Usterka w układzie elektronicznym ZB
Usterka w układzie elektronicznym ZB
Witam
Od kilku dni po odpaleniu silnika zapala mi się lampka "wskaźnik wymaganego przeglądu" (żółta lampka -symbol samochodu i klucza).
W instrukcji jest napisane, że może to być usterka w układzie elektronicznym silnika, lub skrzyni biegów (mam manualną skrzynię).
W moim przypadku wygląda to tak, że lampka zapala się tylko przy odpalaniu zimnego silnika na jakieś 2-3 minuty i gaśnie. Nie zauważyłem, żeby samochód zachowywał się w jakikolwiek sposób dziwnie.
2 dni temu rozładował mi się akumulator, więc pomyślałem, że stary akumulator mógł być przyczyną zapalania się kontrolki. Miałem akurat możliwość wstawienia nowego akumulatora, ale po jego podłączeniu dalej jest tak samo.
Proszę o wskazówki, co może być przyczyną zapalania się tej kontrolki?
Od kilku dni po odpaleniu silnika zapala mi się lampka "wskaźnik wymaganego przeglądu" (żółta lampka -symbol samochodu i klucza).
W instrukcji jest napisane, że może to być usterka w układzie elektronicznym silnika, lub skrzyni biegów (mam manualną skrzynię).
W moim przypadku wygląda to tak, że lampka zapala się tylko przy odpalaniu zimnego silnika na jakieś 2-3 minuty i gaśnie. Nie zauważyłem, żeby samochód zachowywał się w jakikolwiek sposób dziwnie.
2 dni temu rozładował mi się akumulator, więc pomyślałem, że stary akumulator mógł być przyczyną zapalania się kontrolki. Miałem akurat możliwość wstawienia nowego akumulatora, ale po jego podłączeniu dalej jest tak samo.
Proszę o wskazówki, co może być przyczyną zapalania się tej kontrolki?
-
- Zafiromaniak
- Imię: Dawid
- Auto: Insignia
- Model: A
- Oznaczenie silnika: A16LET
Typowy opis dla usterki w układzie żarzenia (świece)ktk pisze:lampka zapala się tylko przy odpalaniu zimnego silnika na jakieś 2-3 minuty i gaśnie.
Sprawdź błędy i napisz
Diagnostyka komputerowa, programowanie, dorabianie kluczy OPEL wszystkie modele do 2020r.Odczyt kodu PIN/Car-Pass, rozszerzenie komputera Zafira C i inne
Pomoc przy zakupie pojazdu. Zapraszam
- Bodek
- Zafiromaniak
- Imię: Bodek
- Auto: Zafira_B_Cosmo
- Model: ZB
- Oznaczenie silnika: Z19DT
"NADZIEJE LUDZI MĄDRYCH SĄ PEWNIEJSZE NIŻ BOGACTWO NIEUKÓW" - DEMOKRYT
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Bogusław Kuduk, ps. Bodek + 30.11.2020. R.I.P.
-
- Zafiromaniak
0500 Czujnik prędkości własnej pojazduktk pisze: ECN 050074
P0380 Obwód urządzenia żarzącegoktk pisze:ECN 038008.
Tak jak pisałem, moim zdaniem świece do wymiany
Diagnostyka komputerowa, programowanie, dorabianie kluczy OPEL wszystkie modele do 2020r.Odczyt kodu PIN/Car-Pass, rozszerzenie komputera Zafira C i inne
-
- Zafiromaniak
Że któryś z czujników również od ABS może głupieje, predkość Ci pokazuje ?, ABS Działa ??ktk pisze:A o co chodzi z tym czujnikiem prędkości?
Radio oryginalne ?
- SD72
- Zafiromaniak
- Imię: Sylwek
- Auto: Zafira A 1.8 Elegance automatic
- Model: ZA
- Oznaczenie silnika: Z18XE
arifaz pisze: Witam wszystkich klubowiczów.PROSZĘ o pomoc mam problem z z centralnym zamkiem z pilota zamka wszystkie drzwi, ale jak zamykam kluczykiem to zamyka tylko drzwi od kierowcy reszta jest otwarta . Może ktoś z was miał podobny problem z zafirą b .
Moze pomoze
http://www.zafiraklub.pl/viewtopic.php?t=2819
To nie jest problem a jedynie taka konstrukcja ZB. Jesli nie chcesz zamykać auta z pilota to musisz je "obskoczyć" i manualnie pozamykać , wciskając kluczyk w w drzwiach a taki jeden cwany otwór, dzięki któremu blokujesz poszczególne drzwi. Sprawdź sobie, ten typ tak juz ma ,że nie zamkniesz wszystkich drzwi używając jedynie kluczyka