Czujniki parkowania - przestały działać

Czyli problemy z prądem w Opel Zafira (osprzęt elektryczny, włączniki, przekaźniki, szyby elektryczne, oświetlenie itp.)

Moderatorzy: Mariusz, Tazz

Wiadomość
Autor
Harry200
Zafiromaniak
Imię: Henryk
Auto: Zafira
Model: ZA
Oznaczenie silnika: Y22DTR
#16 Post autor: Harry200 »

Sygnalizację działania masz tylko akustyczną. :?: Ten błąd mówi o tym że masz niekontakt na głośniczku od parktronica.

Ynda123

#17 Post autor: Ynda123 »

Mam założoną oryginalną listwę z czujnikami ( przód i tył ).

Zdarzało się, już parę razy że tył nie działał ale po ponownym uruchomieniu auta znowu zaczął działać.
Tym razem już tak nie jest. :?

Po włączeniu wstecznego biegu - żółta kontrolka z napisem P na desce zaświeci się i mruga i tylko raz piknie.
Potem zbliżając się do przeszkody z tyłu auta nic nie pika. Czujniki nie działają.

Te z przodu działają. Widzą przeszkody. TYŁ - nie.

Zastanawiam się co mogło się stać. Czy demontować całą listwę z tyłu i szukać tam przyczyny usterki czy gdzieś może jakieś połączenia w innym miejscu.

Może już ktoś miał podobną usterkę i naprawiał ? :?:

DaRek7

#18 Post autor: DaRek7 »

A podpinałeś się pod kompa? Jeśli to oryginalna instalacja to może coś wyjdzie?
A może to tylko zabrudzenia lub "niekontakt" jak sugerują koledzy powyżej...

Ynda123

#19 Post autor: Ynda123 »

Nie podpinałem. Dzisiaj znowu zaczęły działać. ;)

Oczywiście czyściłem, ale to nie ma wpływu na działanie. Przestają działać i znowu się włączają po paru dniach.

Chyba to wina jakiś połączeń.

kuband

#20 Post autor: kuband »

Mam pytanko. Czy w przypadku, gdy jedna czujka w parktroniku jest niesprawna to siedzi cały system. U mnie oczywiście po włączeniu wstecznego ozbraja się system, ale parktronik milczy. Wcześniej jeszcze działał z przerwami, ale teraz milczy. Nie wiem, czy to mozbyć wina jednej niesprawnej czujki czy coś innego. Może ktoś wie. :?:

DD

#21 Post autor: DD »

Jedna niesprawna czujka nie unieruchamia całego systemu. Ta uszkodzona czujka albo nie widzi przeszkody i nie piszczy gdy coś jest przy niej (odczyt w op-comie 255 cm) lub piszczy cały czas choć nie ma przeszkody (odczyt w op-comie 25 cm). Miałem taki przypadek. Odłączyłem uszkodzoną czujkę i zamieniłem miejscami z inną, moim zdaniem ważniejszą, tzn. uszkodzoną i odłączoną czujkę mam z przodu jako środkową-lewą. Działają skrajne i środkowa-prawa.
Czujka na allegro to około 100zł. Jak trafię za 50zł (a były takie oferty) to kupię.

kuband

#22 Post autor: kuband »

Sprawdziłem moduł parkowania, nie widzę, aby coś się wypięło. Może ktoś wie, gdzie znajduje się ten buzer, który piszczy. Może to w tym problem?

webster868

#23 Post autor: webster868 »

Witam - dziś sprawdziłem swoje czujniki op-comem, ponieważ miałem świecącą P na wskaźnikach - wynik za niskie napięcie w tylnej lewej czujce. jak się za to zabrać - dobierać się do czujki, czy zacząć od centralki?

Awatar użytkownika
MieHor
Zafiromaniak
Imię: Mieczysław
Model: B
Oznaczenie silnika: Z19DT
#24 Post autor: MieHor »

Zacznij od pomierzenia - sprawdzenia wiązki do czujki jeśli wiesz której błąd dotyczy, a jak nie to wszystkie po kolei, dopiero w następnej kolejności elementy które wymieniłeś

j4cek
Świeżak
Model:

#25 Post autor: j4cek »

Panowie a mi odbiorze auta z warsztatu nie działają tylne w ogóle. Nawet się kontrolka nie załącza podczas wrzucenia wstecznego. Przód działa bez zarzutu. Dziwi mnie to że auto odstawiłam na wymianę sprzęgła i dwumasy więc co mogli uszkodzić??

