Wskaźnik paliwa - złe wskazania ilości paliwa

Czyli problemy z prądem w Opel Zafira (osprzęt elektryczny, włączniki, przekaźniki, szyby elektryczne, oświetlenie itp.)

Moderatorzy: Mariusz, Tazz

Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
janekW67
Zafiromaniak
Imię: Janek
Auto: Opel Zafira B 1.8 Njoy
Model: ZB
Oznaczenie silnika: Z18XER

#16 Post autor: janekW67 »

Jeżdżę tylko Oplami,więc wszystkie tak mają.
Oczywiście!

Awatar użytkownika
PiotrWie
Mieszkaniec
Imię: Piotr
Auto: Opel Zafira
Model: Family
Oznaczenie silnika: A18XEL

#17 Post autor: PiotrWie »

To muszę zmienić przyzwyczajenia - dotychczas jeździłem aż się zapaliła rezerwa, potem spokojnie tankowałem - ale bywają miejsca gdzie jest dość daleko do stacji paliw, w Słowenii kiedyś nie chciało mi się stawać na stacji z kolejką, stwierdziłem że zatankuję na następnej - okazało się ok 100km, pod koniec już miałem tak że na zakrętach paliwo spływało na bok zbiornika i silnik gasł, dojechałem dosłownie na oparach, wlałem do baku tyle ile podaje instrukcja jako pojemność zbiornika paliwa :lol:
PiotrWie

Awatar użytkownika
PiotrWie
Mieszkaniec
Imię: Piotr
Model: Family
Oznaczenie silnika: A18XEL

#18 Post autor: PiotrWie »

Już wiem jak jest u mnie - przy zasięgu 35 km zapala się kontrolka rezerwy, przy zasięgu 30 km pojawia się komunikat "proszę zatankować" gdy go zatwierdzę przyciskiem OK to już nie wyświetla zasięgu - tylko 4 kreski.
PiotrWie

Awatar użytkownika
Tunio999
Zafiromaniak
Imię: Wojtek
Auto: ex ZB 1.8 SPORT
Model: 2008

#19 Post autor: Tunio999 »

PiotrWie pisze:przy zasięgu 35 km zapala się kontrolka rezerwy
u mnie przy 50km ;) wywala komunikat o zatankowaniu... Ale za każdym razem się pojawia komunikat po odpaleniu silnika... Raz niestety udało mi się dojść do 15km :mrgreen:
"Tylko dwie rzeczy są nieskończone: wszechświat oraz ludzka głupota, choć nie jestem pewien co do tej pierwszej."
- Albert Einstein

<<< Pozdrawiam Tunio999 >>>

Awatar użytkownika
Bodek
Zafiromaniak
Imię: Bodek
Auto: Zafira_B_Cosmo
Model: ZB
Oznaczenie silnika: Z19DT

#20 Post autor: Bodek »

Tunio999 pisze:
PiotrWie pisze:przy zasięgu 35 km zapala się kontrolka rezerwy
u mnie przy 50km ;) wywala komunikat o zatankowaniu... Ale za każdym razem się pojawia komunikat po odpaleniu silnika... Raz niestety udało mi się dojść do 15km :mrgreen:
Również przy 50 i spada w dół ;)

nie chce rosnąć :lol:
:lis:

"NADZIEJE LUDZI MĄDRYCH SĄ PEWNIEJSZE NIŻ BOGACTWO NIEUKÓW" - DEMOKRYT

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Bogusław Kuduk, ps. Bodek + 30.11.2020. R.I.P.

Awatar użytkownika
Czesław
Zafiromaniak
Imię: Czesław
Auto: Meriva B 1,4 120 KM
Model: B
Oznaczenie silnika: Nel

#21 Post autor: Czesław »

PiotrWie pisze:Już wiem jak jest u mnie - przy zasięgu 35 km zapala się kontrolka rezerwy, przy zasięgu 30 km pojawia się komunikat "proszę zatankować" gdy go zatwierdzę przyciskiem OK to już nie wyświetla zasięgu - tylko 4 kreski.

Też tak miałem na autostradzie w Niemczech, cztery kreski , i ten stres :mrgreen: a jaka ulga po dojeżdzie na stacje :taniec:
czesiek_ze

Damian_l
Świeżak
Model:

#22 Post autor: Damian_l »

Witam Panowie

mam taki problem w mojej Zosi zapaliła się wczoraj rezerwa ze wskazaniem od 50km w dół na wyświetlaczu) zatankowałem samochód a dalej wskazywało że 14 do tankowania i w dół odłączyłem klemy to teraz nie pokazuje że trzeba tankować a wskazówka leży jakieś porady można od czego zacząć?

