: 5kt »

Mam pytanie czy wymiana pompy paliwowej to skomplikowana sprawa, czy trzeba rozkręcać zbiornik itd.? Mam Zafirę A 1,8 125KM, 2001 r. benzyna z LPG, silnik Z18XE.

leszeksz2
Bywalec
Imię: Leszek
Auto: Zafira A
Model: A
Oznaczenie silnika: z18xe
#13 Post autor: leszeksz2 »

Z tego co wiem, aby wyjąć pompę paliwa trzeba wymontować zbiornik paliwa. Od wewnątrz samochodu nie ma żadnej "klapli", "pokrywki"

Herman

#14 Post autor: Herman »

grzeszyn pisze: stukania w okolicach baku/wlewu paliwa - prawa tylna strona, mile widziane
Witam,
Chciałbym odświeżyć ten wątek. Na mój problem nie znalazłem tu odpowiedzi.

Ostatnio miałem kilka napraw instalacji elektr. pompy paliwa, trochę też jeździłem na zmostkowanym przekaźniku od pompy (oczywiście po zgaszeniu auta - wyjmowałem mostek)
Z samochodem po wizycie u mechanika wszystko ok, jeździ jak ta lala, tylko jedna rzecz mnie martwi. Po włączeniu zapłonu, pompa się uruchamia, to jasne...i tak bzyczy cały czas, po zapaleniu też (w kabinie jak się wsłuchać to słychać, na zewnątrz jak się nachylę z tyłu samochodu też słychać). Ale niby wszystko ok, żadnych podejrzanych zachować auta. Po jeździe i zaparkowaniu z ciekawości sprawdziłem ponownie - znowu stacyjka na II i ucho do podwozia. Niestety do wspomnianego bzyczenia doszedł jeszcze jeden dźwięk - takie ciche stukanie (tyktyktyktyk). Od razu powiem - w baku jest benzyna więcej niż 1/4. LPG.

Miał ktoś z Was podobnie? Możliwe, że pompa do wymiany? Przed wspomnianymi naprawami nie słyszałem tego (może uwagi nie zwracałem)
Jeszcze będę przez prarę dni sprawdzał czy nadal tak tyka. :roll:

Herman

#15 Post autor: Herman »

Sprawdziłem raz jeszcze, to tykanie to było najprawdopodobniej "echo" od wentylatora (zajrzałem w silnik - wentylator działał i podobny dźwięk wydawał) Ale bzyczenie jest nadal. Czy to jest normalny odgłos pompy?

Gdy włączam zapłon - załącza się pompa (bzyczenie ciche) i nie wyłącza się (kluczyk na II). Jak zapalam samochód pompa oczywiście chodzi i cały czas sobie tak cichutko bzyczy.
Proszę o podpowiedź koledzy - czy to normalne działanie pompy? Czy to nic nie znaczy, że ona sie na początku nie rozłącza po kilku sekundach?

I jeszcze takie pytanko, czy sterownik silnika wydaje jakiś dźwięk? U mnie brzęczy/bzyczy.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka i elektronika”