Zafirka A - problemy związane z czujnikami parkowania - PDC
Moderator: Sebu$
[A] Parktroniki - piszczenie po deszczu
Czy ktos sie orientuje jak i gdzie dokladnie do instalacji sa podpiete fabryczne czujniki parkowania w Zafirze? Otoz mam problem - jak jest mokro: po deszczu lub po intensywnym myciu samochodu (myje w myjni recznej na BP) slysze ciagly dzwiek po przelaczeniu na wsteczny. Widac gdzies musi sie dostawac woda i powodowac zwarcie w instalacji parktronikow. Ktos mi kiedys sugerowal, ze bycmoze jakis czujnik juz umiera, ale ja to wiaze jednoznacznie z woda, bo jak jest sucho to tygodniami nie ma problemow. A potrafia sie pojawic np. po umyciu samochodu. Podczas wymiany oleju zajrzalem nawet pod zderzak, ale nic podejrzanego nie wypatrzylem. Zreszta ewentualne zwarcie niekoniecznie musi pochodzic od spodu, bo przeciez podczas mycia tam nie leje.
Nie mam pomyslu gdzie ta woda mi sie dostaje i co dokladnie zalewa.
Moim pierwszym podejrzeniem byly prawe swiatla z tylu, bo tam podobno jest podpiety sterownik, ale na razie nie chcialo mi sie go odkrecac.
Czy po odkreceniu tego reflektora widac wewnatrz jakies instalacje, kostki itp.?
Maciek ty zdaje sie ostatnio tam zagladales?
Niestety z poziomu schowka w bagazniku po prawej stronie niewiele widac, a to co widac nie wyglada na zalane woda.
Czy ktos mial juz podobne doswiadczenia?
Nie mam pomyslu gdzie ta woda mi sie dostaje i co dokladnie zalewa.
Moim pierwszym podejrzeniem byly prawe swiatla z tylu, bo tam podobno jest podpiety sterownik, ale na razie nie chcialo mi sie go odkrecac.
Czy po odkreceniu tego reflektora widac wewnatrz jakies instalacje, kostki itp.?
Maciek ty zdaje sie ostatnio tam zagladales?
Niestety z poziomu schowka w bagazniku po prawej stronie niewiele widac, a to co widac nie wyglada na zalane woda.
Czy ktos mial juz podobne doswiadczenia?
- Maciek
- Zafiromaniak
- Auto: Z20LET
- Model: ZA
- Oznaczenie silnika: Z20LET
Sterownik jest przy prawej lampie (myślałem, że jest do niego dostęp od bagażnika przez schowek).
Wyjęcie lampy to chwila.
Niestety ja tam nic nie widziałem, bo nie mam czujników.
Ale tam raczej woda miałaby ciężko się dostać... jak już to gdzieś w okolicach zderzaka i czujników, może jeden jest zalewany?
A może było coś z tyłu robione i czujniki jakieś inne wstawili? Albo centralkę gdzie indziej schowali?
Dziwne, żeby same z siebie wariowały fabrycznie montowane czujniki...
Pozdr.
M.
Wyjęcie lampy to chwila.
Niestety ja tam nic nie widziałem, bo nie mam czujników.
Ale tam raczej woda miałaby ciężko się dostać... jak już to gdzieś w okolicach zderzaka i czujników, może jeden jest zalewany?
A może było coś z tyłu robione i czujniki jakieś inne wstawili? Albo centralkę gdzie indziej schowali?
Dziwne, żeby same z siebie wariowały fabrycznie montowane czujniki...
Pozdr.
M.
Hey,
mam pytanko:czy zafira A miala PDC (system parkowania) seryjnie montowany.
mam pytanko:czy zafira A miala PDC (system parkowania) seryjnie montowany.
Ostatnio zmieniony 09 sty 2011, 14:15 przez bondzo001, łącznie zmieniany 1 raz.
