[B]Czujniki parkowania (PDC) w ZB - tył. Kompendium i FAQ
No to widzę, że to wyższa szkoła jazdy.
A już widziałem siebie jako bohatera w domu
ps. czyli miedzy XR2 a 30 w kierunku 30 daję tę ww. diodę.
ps2. kiedyś w innym aucie montowałem coś zasilanego z zarówki - na "metce" przy wtyczne uwaga aby nic nie zasilac, rozmawiałem ze znajomym elektrykiem w ASO - czujniki, kamery itd. spokojnie podlaczaja pod lampe i jest spoko.
update
znalazłem jeszcze info, ze niektóre przekaźniki maja diode anytprzepięciową ale miedzy 85 a 86 - coś to pomoże ?
odp:
sam odpowiem - te przekaźniki maja diody rownolegle z cewka czyli będzie prawie idealnie
A już widziałem siebie jako bohatera w domu
ps. czyli miedzy XR2 a 30 w kierunku 30 daję tę ww. diodę.
ps2. kiedyś w innym aucie montowałem coś zasilanego z zarówki - na "metce" przy wtyczne uwaga aby nic nie zasilac, rozmawiałem ze znajomym elektrykiem w ASO - czujniki, kamery itd. spokojnie podlaczaja pod lampe i jest spoko.
update
znalazłem jeszcze info, ze niektóre przekaźniki maja diode anytprzepięciową ale miedzy 85 a 86 - coś to pomoże ?
odp:
sam odpowiem - te przekaźniki maja diody rownolegle z cewka czyli będzie prawie idealnie
Ostatnio zmieniony 25 lis 2016, 14:46 przez tmw, łącznie zmieniany 2 razy.
- kaczorek1979
- Debiutant
- Imię: Marcin
- Auto: Opel Zafira B 1.8
- Model: ZB
- Oznaczenie silnika: Z18XER
Witam,
Zakupilem sobie zafirke (po prawie dwuletniej przerwie - byla vectra c) i ku mojemu zdziwieniu wykakuja mi bledy zwiazane z czujnikami parkowania
B0958 - Obwód tylnego lewego zewnętrznego czujnika parkowania Otwarty lub napięcie za niskie
(06) - Obecny
B0961 - Obwód tylnego prawego zewnętrznego czujnika parkowania Otwarty lub napięcie za niskie
(06) - Obecny
B0960 - Obwód tylnego prawego środkowego czujnika parkowania Wadliwe działanie
(01) - Obecny
B0959 - Obwód tylnego lewego środkowego czujnika parkowania Wadliwe działanie
(01) - Obecny
Nie chce mi sie wierzyc ze wsyzstkie 4 sa uszkodzone. Czytalem ze mozna sprawdzic czujnik przyjladajac palec do niego i mozna poczuc jakies drgania ale niestety nic nie wyczowam. Nawet na przednich nic nie czuje a one niby sa ok. Ktos ma moze jakies pomysly od czego zaczać
z gory dziekuje
Zakupilem sobie zafirke (po prawie dwuletniej przerwie - byla vectra c) i ku mojemu zdziwieniu wykakuja mi bledy zwiazane z czujnikami parkowania
B0958 - Obwód tylnego lewego zewnętrznego czujnika parkowania Otwarty lub napięcie za niskie
(06) - Obecny
B0961 - Obwód tylnego prawego zewnętrznego czujnika parkowania Otwarty lub napięcie za niskie
(06) - Obecny
(01) - Obecny
(01) - Obecny
Nie chce mi sie wierzyc ze wsyzstkie 4 sa uszkodzone. Czytalem ze mozna sprawdzic czujnik przyjladajac palec do niego i mozna poczuc jakies drgania ale niestety nic nie wyczowam. Nawet na przednich nic nie czuje a one niby sa ok. Ktos ma moze jakies pomysly od czego zaczać
z gory dziekuje
Flora, mam chyba z 6 ori przekaźników 90 192 208
taki:
z podstawówki pamiętam, ze element zamontowany rownolegle do cewki to rezystor. pytanie: taki z rezystorem będzie OK czy jednak bezwzględnie z dioda ?
taki:
z podstawówki pamiętam, ze element zamontowany rownolegle do cewki to rezystor. pytanie: taki z rezystorem będzie OK czy jednak bezwzględnie z dioda ?