Awatar użytkownika
tOmki
Zafiromaniak
Imię: Tomasz
Model: ZC
Oznaczenie silnika: B14NET

#26 Post autor: tOmki »

Światła wsteczne działają, sprawdź czujnik/włącznik wstecznego - może padł.
Jak zakładałem nieoryginalne czujniki parkowania, to po montażu jakimś cudem też mi padł czujnik.
ZB Obrazek
ZC Obrazek

LWPM
Zafiromaniak
Imię: Łukasz
Auto: Opel Zafira B 1.7 CDTi 111
Model: ZB
Oznaczenie silnika: Z17DTJ
#27 Post autor: LWPM »

od jakiegoś czasu walczę z czujnikami parkowania.
OP-COM pokazuje, że jeden nie działa - kupiłem nowy (jakiś zamiennik - te same numery), ale moduł twierdzi, że czujnika tam w ogóle niema - ten sam błąd zarówno z podpiętym jak i odpiętym czujnikiem.
teraz kupiłem oryginalny/używany - te same numery czujnika i też nie działa. Bład: B0961-3A - incorrect component installed..
Jaki czujnik mam kupić by to w końcu zaczęło działać?
Może co innego mogę jeszcze wypróbować?
inny (sprawny - mój) czujnik w tym miejscu działa, tak więc wykluczam problem z instalacją lub samym modułem.
Do zaakceptowania - w ostateczności, tymczasowo - byłaby także możliwość wyłączenia tylnych czujników i pozostawienie działających tylko przednich, ale takiej opcji nie widzę nigdzie.
Auto , moduł i czujniki są z 2010roku... może coś się w międzyczasie w czujnikach pozmieniało? ten co teraz kupiłem jest z 2008 roku.

numery z zepsutego czujnika:
13242365
0 263 0003 613 (864)
4907B 100426/Q02
Ostatnio zmieniony 29 sie 2017, 00:23 przez LWPM, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Leniuch
Debiutant
Model:
Kontakt:

#28 Post autor: Leniuch »

Witam,
Jakiś czas temu byłem w ASO na sprawdzeniu auta przed zakupem. W błędach wyszło, że nie działają skrajne, tylne czujniki parkowania (lewy i prawy). Parktronik nie sygnalizuje nic podczas parkowania. Podczas wrzucania wstecznego, rozlega się pojedynczy dźwięk oraz świeci się kontrolka P. Wymieniłem oba czujniki na zamienniki. Sprawdziłem je metodą "na słuch", a także wszystkie pozostałe czujniki i słychać ich tykanie. Jednak Parktronik nadal nie pika podczas parkowania, a po wrzuceniu wstecznego biegu nadal jest błąd P. Gdzieś przeczytałem, że po wymianie czujników należy się przejechać samochodem, aby komputer odczytał sygnały. Tak też zrobiłem, ale to nie pomogło. OP-COM nie posiadam, mam tylko ELM327 na Bluetooth, ale ten nic nie widzi.
Czy ma ktoś może jakiś pomysł, co dalej?

Awatar użytkownika
rafant4011
Zafiromaniak
Imię: Rafał
Auto: Zafira B
Model: Cosmo
Oznaczenie silnika: Z19DT

#29 Post autor: rafant4011 »

Leniuch,
opkom pokazuje każdy czujnik i jaki ma zasięg...
Nie słyszałem żeby ktoś stosował zamienniki, zazwyczaj forumowicze kupują oryginalne używki...

Awatar użytkownika
wiercik0
Debiutant
Model:

#30 Post autor: wiercik0 »

Czujniki parkowania różnią się przed i po lifcie. Na dodatek przed liftem jedna uszkodzona czujka nie blokuje systemu i nawet nie wali błędem zaś po lifcie jdna walnięta czujka blokuje cały system. Po aktywacji słychać pojedyńcze pyknięcie i zaświeca się kontrolka na desce co sygnalizuje usterkę systemu. Ja miałem walniętą czujkę z tyłu i jak było sucho to było ok jak dostał wilgoci to szalał. Jeżeli chodzi o zamienniki to z doświadczenia wiem że opel nie toleruje zamienników jakich kolwiek czujników. Po wymianie czujnika nic nie trzeba robić tylko przekręcić kluczyk w stacyjce wtedy ECU testuje układy i jak problem został usunięty to poprostu zaczyna działać. W zośkach przed liftem nie wali błędem więc jeżeli np. Nie działa nam tylna prawa czujka to podmieniamy ją z tylną lewą i mamy pewność czy to czujka czy coś dalej z układem.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka i elektronika”