- BajBus
- Zafiromaniak
- Model:
- Kontakt:
z moich info PDC to jeden z trzech głównych standardów cyfrowych komunikacji bezprzewodowej... ale moge sie mylić, lub jest kilka rozwinięć tego skrótu...
a co do
a co do
to były czujniki cofania tylko fabrycznie montowane żadne inne wspomagacze parkowaniabondzo001 pisze:(system parkowania)
I miejsce naj-tuning Grotniki 2010
III miejsce najładniejsza ZA Grotniki 2010
I miejsce naj-tuning Rzeczka 2011 (n)
I miejsce najładniejsza ZA Rzeczka 2011 (n)
III miejsce najładniejsza ZA Grotniki 2010
I miejsce naj-tuning Rzeczka 2011 (n)
I miejsce najładniejsza ZA Rzeczka 2011 (n)
Kolego MieHor, czyje wapno? ja czy ty? ;p
zreszta moge to potwierdzic -wystarczy sie przejsc po parkingu, latwo rozpoznac fabryczne od niefabrycznych
bondzo001 pisze:mam pytanko:czy zafira A miala PDC (system parkowania) seryjnie montowany
znaczy sie nie miala montowany, bo po co system komunikacji bezprzewodowej w takim aucie?BajBus pisze:z moich info PDC to jeden z trzech głównych standardów cyfrowych komunikacji bezprzewodowej
system parkowania = czujniki parkowania i byly montowane fabrycznie.BajBus pisze:a co do
bondzo001 napisał/a: (system parkowania)
to były czujniki cofania tylko fabrycznie montowane żadne inne wspomagacze parkowania
zreszta moge to potwierdzic -wystarczy sie przejsc po parkingu, latwo rozpoznac fabryczne od niefabrycznych
- MieHor
- Zafiromaniak
- Imię: Mieczysław
- Auto: Zafira
- Model: B
- Oznaczenie silnika: Z19DT
Kolego kicaj, żeby nie było wątpliwości - "wapno" to oczywiście Ja, nie mam żadnych złudzeń, że różnimy się znacznie przynajmniej wiekiem.
Ad Rem - o ile się dobrze orientuję to w ZA system parkowania nigdy nie był standardowym wyposażeniem, a że był montowany fabrycznie to oznacza tylko, że była taka opcja jako dodatkowe wyposażenie za dodatkową opłatą i niektórzy obecni użytkownicy mogą się z tego cieszyć.
Osobiście jestem zwolennikiem wszelkich dodatkowych "gadżetów", ale tylko takich, które pomagają i zwiększają bezpieczeństwo kierowcy i pasażerów, a jednocześnie nie czynią z samochodu choinki. System parkowania moim zdaniem jest właśnie takim gadżetem, nawet próbowałem doposażyć swoją ZA, ale okazało się, że zamówiony bezprzewodowy zestaw był niesprawny (centrala nie komunikowała się z lusterkiem) - zwrot towaru i kasy.
Ad Rem - o ile się dobrze orientuję to w ZA system parkowania nigdy nie był standardowym wyposażeniem, a że był montowany fabrycznie to oznacza tylko, że była taka opcja jako dodatkowe wyposażenie za dodatkową opłatą i niektórzy obecni użytkownicy mogą się z tego cieszyć.
Osobiście jestem zwolennikiem wszelkich dodatkowych "gadżetów", ale tylko takich, które pomagają i zwiększają bezpieczeństwo kierowcy i pasażerów, a jednocześnie nie czynią z samochodu choinki. System parkowania moim zdaniem jest właśnie takim gadżetem, nawet próbowałem doposażyć swoją ZA, ale okazało się, że zamówiony bezprzewodowy zestaw był niesprawny (centrala nie komunikowała się z lusterkiem) - zwrot towaru i kasy.
a ja myslalem o sobie zebys sie nie zdziwil kto starszyMieHor pisze:ie mam żadnych złudzeń, że różnimy się znacznie przynajmniej wiekiem.
masz 100% racji, moj blad - oczywiscie opcja (zreszta tak jak w B), jakos mi ten przymiotnik umknal...MieHor pisze:Ad Rem - o ile się dobrze orientuję to w ZA system parkowania nigdy nie był standardowym wyposażeniem
to i ja zamykam dywagacje - do profilu nie patrzylem, a teraz jestem pelen szacunku, i przepraszam ze bylem zbyt bezposredni. Szanowny Pan MieHor - tak powinienem sie zwracac, chocby ze wzgledu na roznice wieku...
a na usprawiedliwienie napisze ze Pana zachowanie na forum (w pozytywnym tego znaczeniu) jest przypisywane mlodszym rocznikom...
pozdrawiam
a wracajac do tematu
system parkowaniu byl dostepny w ZA jako opcja...
a na usprawiedliwienie napisze ze Pana zachowanie na forum (w pozytywnym tego znaczeniu) jest przypisywane mlodszym rocznikom...
pozdrawiam
a wracajac do tematu
system parkowaniu byl dostepny w ZA jako opcja...