Problemy z kluczykami - programowanie, kodowanie, dorabianie
- Rybka
- Zafiromaniak
- Imię: ROBERT
- Auto: ZAFIRA B
- Model: CDTI
- Oznaczenie silnika: Z19DTL
Podpowiecie albo nakierujecie mnie jak prawidłowo zaprogramować kluczyk do Zochy B tak by immo i centralny zadziałał.
Kluczyk kupiony , grot docięty a ja nie wiem jak się zabrać za programowanie.
O-C posiadam.
Kluczyk kupiony , grot docięty a ja nie wiem jak się zabrać za programowanie.
O-C posiadam.
- Rybka
- Zafiromaniak
Chciałem dziś zaprogramować kluczyk i immo według instrukcji z filmu powyżej.
Niestety wyskakuje coś takiego.
"Wpisano poprawny kod dostępu.
Programowanie nie udane."
czy coś w tym stylu, co jest nie tak że nie mogę zaprogramować klucza?
Klucz niby używka ale miał mieć czysty transponder PCF7941.
Niestety wyskakuje coś takiego.
"Wpisano poprawny kod dostępu.
Programowanie nie udane."
czy coś w tym stylu, co jest nie tak że nie mogę zaprogramować klucza?
Klucz niby używka ale miał mieć czysty transponder PCF7941.
-
- Zafiromaniak
- Imię: Dawid
- Auto: Insignia
- Model: A
- Oznaczenie silnika: A16LET
Miałem to samo w Zafirze B, nawet na oryginalnym opcomie.
Miałem to samo w Zafirze B, nawet na oryginalnym opcomie.
Diagnostyka komputerowa, programowanie, dorabianie kluczy OPEL wszystkie modele do 2020r.Odczyt kodu PIN/Car-Pass, rozszerzenie komputera Zafira C i inne
Pomoc przy zakupie pojazdu. Zapraszam
- barek16
- Mieszkaniec
- Imię: Krzysztof
- Auto: Cosmo
- Model: ZB
- Oznaczenie silnika: Z19DTH
Kluczyk w stacyjce ? Nie wiem skąd ale mam na kompie poradnik op-com do Zafiry B i wczoraj sprawdzilem to kodowanie i jest dokładnie tak samo jak na filmiku. Jedyną różnicą jest to że funkcja immobilaijzera nie bezpośrednio w nadwoziu tylko w CIM, ale to chyba zależy od wersji programu op-com.
- Rybka
- Zafiromaniak
Dawid - wejście innym rocznikiem nic nie daje.
Krzysztof - Tak kluczyk mam w stacyjce ten który chce zaprogramować. W 1 pozycji, tak by świeciła kontrolka otwartych drzwi. Inaczej nie wejdzie w żadne zakładki.
Robiłem różne kombinacje i nic.
Natomiast klucz mechaniczny zakodowałem pomyślnie.
Krzysztof - Tak kluczyk mam w stacyjce ten który chce zaprogramować. W 1 pozycji, tak by świeciła kontrolka otwartych drzwi. Inaczej nie wejdzie w żadne zakładki.
Robiłem różne kombinacje i nic.
Natomiast klucz mechaniczny zakodowałem pomyślnie.
-
- Przeglądacz
- Imię: Krzysiek
- Auto: Zafira
- Model: B
jak zaprogramować kluczyk, który 3 lata temu działał (przeleżał w szufladzie),a teraz przestał? Czy od razu zaprogramować OP-COMem tak jak w powyższej instrukcji, czy coś wcześniej trzeba zrobić, rozprogramować?
jak zaprogramować kluczyk, który 3 lata temu działał (przeleżał w szufladzie),a teraz przestał? Czy od razu zaprogramować OP-COMem tak jak w powyższej instrukcji, czy coś wcześniej trzeba zrobić, rozprogramować?
- barek16
- Mieszkaniec
- Imię: Krzysztof
- Auto: Cosmo
- Model: ZB
- Oznaczenie silnika: Z19DTH
Robert, nie jestem specjalistą ale coś mi się wydaje że ktoś Ci sprzedał kluczyk zakodowany już do innego auta. Próbowałeś inna wersją programu Op-com?
Krzysiek, jak kluczyk był już zaprogramowany do auta to wydaje mi się że nie trzeba (nawet nie da się) go znowu zaprogramować. Trzeba wymienić baterie i go zsynchronizować:
1. Otworzyć samochód przy użyciu kluczyka (włożyć do zamka drzwi i przekręcić)
2. Włożyć kluczyk do stacyjki i włączyć zapłon.
Krzysiek, jak kluczyk był już zaprogramowany do auta to wydaje mi się że nie trzeba (nawet nie da się) go znowu zaprogramować. Trzeba wymienić baterie i go zsynchronizować:
- Rybka
- Zafiromaniak
Krzysztof, kluczyk kupiłem od klubowicza z tego forum - myślę że raczej jest ok.
Jak na razie nie próbowałem innej wersji op-coma.
Jak na razie nie próbowałem innej wersji op-coma.
-
- Przeglądacz
Niestety taki sposób synchronizacji nie działa. Bateria wymieniona. Możliwe, że coś w środku się popsuło, jakieś zimne luty lub coś w tym rodzaju?barek16 pisze: ↑05 mar 2018, 10:40 ...
