Problemy związane z kierunkowskazami.
Moderator: Sebu$
Problemy związane z kierunkowskazami.
Witam. Mam następujący problem- Chodzi mi mianowicie o kierunkowskazy?! Co prawda przeszukałem forum na ten temat ale nie umiem sie do szukać. Jeśli był już podobny problem to przepraszam. Mianowicie dziś wyjeżdżając spod bloku i włączając się do ruchu zauważyłem że sygnał dochodzący z kierunków ma szybszą częstotliwość niż zazwyczaj. Bo dokładniejszej kontroli kierunki nie dziełaja.KOntrola bezpieczników- są wporządku. Słychać co prawda to charakterystyczne "tykanie" ale nie świecą żarówki?! Co to może być?! Czy ktoś miał podobny problem?! Czy to może być sprawa przekaźników?! Będę wdzięczny za jakiekolwiek info. Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 29 gru 2013, 10:07 przez Anony Mous, łącznie zmieniany 1 raz.
Witam, mam podobny problem wczoraj zapiałem przyczepkę do zośki po przejechaniu kilkudziesięciu kilometrów zgasło mi podświetlanie zegarów i przestały działać kierunkowskazy. Po powrocie do domu okazało się ze były spalone trzy bezpieczniki miedzy innymi od kierunków i podświetlania zegarów. Po wymianie ty bezpieczników i włączeniu świateł świecą się lewe kierunki, po włączeniu lewego kierunkowskaza kierunki migają. Dodam że zmieniałem przekaźniki z lewego na prawy i odwrotnie i nic nie pomogło.
Proszę o pomoc
Proszę o pomoc
A i ja mam pytanko- miałem wsadzoną przejsciowke do przyczepki z 13 pinów na 7. Z glupoty nie wycignalem i po jakim czasie zwariowały mi kierunkowskazy prawe. Odpiąłem nawet wiazke od przczepki (zaslepka do prawej tylnej lampy) ale nie pomoglo. Jak wlacze prawy kieunkowskaz to miga mi b.szybko, czasami normalnie i i zdaza sie ze miga razem ze wskaznikiem haka. Co oznacza ze BCM widzi dalej podlaczona przyczepke.Harry200 pisze:Czy światła pozycyjne nie przygasają jak włączysz kierunkowskaz lewy ,wygląda mi to na brak masy tylnej lampy..
1. Zastanawiam sie gdzie jest body komputer.\ w Zafirze A
2 ktore piny bodego sa od kierunkowskazow prawych
3 ktory pin odpowiada za informacje o tym ze jest podpieta przyczepka (pewnie jakis cyfrowy 0/1 czyli + lub masa)
4 moze ma ktos schemat gdzie na plytce sa umieszczone scalaki od kierunków, dobrze by było znac model (pewnie jakies Fety ale w tamtych czasach na szczescie nie byly to super inteligentne drivery)
Jezeli ktos ma wiedze na temat BCMa w zafirze A prosze o info
Witam nie chcę zakładać nowego tematu a również mam problem z kierunkami. A mianowicie problemem jest szybko migajacy kierunek lewy. Od razu mowie ze wszystkie zarówki takie same i sprawne, zmienialem przekazniki i dalej to samo. Co ciekawe przy skrecie kierownicy w lewo na chwile zaczyna dzialac normalnie a potem znow szybko. Czy cos nie lączy czy moze przelacznik kierunków??
[ Dodano: Wto Sty 22, 2013 19:39 ]
i jak pomoże ktos:)
[ Dodano: Wto Sty 22, 2013 19:39 ]
i jak pomoże ktos:)
Witam,
również mam problem ze światłami kierunkowskazu. Działa mi tylko prawa strona. Z lewej strony z tyłu w ogóle nie działa migacz a z przodu miga w bardzo szybkim tempie.
Pozamieniałem przekaźniki i oczyściłem je ale to nie pomogło.
Czy wymiana przekaźników/przerywaczy eliminuje problem? Czy może być jeszcze jakieś inne źródło usterki? Będę wdzięczny za podpowiedzi jak przywrócić kierunkowskazy.
pozdrawiam
również mam problem ze światłami kierunkowskazu. Działa mi tylko prawa strona. Z lewej strony z tyłu w ogóle nie działa migacz a z przodu miga w bardzo szybkim tempie.
Pozamieniałem przekaźniki i oczyściłem je ale to nie pomogło.
Czy wymiana przekaźników/przerywaczy eliminuje problem? Czy może być jeszcze jakieś inne źródło usterki? Będę wdzięczny za podpowiedzi jak przywrócić kierunkowskazy.
pozdrawiam
- Rybka
- Zafiromaniak
- Imię: ROBERT
- Auto: ZAFIRA B
- Model: CDTI
- Oznaczenie silnika: Z19DTL
Nie,wymiana nic ci nie da skoro działa przodni kierunkowskaz.dwoand pisze:Czy wymiana przekaźników/przerywaczy eliminuje problem?
dwoand pisze:Będę wdzięczny za podpowiedzi jak przywrócić kierunkowskazy.
Sprawdź żarówkę, sprawdź czy dochodzi napięcie do koszyka żarówki, sprawdź czy jest masa w lampie.
Napięcie sprawdź miernikiem lub próbnikiem na 12v. + podłącz pod gniazdo żarówki a - próbnika weź z jakiejś dobrej masy.