Czujniki parkowania - przestały działać
Mam założoną oryginalną listwę z czujnikami ( przód i tył ).
Zdarzało się, już parę razy że tył nie działał ale po ponownym uruchomieniu auta znowu zaczął działać.
Tym razem już tak nie jest.
Po włączeniu wstecznego biegu - żółta kontrolka z napisem P na desce zaświeci się i mruga i tylko raz piknie.
Potem zbliżając się do przeszkody z tyłu auta nic nie pika. Czujniki nie działają.
Te z przodu działają. Widzą przeszkody. TYŁ - nie.
Zastanawiam się co mogło się stać. Czy demontować całą listwę z tyłu i szukać tam przyczyny usterki czy gdzieś może jakieś połączenia w innym miejscu.
Może już ktoś miał podobną usterkę i naprawiał ?
Zdarzało się, już parę razy że tył nie działał ale po ponownym uruchomieniu auta znowu zaczął działać.
Tym razem już tak nie jest.
Po włączeniu wstecznego biegu - żółta kontrolka z napisem P na desce zaświeci się i mruga i tylko raz piknie.
Potem zbliżając się do przeszkody z tyłu auta nic nie pika. Czujniki nie działają.
Te z przodu działają. Widzą przeszkody. TYŁ - nie.
Zastanawiam się co mogło się stać. Czy demontować całą listwę z tyłu i szukać tam przyczyny usterki czy gdzieś może jakieś połączenia w innym miejscu.
Może już ktoś miał podobną usterkę i naprawiał ?
Mam pytanko. Czy w przypadku, gdy jedna czujka w parktroniku jest niesprawna to siedzi cały system. U mnie oczywiście po włączeniu wstecznego ozbraja się system, ale parktronik milczy. Wcześniej jeszcze działał z przerwami, ale teraz milczy. Nie wiem, czy to mozbyć wina jednej niesprawnej czujki czy coś innego. Może ktoś wie.
Jedna niesprawna czujka nie unieruchamia całego systemu. Ta uszkodzona czujka albo nie widzi przeszkody i nie piszczy gdy coś jest przy niej (odczyt w op-comie 255 cm) lub piszczy cały czas choć nie ma przeszkody (odczyt w op-comie 25 cm). Miałem taki przypadek. Odłączyłem uszkodzoną czujkę i zamieniłem miejscami z inną, moim zdaniem ważniejszą, tzn. uszkodzoną i odłączoną czujkę mam z przodu jako środkową-lewą. Działają skrajne i środkowa-prawa.
Czujka na allegro to około 100zł. Jak trafię za 50zł (a były takie oferty) to kupię.
Czujka na allegro to około 100zł. Jak trafię za 50zł (a były takie oferty) to kupię.
-
- Zafiromaniak
- Imię: Łukasz
- Auto: Opel Zafira B 1.7 CDTi 111
- Model: ZB
- Oznaczenie silnika: Z17DTJ
od jakiegoś czasu walczę z czujnikami parkowania.
OP-COM pokazuje, że jeden nie działa - kupiłem nowy (jakiś zamiennik - te same numery), ale moduł twierdzi, że czujnika tam w ogóle niema - ten sam błąd zarówno z podpiętym jak i odpiętym czujnikiem.
teraz kupiłem oryginalny/używany - te same numery czujnika i też nie działa. Bład: B0961-3A - incorrect component installed..
Jaki czujnik mam kupić by to w końcu zaczęło działać?
Może co innego mogę jeszcze wypróbować?
inny (sprawny - mój) czujnik w tym miejscu działa, tak więc wykluczam problem z instalacją lub samym modułem.
Do zaakceptowania - w ostateczności, tymczasowo - byłaby także możliwość wyłączenia tylnych czujników i pozostawienie działających tylko przednich, ale takiej opcji nie widzę nigdzie.
Auto , moduł i czujniki są z 2010roku... może coś się w międzyczasie w czujnikach pozmieniało? ten co teraz kupiłem jest z 2008 roku.
numery z zepsutego czujnika:
13242365
0 263 0003 613 (864)
4907B 100426/Q02
OP-COM pokazuje, że jeden nie działa - kupiłem nowy (jakiś zamiennik - te same numery), ale moduł twierdzi, że czujnika tam w ogóle niema - ten sam błąd zarówno z podpiętym jak i odpiętym czujnikiem.
teraz kupiłem oryginalny/używany - te same numery czujnika i też nie działa. Bład: B0961-3A - incorrect component installed..