W jaki sposób można sprawdzić czy kluczyk wysyła w ogóle sygnał? Próbowałem różnych sposobów, o których można przeczytać w sieci:
- przystawiać oba kluczyki (działający i niedziałający) do radia i naciskać przyciski na kluczyku, powinien być słyszalny jakiś trzask w radiu – nie działa taka metoda,
- ustawić telewizor (kineskopowy lub plazma) na kanale nadawania kluczyka 433 MHz, wyciągnąć przewód antenowy i wciskać przyciski na kluczykach, tu także powinna być widoczna jakaś reakcja – ta metod też nie działa.
Chcę najpierw wiedzieć, czy to kluczyk czy coś innego. Kluczyka boję się rozbierać, po podobno jest sklejany i za bardzo też się na tym nie znam, nie chcę czegoś popsuć.
Ostatnio zmieniony 06 mar 2018, 20:58 przez 5kt, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Przeglądacz
Kluczyk wysyła sygnał, sprawdzone u Pana, który dorabia klucze i ma takie urządzenie do sprawdzania (nie wiem jak to się dokładnie nazywa). Synchronizacja nic nie daje, bateria wymieniona, kluczyk przeleżał ponad 3 lata i się rozprogramował. Nie odpali się auta, gdyż po przekręceniu kluczyka w stacyjce miga kontrolka kluczyka (problem chyba z immobilajzerem, gdyż po wypedałowaniu pojawiają się dwa błędy ECN 161450 i 161600). Pan stwierdził, że trzeba zaprogramować kluczyk.
W związku z tym mam pytanie, czy mogę to zrobić w poniższy sposób OP-COMem?
"Krok 1
Podpinamy interfjes pod autko. Wkładamy nowy kluczyk w stacyjkę i przekręcamy na zapłon.
Wybieramy Rok/Model/Silnik lub dajemy Automatyczna Identyfikacja Pojazdu
Wczoraj programowałem dodatkowy kluczyk OP-COMem China Clone i programowanie kluczyka
przeniesione jest do zakładki "CIM" a nie "Silnik" jak to jest opisane w procedurze
Krok 2 Wybieramy Programowanie.
Krok 3 Wybieramy moduł Immobiliser.
Krok 4 Wybieramy Programowanie.
Krok 5 Wybieramy Kod Dostępu i wpisujemy cztero cyfrowy Security Code z Car Pass'a. Po
wpisaniu prawidłowego kodu uaktywni nam się reszta przycisków.
Krok 6 Wybieramy Programowanie kluczy-transporderów. Wybieramy wolny "slot" na klucz.
Maksymalnie możemy mieć zaprogramowane cztery klucze.
Krok 7 Komputer wyświetla nam komunikat aby włożyć nowy klucz. Klucz już jest w stacyjce.
Wciskamy TAK
Krok 8 Po udanym programowaniu dostajemy komunikat Pomyślnie zaprogramowany"
W związku z tym mam pytanie, czy mogę to zrobić w poniższy sposób OP-COMem?
"Krok 1
Podpinamy interfjes pod autko. Wkładamy nowy kluczyk w stacyjkę i przekręcamy na zapłon.
Wybieramy Rok/Model/Silnik lub dajemy Automatyczna Identyfikacja Pojazdu
Wczoraj programowałem dodatkowy kluczyk OP-COMem China Clone i programowanie kluczyka
przeniesione jest do zakładki "CIM" a nie "Silnik" jak to jest opisane w procedurze
Krok 2 Wybieramy Programowanie.
Krok 3 Wybieramy moduł Immobiliser.
Krok 4 Wybieramy Programowanie.
Krok 5 Wybieramy Kod Dostępu i wpisujemy cztero cyfrowy Security Code z Car Pass'a. Po
wpisaniu prawidłowego kodu uaktywni nam się reszta przycisków.
Krok 6 Wybieramy Programowanie kluczy-transporderów. Wybieramy wolny "slot" na klucz.
Maksymalnie możemy mieć zaprogramowane cztery klucze.
Krok 7 Komputer wyświetla nam komunikat aby włożyć nowy klucz. Klucz już jest w stacyjce.
Wciskamy TAK
Krok 8 Po udanym programowaniu dostajemy komunikat Pomyślnie zaprogramowany"
-
- Zafiromaniak
- Imię: Dawid
- Auto: Insignia
- Model: A
- Oznaczenie silnika: A16LET
Robert będę miał dla Ciebie niedługo nową czystą elektronikę, sprawdzimy czy ruszy, i będziemy wiedzieć czy może coś elektronika świruje
Taki sam miałem raz przypadek z Astra H Twin Top Anglik po przekładce nie przyjął klucza, w innej Astrze ruszył bez problemu.
Taki sam miałem raz przypadek z Astra H Twin Top Anglik po przekładce nie przyjął klucza, w innej Astrze ruszył bez problemu.
Diagnostyka komputerowa, programowanie, dorabianie kluczy OPEL wszystkie modele do 2020r.Odczyt kodu PIN/Car-Pass, rozszerzenie komputera Zafira C i inne
- swirusek20
- Przeglądacz
- Model:
Witam wszystkich mam podobny problem mam op coma mam car passa mam nowy kluczyk z transponderem już drugi poniewaz perwszy kupilem z pestka 434mhz a teraz kupilem z pestka 433 mhz czyli do Zafiry B . i za kazdym razem gdy programuje pisze programowanie nieudane. Natomiast oryginalny klucz potrafię rozkodować i zakodować w 15 sekund pomocy co robie nietak????? drzwi zamkniete zapłon właczony carr passs sie zgadza wtf????????