Problemy związane z elektrycznymi i podgrzewanymi lusterkami

Czyli problemy z prądem w Opel Zafira (osprzęt elektryczny, włączniki, przekaźniki, szyby elektryczne, oświetlenie itp.)

Moderator: Sebu$

Wiadomość
Autor
Konrad_WR

Problemy związane z elektrycznymi i podgrzewanymi lusterkami

#1 Post autor: Konrad_WR »

Moi drodzy, próbuję w swoim aucie ustawiać lusterka, ale nie działa to należycie. Na przykład w ogóle nie da się ich opuścić w dół (tylko ręcznie, ale nie chcę nic zepsuć). Z ustawianiem na boki również bywa różnie.

Co Waszym zdaniem trzeba z tym zrobić?
Ostatnio zmieniony 12 gru 2011, 17:31 przez Konrad_WR, łącznie zmieniany 1 raz.

giant19s

#2 Post autor: giant19s »

Możliwe że uszkodzony masz sterowanie od lusterek.
Ewentualnie coś nie tak ze stykami masz (może są zaśniedziałe) i coś przeszkadza w przekazie impulsu.
Raczej będzie trzeba rozebrać część drzwi aby zobaczyć co jest nie tak.
Narazie nic nie rozbieraj, poczekaj na wypowiedzi innych bardziej doświadczonych fachowców ;)

boogoo

#3 Post autor: boogoo »

Ja u siebie to rozbierałem-to sterowanie-i mówiąc szczerze,trochę się poprawiło-regulować można,ale czasem się przycina i trzeba mocniej przycisnąć.
Aby to rozebrać musisz mieć jakiś cieńki przyżąd i delikatnie odchylić blokady.Po zdjęciu płytki masz tam takie sprężynki,które mogą wypaść i krzyżyk plastikowy.Przeczyść te styki i delikatnie poskładaj.Myślę,że pomoże...No chyba,że masz złamane przewody w przejściu drzwii-próg...

darkp1

#4 Post autor: darkp1 »

Ja w tym przełączniku miałem całkiem odklejone styki od płytki PCB, po jakimś czasie musiałem zainwestować w nowy... Możliwe że u Ciebie są tylko zaśniedziałe.

soczewa

#5 Post autor: soczewa »

Witam. Tak jak w temacie. Da rade to jakos naprawic czy potrzebna jest wymiana na nowe. Ewentualnie gdzie moge dostac.

Awatar użytkownika
MieHor
Zafiromaniak
Imię: Mieczysław
Auto: Zafira
Model: B
Oznaczenie silnika: Z19DT
#6 Post autor: MieHor »

W pierwszej kolejności sprawdź wiązkę przewodów w osłonie z gumy harmonijkowej na połączeniu słupka z drzwiami, jeśli będą całe, trzeba dostać się do wnętrza lusterka i sprawdzić połączenia, grzałkę

soczewa

#7 Post autor: soczewa »

A w jaki sposob moge sprawdzic grzalke lusterka? I jak ewentualnie moge sciagnac szklo?

AndrzejS

#8 Post autor: AndrzejS »

Mam pytanie: Czy podgrzewanie lusterek polega na podgrzaniu całej powierzchni? (tak miałem w Astrze) Teraz w Zośce podgrzewane jest tylko ok. 3 cm. od wewnętrznego brzegu lusterka. W obu lustrach tak samo. Tak ma być czy to jakaś awaria?

Harry200
Zafiromaniak
Imię: Henryk
Model: ZA
Oznaczenie silnika: Y22DTR
#9 Post autor: Harry200 »

U mnie podgrzewane sa całe lusterka,nie rozbierałem jeszcze lusterek ale tam jest pewnie jakaś mata grzwcza i może sie częściowo odkleiła..

moherowedziecie

#10 Post autor: moherowedziecie »

u mnie podgrzewa po calosci.

Anony Mous

#11 Post autor: Anony Mous »

U mnie również podgrzewa na całości.

Anony Mous

#12 Post autor: Anony Mous »

U mnie działa jak włącze ogrzewanie tylnej szyby.

Harry200
Zafiromaniak
Imię: Henryk
Model: ZA
Oznaczenie silnika: Y22DTR
#13 Post autor: Harry200 »

U mnie też działa jak włączę podgrzewanie tylnej szyby w klimatroniku..

moherowedziecie

#14 Post autor: moherowedziecie »

podgrzewanie lusterek dziala razem z podgrzewaniem tylnej szyby.

LoKi

#15 Post autor: LoKi »

u mnie lewe lusterko ogrzewa dobrze a prawe tak jak kolega pisze jakieś 3cm :/ na lato szykuje się demontaż.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka i elektronika”