Awatar użytkownika
Tunio999
Zafiromaniak
Imię: Wojtek
Auto: ex ZB 1.8 SPORT
Model: 2008

#23 Post autor: Tunio999 »

Damian_l pisze:zatankowałem samochód a dalej wskazywało że 14 do tankowania i w dół odłączyłem klemy to teraz nie pokazuje że trzeba tankować
Ten typ tak ma :lol:
Damian_l pisze:a wskazówka leży jakieś porady można od czego zacząć?
Może czujnik poziomu paliwa zwalony :mysli:
"Tylko dwie rzeczy są nieskończone: wszechświat oraz ludzka głupota, choć nie jestem pewien co do tej pierwszej."
- Albert Einstein

<<< Pozdrawiam Tunio999 >>>

darkb
Mieszkaniec
Imię: Darek
Auto: Opel Zafira B
#24 Post autor: darkb »

panowie mam taki oto problem, wskażnik na zegarach pokazuje zawsze jakby więcej paliwa a na wyświetlaczu tym środkowym pokazuje mi zasięg zawsze jakiś mały jakbym miał mało co paliwa w zbiorniku, co tu może nie grać że wskaźniki na zegarach i komunikat o zasięgu pokazują co innego
Ostatnio zmieniony 18 mar 2016, 20:29 przez darkb, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
paweldm
Zafiromaniak
Imię: Paweł
Auto: Peugeot 308SW
Model: P308
Oznaczenie silnika: A20DTH

#25 Post autor: paweldm »

darkb pisze:panowie mam taki oto problem, wskażnik na zegarach pokazuje zawsze jakby więcej paliwa a na wyświetlaczu tym środkowym pokazuje mi zasięg zawsze jakiś mały jakbym miał mało co paliwa w zbiorniku, co tu może nie grać że wskaźniki na zegarach i komunikat o zasięgu pokazują co innego
Miałem lepszy przypadek. Komputer pokazywał zasięg 0km, a wskaźnik ok 1/3 zbiornika co było zgodne z rzeczywistością.
Ostatnio zmieniony 18 mar 2016, 20:28 przez paweldm, łącznie zmieniany 1 raz.
Jest Peugeot 308SW 2.0Bluehdi i Meriva B 1.7cdti
Była Zafira A 1.8 16v lpg i B 2.0 Turbo +lpg oraz zastawa, polonez, tempra, espace II i IV omega B, tigra, C3, C4 Grand Picasso, Outlander II, Berlingo III, Astra J 2.0cdti, Peugeot 308

Awatar użytkownika
SD72
Zafiromaniak
Imię: Sylwek
Auto: Zafira A 1.8 Elegance automatic
Model: ZA
Oznaczenie silnika: Z18XE

#26 Post autor: SD72 »

Moze pomoze ;)

http://www.zafiraklub.pl/viewtopic.php?t=18192

Tematy scaliłem - link jest nieaktywny - Bodek
Ostatnio zmieniony 18 mar 2016, 20:31 przez SD72, łącznie zmieniany 1 raz.
bazyliszek72

xrs
Bywalec
Imię: Piotrek
#27 Post autor: xrs »

Witam, czy to normalne w tym modelu że jak postoje np. z 20 min w korku (gdzie paliwo jest w najmniejszym stopniu spalane) to wskaźnik poziomu paliwa idzie aż o ok 0,3 cm w dół, później się trochę wyrównuje do poprzedniego poziomu,ale i tak mam wrażenie że albo te auto pali jak smok nawet jak się chwile pojeździ to widać jak wskazówka leci w dół, albo ma niedokładny wskaźnik różnie sobie balansujący. Choć palić jak smok to w sumie nie powinno, bo na kompie pokazuje mi zwykle spalanie po mieście w przedziale 9,2 do 9,7. Co prawda mam lpg ale i tak leci mi jakoś szybko ta wskazówka.

Lekarz38

#28 Post autor: Lekarz38 »

Wskaznik paliwa kontra wyswietlacz
Witam .Mam problem ze wskazaniami paliwa mianowicie wskazówka pokazuje 1/4 zbiornika a wyświetlacz informuje o zerowym stanie paliwa w zbiorniku dodam ze mam instalacje gazowa BRC .Tankowałem już chyba z 5 razy do pełna i za każdym razem to samo 1/4 wskazówka wyświetlacz 0 proszę o jakie porady odłączenie akumlatora niestety nie przyniosło efektu
Załączniki
t_zafira_b_n_651.jpg

Awatar użytkownika
krisrech
Debiutant
Imię: Krystian
Auto: Opel Zafira C 1.4T
Model: ZC
Oznaczenie silnika: B14NET

#29 Post autor: krisrech »

Witam. Dziś pierwszy raz odkąd nabyłem Zosię pojechałem ją zatankować do pełna ponieważ komputer wskazywał zasięg 50 km a wskaźnik paliwa był już na drugiej od dołu tej króciutkiej kresce. Zatankowalem do pierwszego wybicia pistoletu a potem jeszcze trochę. Wyszło tego ok 42 litry. Myślałem że to pełny bak skoro pistolet wybija. Ale jak odpaliłem auto to wskaźnik paliwa nie pokazał że bak jest pełny tylko zatrzymał się na tej trzeciej kresce na wskaźniku. Czyli jeszcze 1/4 baku wolna. To co kłamie wskaźnik czy pistolet. Po zatankowaniu zasięgu wzrósł do 620 km.

Awatar użytkownika
shadow
Mieszkaniec
Imię: Adam
Auto: Zafira 1.8 Cosmo
#30 Post autor: shadow »

Wskaźnik.
Wejdź w TEST MODE
NA jednej z zakładek będzie TC-inst... to pokazuje ile masz paliwa w litrach (chyba, że coś pomyliłem)

ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka i elektronika”