Witam,
Postanowiłem że założę oddzielny temat bo znalazłem drugi problem.
Pierwszym problemem są czujniki parkowania. Po prostu przestały działać, słychać tylko dźwięk przy włączaniu i potem już nic. Czujniki oryginalne, przewody w całości, bezpiecznik sprawdzony, na zegarach świeci się tylko kontrolka, na przycisku od czujniku nie świeci się ta mała kontrolka, problem zaczął się w zimie i trwa do dziś.
Drugim problemem jest bezpiecznik w bagażniku nr 17, który odpowiada za lusterko wsteczne, czujnik zmierzchu i jakości powietrza. Odkryłem to dopiero dzisiaj i po włożeniu bezpiecznika 5A, działa lusterko (czyli przyciemna się, pierwszy raz to widziałem i efekt jest bardzo fajny ) ale po odpaleni silnika i włączeniu świateł bezpiecznik się spalił a lusterko wróciło do poprzedniego stanu. Próbowałem z 7,5A i 10A ale też się przepaliły, swoją drogą nie wiem czy mogę wsadzać większe
Jakbym nie miał problemów finansowych to poleciałbym do ASO czy innego warsztatu ale teraz jesteście ostatnią deską ratunku
[ Dodano: Sro Cze 05, 2013 17:54 ]
Może teraz ktoś pomoże.
Co do drugiego problemu - Dziś z nudów chciałem się dowiedzieć gdzie leży przyczyna przepalania się bezpiecznika. Rozebrałem obudowę lusterka wstecznego i na początek odłączyłem lusterko, włożyłem bezpiecznik i odpaliłem samochód, po kilku sekundach z okolic gałki zmiany świateł wydobył się dum
Troszkę mnie to przestraszyło i zgasiłem samochód, bezpiecznik oczywiście spalony. Jakieś sugestie? Teraz trochę boje się cokolwiek robić.
PS: Może ktoś zna darmowego mechanika z okolic Rzeszowa
Czujniki parkowania i lusterko wsteczne
Ja kiedyś też miałem problem z tym bezpiecznikiem. Nie działało mi lusterko wsteczne z podświetleniem, czujnik świateł i deszczu. Też mi się coś zadymiło, jednak nie mogłem zlokalizować co i gdzie. Okazało się po 2 godzinach szukania przez ASO, że przyczyną był czujnik jakości powietrza, który też jest pod tym bezpiecznikiem, a znajduje się pod kratką na podszybiu, gdzie są spryskiwacze. Co prawda u Ciebie się to dzieje po załączeniu świateł, ale może i sprawdź ten czujnik. Mój był stopiony.
-
- Debiutant
- Imię: Wiktor
- Auto: Opel Zafira
- Model: B
- Oznaczenie silnika: Z19DTH
Mam to samo z czujnikami parkowania, jak znajdę odpowiedź/naprawię to dam znać tutaj. Ty też daj jak naprawisz. Dzięki
[ Dodano: Pon Cze 10, 2013 17:07 ]
Sprawdzone OP-COMem. Błąd tylnego prawego czujnika. Jeden czujnik nie działa przestaje działać cały układ tył/przód.
Nie miałem czasu dzisiaj czekać na naprawę czy tam zostawiać samochodu, ale opcje powiedzieli mi takie:
1. trzeba sprawdzić wiązkę tego czujnika, jak coś z nią źle to poprawić/wyczyścić/przedmuchać/zlutować czy tam co i będzie OK.
2. Jeśli nie wiązka to kupić i wymienić czujnik.
[ Dodano: Nie Cze 30, 2013 21:31 ]
Ja już naprawiłem.
Sprawdzili wiązkę, przeczyścili, ale nie pomogło, trzeba było wymienić czujnik. Wymienili na taki sam zamówiony w ASO (podobno są różne rodzaje) i już wszystkie działają.
Nie umiem podać kosztów, bo nie ja za to płaciłem tylko sprzedawca, "jego" też był elektryk.
[ Dodano: Pon Cze 10, 2013 17:07 ]
Sprawdzone OP-COMem. Błąd tylnego prawego czujnika. Jeden czujnik nie działa przestaje działać cały układ tył/przód.
Nie miałem czasu dzisiaj czekać na naprawę czy tam zostawiać samochodu, ale opcje powiedzieli mi takie:
1. trzeba sprawdzić wiązkę tego czujnika, jak coś z nią źle to poprawić/wyczyścić/przedmuchać/zlutować czy tam co i będzie OK.
2. Jeśli nie wiązka to kupić i wymienić czujnik.
[ Dodano: Nie Cze 30, 2013 21:31 ]
Ja już naprawiłem.
Sprawdzili wiązkę, przeczyścili, ale nie pomogło, trzeba było wymienić czujnik. Wymienili na taki sam zamówiony w ASO (podobno są różne rodzaje) i już wszystkie działają.
Nie umiem podać kosztów, bo nie ja za to płaciłem tylko sprzedawca, "jego" też był elektryk.