Jaki czujnik mam kupić by to w końcu zaczęło działać?
Może co innego mogę jeszcze wypróbować?
inny (sprawny - mój) czujnik w tym miejscu działa, tak więc wykluczam problem z instalacją lub samym modułem.
Do zaakceptowania - w ostateczności, tymczasowo - byłaby także możliwość wyłączenia tylnych czujników i pozostawienie działających tylko przednich, ale takiej opcji nie widzę nigdzie.
Auto , moduł i czujniki są z 2010roku... może coś się w międzyczasie w czujnikach pozmieniało? ten co teraz kupiłem jest z 2008 roku.
numery z zepsutego czujnika:
13242365
0 263 0003 613 (864)
4907B 100426/Q02
Ostatnio zmieniony 29 sie 2017, 00:23 przez LWPM, łącznie zmieniany 1 raz.
Witam,
Jakiś czas temu byłem w ASO na sprawdzeniu auta przed zakupem. W błędach wyszło, że nie działają skrajne, tylne czujniki parkowania (lewy i prawy). Parktronik nie sygnalizuje nic podczas parkowania. Podczas wrzucania wstecznego, rozlega się pojedynczy dźwięk oraz świeci się kontrolka P. Wymieniłem oba czujniki na zamienniki. Sprawdziłem je metodą "na słuch", a także wszystkie pozostałe czujniki i słychać ich tykanie. Jednak Parktronik nadal nie pika podczas parkowania, a po wrzuceniu wstecznego biegu nadal jest błąd P. Gdzieś przeczytałem, że po wymianie czujników należy się przejechać samochodem, aby komputer odczytał sygnały. Tak też zrobiłem, ale to nie pomogło. OP-COM nie posiadam, mam tylko ELM327 na Bluetooth, ale ten nic nie widzi.
Czy ma ktoś może jakiś pomysł, co dalej?
Jakiś czas temu byłem w ASO na sprawdzeniu auta przed zakupem. W błędach wyszło, że nie działają skrajne, tylne czujniki parkowania (lewy i prawy). Parktronik nie sygnalizuje nic podczas parkowania. Podczas wrzucania wstecznego, rozlega się pojedynczy dźwięk oraz świeci się kontrolka P. Wymieniłem oba czujniki na zamienniki. Sprawdziłem je metodą "na słuch", a także wszystkie pozostałe czujniki i słychać ich tykanie. Jednak Parktronik nadal nie pika podczas parkowania, a po wrzuceniu wstecznego biegu nadal jest błąd P. Gdzieś przeczytałem, że po wymianie czujników należy się przejechać samochodem, aby komputer odczytał sygnały. Tak też zrobiłem, ale to nie pomogło. OP-COM nie posiadam, mam tylko ELM327 na Bluetooth, ale ten nic nie widzi.
Czy ma ktoś może jakiś pomysł, co dalej?
[you], zobacz moją Zafirę
- rafant4011
- Zafiromaniak
- Imię: Rafał
- Auto: Zafira B
- Model: Cosmo
- Oznaczenie silnika: Z19DT
Czujniki parkowania różnią się przed i po lifcie. Na dodatek przed liftem jedna uszkodzona czujka nie blokuje systemu i nawet nie wali błędem zaś po lifcie jdna walnięta czujka blokuje cały system. Po aktywacji słychać pojedyńcze pyknięcie i zaświeca się kontrolka na desce co sygnalizuje usterkę systemu. Ja miałem walniętą czujkę z tyłu i jak było sucho to było ok jak dostał wilgoci to szalał. Jeżeli chodzi o zamienniki to z doświadczenia wiem że opel nie toleruje zamienników jakich kolwiek czujników. Po wymianie czujnika nic nie trzeba robić tylko przekręcić kluczyk w stacyjce wtedy ECU testuje układy i jak problem został usunięty to poprostu zaczyna działać. W zośkach przed liftem nie wali błędem więc jeżeli np. Nie działa nam tylna prawa czujka to podmieniamy ją z tylną lewą i mamy pewność czy to czujka czy coś dalej z układem.