Kod błędu na wyświetlaczu
-
- Świeżak
- Imię: Bogumił
- Auto: Opel Zafira B 1.9cdti
- Model: ZB
- Oznaczenie silnika: Z19DT
Witam Panowie...Szukam po całym necie i nie mogę znaleźć co znaczy ten kod. 000000C00F na wyświetlaczu w menu. Na zdjęciu wygląda to tak...Jak to odczytać co mu dolegało?...wiem, że to zapamiętany kod, które samoczynnie się kasuje, tylko bez powodu go nie zapamiętał...Pozdrawiam
- Bodek
- Zafiromaniak
- Imię: Bodek
- Auto: Zafira_B_Cosmo
Wygląda jak zakładka w TestMode:
tylko co oznacza końcówka C00F
u mnie są same zera
tylko co oznacza końcówka C00F
u mnie są same zera
Ostatnio zmieniony 09 sty 2017, 00:10 przez Bodek, łącznie zmieniany 1 raz.
"NADZIEJE LUDZI MĄDRYCH SĄ PEWNIEJSZE NIŻ BOGACTWO NIEUKÓW" - DEMOKRYT
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Bogusław Kuduk, ps. Bodek + 30.11.2020. R.I.P.
- Flora
- Zafiromaniak
- Imię: Marcin
- Auto: Zafira
- Model: B
- Oznaczenie silnika: Z19DTH
Właśnie nie, w pozycji STORE masz wartość 84Bodek pisze: u mnie są same zera
Jest to informacja o bieżących i zapamiętanych informacjach oraz komunikatach ostrzeżeń.
BUS to aktualnie nadawane informacje. 1 to np niski poziom płynu, 40 to wciśnięcie hamulca.
WARN to komunikaty prezentowane kierowcy, a ACK to komunikaty potwierdzone.
Oczywiście wszystko to zapisane jest binarnie, a prezentowane w zapisie szesnastkowym.
-
- Świeżak
Witam kolegę. Dawno tu nie byłem..Wytłumacz mi o co tu chodzi z tą " informacją diagnostyczną dotyczącą stanów wewnętrznych"Flora pisze:Nie jest to żaden kod błędu, a jedynie informacja diagnostyczna dotycząca stanów wewnętrznych. Kody błędów pojawiają się po wypedałowaniu na wyświetlaczu przebiegu.
Miałem też i takie cyferki
"0000008003" To często mi się wyswietlało
- Flora
- Zafiromaniak
- Imię: Marcin
- Auto: Zafira
- Model: B
- Oznaczenie silnika: Z19DTH
W samochodzie cały czas odbywa się komunikacja między poszczególnymi modułami. Aby ułatwić "wtajemniczonym technikom" analizę bez wykorzystania narzędzi diagnostycznych, na wyświetlaczu pojawiają się informacje o komunikatach, które właśnie są/były transmitowane. Każdy z czujników przypisany jest do jednego bitu w tym ciągu. Nie mam dokładnej rozpiski, ponieważ nigdy tego nie potrzebowałem, ale jak już wcześniej napisałem, wystarczy naciskać pedał hamulca aby zobaczyć zmianę.
-
- Świeżak
Ok..Własnie coś czytałem o tym wypedałowaniu, ale u mnie jakby to nie działa,a może źle to robię. Mam problem z rozładowywaniem się aku...I myślałem, że może te cyferki coś mi podpowiedzą. Jak na dzień dzisiejszy mam wszędzie same zera to i jeden problem z głowy..Flora pisze:W samochodzie cały czas odbywa się komunikacja między poszczególnymi modułami. Aby ułatwić "wtajemniczonym technikom" analizę bez wykorzystania narzędzi diagnostycznych, na wyświetlaczu pojawiają się informacje o komunikatach, które właśnie są/były transmitowane. Każdy z czujników przypisany jest do jednego bitu w tym ciągu. Nie mam dokładnej rozpiski, ponieważ nigdy tego nie potrzebowałem, ale jak już wcześniej napisałem, wystarczy naciskać pedał hamulca aby zobaczyć zmianę.