Ostatnio zmieniony 04 gru 2016, 15:33 przez tmw, łącznie zmieniany 1 raz.
- rafant4011
- Zafiromaniak
- Imię: Rafał
- Auto: Zafira B
- Model: Cosmo
- Oznaczenie silnika: Z19DT
- kaczorek1979
- Debiutant
- kaczorek1979
- Debiutant
- rafant4011
- Zafiromaniak
- Imię: Rafał
- Auto: Zafira B
- Model: Cosmo
- Oznaczenie silnika: Z19DT
Raczej mało prawdopodobne...kaczorek1979 pisze: Jest szansa ze wszystkie 4 sa uszkodzone?
pomasuj dobrze, a op-com co pokazuje na tyle?
Ostatnio zmieniony 11 gru 2016, 20:39 przez rafant4011, łącznie zmieniany 1 raz.
- czarekcw
- Zafiromaniak
- Imię: Cezary
- Auto: Opel Zafira B 1.9 CDTI Cosmo Panorama
- Oznaczenie silnika: Z19DTH
Też mam problem z czujnikami, niestety pod palcami zarówno ja jak i pomocnik nic nie wyczuliśmy czy to z przodu czy z tyłu. Obstawiam, że któryś z tyłu padł bo czasem jest wszystko ok, czasem w ogóle nic nie działa a czasem przód działa a tył piszczy non stop.
Ale coś innego zauważyłem (auto dziś opłukane więc taki stan rzeczy się nie utrzymuje )
Uploaded with fotem.pl
Uploaded with fotem.pl
Ciężko było mi uchwycić różnicę ale na żywo to skrajny lewy czujnik był najbardziej zabrudzony. Na dniach podjadę kupić kontakt spray i wtedy będę się bawił + foto jak czujnik wygląda, zamówię odpowiedni i zacznie się zabawa.
Ale coś innego zauważyłem (auto dziś opłukane więc taki stan rzeczy się nie utrzymuje )
Uploaded with fotem.pl
Uploaded with fotem.pl
Ciężko było mi uchwycić różnicę ale na żywo to skrajny lewy czujnik był najbardziej zabrudzony. Na dniach podjadę kupić kontakt spray i wtedy będę się bawił + foto jak czujnik wygląda, zamówię odpowiedni i zacznie się zabawa.
- Sumik
- Zafiromaniak
- Auto: Zafira B OPC 300+
- Oznaczenie silnika: Z20LEH
Dokładnie. Com pokaże dokładnie który czujnik. Ja miałem problem z tylu i pokazało lewy skrajny. Wymieniłem i wszystko gra. Kupiłem na Allegro nowe ori (chyba krojone) za 40 zł za szt. Nowy w IC kosztował coś ok 220 zł...
Ostatnio zmieniony 12 gru 2016, 04:09 przez Sumik, łącznie zmieniany 1 raz.
- kaczorek1979
- Debiutant
mi pokazal takie cos:(
(06) - Obecny
(06) - Obecny
(01) - Obecny
(01) - Obecny
Zauwazylem ze te skrajne wygladaja troszke inaczej. jak dotykalem je od srodka to jakby byly silikonem zaklejone (jakies takie miekkie) i jak naciskalem to woda wychodzila albo cos podobnego. Czy moge tez poprosic o podanie numeru tych czujnikow jak bym musial zamowic.
(06) - Obecny
(06) - Obecny
(01) - Obecny
(01) - Obecny
Zauwazylem ze te skrajne wygladaja troszke inaczej. jak dotykalem je od srodka to jakby byly silikonem zaklejone (jakies takie miekkie) i jak naciskalem to woda wychodzila albo cos podobnego. Czy moge tez poprosic o podanie numeru tych czujnikow jak bym musial zamowic.
Ostatnio zmieniony 12 gru 2016, 19:48 przez kaczorek1979, łącznie zmieniany 1 raz.