Wskazania chwilowego zużycia paliwa

Czyli problemy z prądem w Opel Zafira (osprzęt elektryczny, włączniki, przekaźniki, szyby elektryczne, oświetlenie itp.)

Moderatorzy: Mariusz, Tazz

Wiadomość
Autor
wawelsky

Wskazania chwilowego zużycia paliwa

#1 Post autor: wawelsky »

Witam wszystkich Forumowiczów! Zafkę B posiadam od września 09. Mam pytanie do bardziej doświadczonych przez te "rydwany" użytkowników. Czy po wrzuceniu na luz i dohamowywaniu (jazda w korku, krótkie podjazdy), chwilowe zużycie paliwa spada natychmiast do stałego 0,7 (0,8; 0,9) l/h, czy też chwilę waha się na większym poziomie? U mnie zauważyłem, że przez chwilę wzrasta np. od 1,4 przez 2,5; 3,4; 5,8 itd. aż do nawet 8. Trwa to przez ok 2 do 3 sek. aby potem szybko spaść do wart. 0,7 (0,8; 0,9) l/h? Czy oznacza to kłopoty, czy też jest to norma?

rysiaczek!vippp

#2 Post autor: rysiaczek!vippp »

Chyba norma, też to zauważyłm. Aczkolwiek chętnie posłucham innych użytkowników.

Awatar użytkownika
Maciek
Zafiromaniak
Auto: Z20LET
Model: ZA
Oznaczenie silnika: Z20LET

#3 Post autor: Maciek »

Najpierw się waha jak jedziesz na luzie.
Czym wolniej jedziesz tym większa wartość (zauważ, że podaje w litrach/100 km). Jak się zatrzymasz masz litry/godzinę.
Dlatego jak dojeżdża się do skrzyżowań to lepiej nie wrzucać na "luz", bo:
1. - rośnie spalanie (na biegu po odjęciu gazu silnik odcina paliwo)
2. - jest to niebezpieczne (jak nagle będziesz musiał gwałtownie wcisnąć gaz to auto nie pojedzie, bo silnik będzie na biegu jałowym).

wawelsky

#4 Post autor: wawelsky »

Wydaje się logiczne...
Jutro sprawdzę w naturze.
Dzięki.

Awatar użytkownika
rzadki
Zafiromaniak
Model:

#5 Post autor: rzadki »

do tego chyba trzeba jeszcze dołożyć to że samo skręcanie kierownicą i hamowanie potrzebuje "energii" bo wszystko jest na wspomaganiu i stąd pompa daje troszkę więcej paliwa. ale też zauważam że po wrzuceniu na luz spalanie chwilowo rośnie, potem opada do 0,7-0,8, a dopiero jak się zatrzymam spada do 0,4-0,5
Czasami na drodze spotykam prawdziwych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi... naprawdę, aż ciężko czasami ich wyprzedzić. ;)
Obrazek

Anony Mous

#6 Post autor: Anony Mous »

U mnie też jest tak. Na luzie przy hamowaniu jest na poziomie 2 do 5 litrów. Więc jest to prawdopodobnie tak u większości. Wiec może to norma.

DD

#7 Post autor: DD »

Bądź spokojny, na pewno jest wszystko OK.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka i elektronika”