[B] Światła do jazdy dziennej-programowanie
- Broda_2014
- Przeglądacz
- Imię: Krzysztof
- Auto: Opel_zafira
- Model: ZB
- Oznaczenie silnika: Z19DT
cysiu 100 ja mogę ci pomóc tylko z światłami dziennymi jak coś to pisz pw.
Ostatnio zmieniony 02 cze 2015, 17:07 przez Broda_2014, łącznie zmieniany 2 razy.
-
- Świeżak
- Imię: Kamil
- Auto: Opel Zafira B 1.8 pb / lpg
- Model: ZB
- Oznaczenie silnika: Z18XER
Jestem świeżym użytkownikiem ZB (2 tygodnie). Auto kupiłem u słynnego Andrzeja z Gorzowa. Jestem zainteresowany opcją świateł do jazdy dziennej - i tu nasuwają mi się pytania:
- gdzie aktywuję opisaną opcję (ASO - jakie koszty), forumowicz ze Szczecina z kompem i softem?
- czy wszystkie wersje mają taką opcję czy muszę mieć jakieś dodatkowe wyposażenia (zakup przekaźnika i dodatkowego modułu do złącza skandynawskiego????)
Jestem świeżym użytkownikiem ZB (2 tygodnie). Auto kupiłem u słynnego Andrzeja z Gorzowa. Jestem zainteresowany opcją świateł do jazdy dziennej - i tu nasuwają mi się pytania:
- gdzie aktywuję opisaną opcję (ASO - jakie koszty), forumowicz ze Szczecina z kompem i softem?
- czy wszystkie wersje mają taką opcję czy muszę mieć jakieś dodatkowe wyposażenia (zakup przekaźnika i dodatkowego modułu do złącza skandynawskiego????)
Ostatnio zmieniony 10 cze 2015, 13:59 przez mxerus, łącznie zmieniany 1 raz.
- Rafoooo
- Zafiromaniak
- Model:
- Kontakt:
Flora pisze:Opcja pracy świateł ustawiana jest w tylnej skrzynce (REC). Nie jest wymagany żaden dodatkowy przekaźnik czy elektronika.
.... trochę bym się sprzeczał z tym ustawieniem w REC, samo ustawienie dziennych w skrzynce REC nic nie daje , Podstawą ustawienia dziennych jest włączenie ich w UEC - włączasz wtedy tylko przednie światła mijania, a jak to zrobisz to dopiero wtedy możesz (ale nie musisz) włączyć je w REC co załącza i tylnie światła postojowe (np. bez oświetlenia tablicy rejestracyjnej zależnie od wybranego wariantu )
....tak przynajmniej było w moim przypadku
.... oczywiście nie napisaliśmy Koledze, że do typu ustawień potrzebny jest ktoś posiadający Op-com
Ostatnio zmieniony 10 cze 2015, 16:08 przez Rafoooo, łącznie zmieniany 1 raz.
Życie trzeba przeżyć tak, żeby wstyd było opowiadać, za to przyjemnie
wspominać.
wspominać.
- Irenty
- Świeżak
- Imię: Irek
- Auto: Opel Zafira
- Model: B
- Oznaczenie silnika: z18xer
Trochę wrócę do tematu, bo ostatnio znalazłem taki moduł do dziennych http://allegro.pl/show_item.php?item=5732078565 lub http://allegro.pl/show_item.php?item=5194666906 i może ktoś to już wprawiał. Bo montaż jest prosty ale moje pytanie jest takie czy można będzie podłączyć tak aby światła przełączały się automatycznie z tych dziennych z modułem gdy zapadnie zmierzch lub zacznie padać na normalne światła?, oczywiście jak się ma czujnik zmierzchowy i deszczowy.
Trochę wrócę do tematu, bo ostatnio znalazłem taki moduł do dziennych http://allegro.pl/show_item.php?item=5732078565 lub http://allegro.pl/show_item.php?item=5194666906 i może ktoś to już wprawiał. Bo montaż jest prosty ale moje pytanie jest takie czy można będzie podłączyć tak aby światła przełączały się automatycznie z tych dziennych z modułem gdy zapadnie zmierzch lub zacznie padać na normalne światła?, oczywiście jak się ma czujnik zmierzchowy i deszczowy.
- Zafiromaniak
- Model:
Przyznam że przydałby się jakiś tutorial najlepiej obrazkowy jak i gdzie to ustawić bo wg. opisów już ze 3x próbowałem u siebie i za chiny nie wiam nadal gdzie jak i co ustawić aby mieć światła dzienne.
- shadow
- Mieszkaniec
- Imię: Adam
- Auto: Zafira 1.8 Cosmo
- Model: B
- Oznaczenie silnika: Z18XER
Ustawiłem wariant 5 tylko w UEC, mam tryb auto. Wszystko działa, ale mam podświetlone zegary i ekran jest w trybie nocnym.
Aktywowałem sobie również komunikaty o awariach i wydaje mi się, że po zmianie opcji w DIS ekran się ściemnił. Zmienił się również język.
Aktywowałem sobie również komunikaty o awariach i wydaje mi się, że po zmianie opcji w DIS ekran się ściemnił. Zmienił się również język.
- rafant4011
- Zafiromaniak
- Imię: Rafał
- Auto: Zafira B
- Model: Cosmo
- Oznaczenie silnika: Z19DT