Sprawdze czy klemy sie nie grzejaMorfi_pl pisze:to ładowanie to tak ledwo ledwomihluk85 pisze:Witajcie, prosze o pomoc.
Mam taki problem ze na nierozgrzanym silniku podczas ruszania, zmiany biegow przygasaja mi swiatla i radio, czym to moze byc spowodowane? Planuje wymienic mostek prostowniczy i regulator napiecia, czy to dobry trop? Ladowanie mam na poziomie 13,6-13,8.
Dodatkowo delikatnie faluja obroty na jalowym-przepustnica wyczyszczona na blysk.
- sprawdź po jeździe czy klemy na aku nie są ciepłe lub gorące
- niech jakaś osoba dotknie miernikiem do biegunów aku (tych ołowianych) a ty poruszaj tym grubym przewodem na którym zaciśnięta jest klema (zarówno plusem jak i minusem) i zobacz czy na mierniku napięcie podskoczyło
jeżeli sprawdzisz obie rzeczy, klema będzie ciepła i luz na zacisku to można zamiast wymieniać klemę na nowa u elektryka samochodowego ją przewiercić i zalać lutowiem
sam przerabiałem ten temat i mi ładowanie z 13,6 podskoczyło do 14,2 z włączonymi światłami - idealnie jak by było 14,6 (ode mnie elektryk skasował 100 zł)
Przygasanie świateł
A wiec tak:mihluk85 pisze:Multimetr i testmode podaje taki sam wynik, ostatnio przeszczotkowalem mase na karoserii, bieguny aku, klemy i dolaczylem jeszcze mase na silnik dodatkowa i zero zmianamakuch1986 pisze:A gdzie lądowanie sprawdzasz? Na akumulatorze czy na test mode?
Trzeba sprawdzic czy masz dobra masę. Zmierz trzy rzeczy. Mulimetrem sprawdz napiecie między klemą dodatnia i ujemna, między dodatnia klemą a silnikiem (np oczko do wyciągania silnika) oraz między klemą ujemna a silnikiem i daj znać.
Testmode ladowanie 13,5-13,7
Multimetr ladowanie 14,31 zarowno na biegunach aku jak na klemach
Napiecie miedzy - a masa silnika 0,00
Napiecie miedzy + a masa silnika 13,01 (swiezo po zgaszeniu auta, takie same jak aku)
I co jest git? Skad to miganie swiatel? Jakis sterownik?
-
- Bywalec
- Imię: ANDRZEJ
- Auto: ZAFIRA
- Model: B
- Oznaczenie silnika: Z18XER
A na włączonym silniku jak się te wartości zachowują ?mihluk85 pisze:Napiecie miedzy - a masa silnika 0,00
Napiecie miedzy + a masa silnika 13,01 (swiezo po zgaszeniu auta, takie same jak aku)
Ostatnio zmieniony 20 lis 2017, 21:04 przez amakuch1986, łącznie zmieniany 1 raz.
Na wlaczonym:amakuch1986 pisze:A na włączonym silniku jak się te wartości zachowują ?mihluk85 pisze:Napiecie miedzy - a masa silnika 0,00
+ masa 14,26 (dlugie, dmuchawa, ogrzewanie)
- masa 0,03
Aku po nocy 11,9 juz kilka razy mi sie rozladowal po 200km trasy i 1 dniu postoju.
-
- Bywalec
- Imię: ANDRZEJ
- Auto: ZAFIRA
- Model: B
- Oznaczenie silnika: Z18XER
Ładowanie masz bardzo dobremihluk85 pisze:+ masa 14,26 (dlugie, dmuchawa, ogrzewanie)
- masa 0,03
Aku po nocy 11,9
Spadek na - masa mały więc wszystkie połączenia masowe masz w dobrym stanie.
11,9 mierzysz rano w test mode czy na akumulatorze ???
Przeprowadź jeszcze dwa testy u mnie też rozładowywało akumulator.
Multimetr ustaw na skale prądową (odpowiednio podłącz przewody do multimetru, ustaw zakres na 20A) i włącz się nim pomiędzy klemę minusową a minusowy biegun akumulatora. Następnie zamknij auto i sprawdź jaki masz prąd po odczekaniu ok 15 minut . (powinien być do 20mA).
A teraz nie odłączając zbudowanego przez Ciebie układu wejdź do auta włącz testmode, następnie wyjmij kluczyk, wyjdz z auta i go zamknij i odczekaj znów 15 minut. Sprawdz jaki bedzie prąd.
Uff... ależ się rozpisałem
Wrócę do tematu, dziś zabrałem się za moduł uec sprawdzony przedmuchany, bezpieczniki wyczyszczone i płytki w malej skrzynce nad uec. Zobacze jutro czy coś pomogło, Skrzynka solidnie skręcona. A przy okazji jak się do tego mają niewielkie wahania obrotów na jałowym w zakresie obrotów 700 - 750? Przepustnica jak szklanka.
Ostatnio zmieniony 19 sty 2018, 19:03 przez Bodek, łącznie zmieniany 1 raz.